Europa verruimt 'staatssteunregeling' van € 200.000 naar € 500.000

Door de verruiming van de staatssteunregeling mogen bedrijven tijdelijk meer directe subsidies of belastingvoordelen ontvangen. De regeling wordt verruimd in verband met het coronavirus.

Europa verruimt 'staatssteunregeling' van € 200.000 naar € 500.000

In de komende periode mogen bedrijven tijdelijk meer directe subsidies of belastingvoordelen ontvangen van EU-commissaris Vestager. De de-minimisregeling wordt verruimd van € 200.000 naar € 500.000 als steun in verband met het coronavirus.

De-minimisregeling

De de-minimisregeling houdt in dat decentrale overheden over een periode van drie belastingjaren ondernemingen tot € 200.000 kunnen steunen door middel van subsidies en belastingvoordelen, zonder dat dit staatssteun oplevert. Door de huidige verhoging wordt het bedrag tot € 500.000 niet aangemerkt als ongeoorloofde staatssteun.

Extra subsidiemogelijkheid

Dit is goed nieuws voor bedrijven die aan het plafond van de de-minimisregeling zaten. Zij kunnen nu alsnog in aanmerking komen voor subsidies en deze extra subsidiemogelijkheden benutten. De maatregel gaat de komende dagen in.

Belangrijke rol van banken

EU-commissaris Margrethe Vestager had eerder al aangekondigd de staatssteunregels in de EU tijdelijk te zullen versoepelen vanwege de economische problemen als gevolg van het virus. Ook erkent de Europese Commissie "de belangrijke rol van de banken om het hoofd te bieden aan de economische effecten van de virusuitbraak, door steun te bieden aan klanten, met name middelgrote en kleine bedrijven", schrijft Vestager in een toelichting.

Houd onze 'corona-pagina' in de gaten

Op deze pagina verzamelen wij al het nieuws, tips en adviezen voor ondernemers en organisaties.