Nieuws

Onze kennis helpt jou vooruit
Kies hieronder voor een nieuwsbericht waar jouw interesse naar uitgaat. Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
-
Keuze 10%-criterium binnen concernregeling WKR
De Belastingdienst heeft goedgekeurd dat bij toepassing van de concernregeling in de WKR het zogenaamde 10%-criterium naar keuze per concernonderdeel óf per concern wordt toegepast. Wij leggen het uit.
-
Rouwverlof krijgt wettelijke basis
Er is een wetsvoorstel Invoering rouwverlof ingediend bij de Tweede Kamer. Dit wetsvoorstel zorgt voor een wettelijke basis van het rouwverlof. Wat gaat dit wettelijk rouwverlof betekenen voor werknemer en werkgever?
-
Ook woon-werkverkeer bij verblijf op meerdere adressen?
Reizen tussen de woon- en arbeidsplaats worden in beginsel als woon-werkverkeer aangemerkt. Geldt dat ook als er gereisd wordt tussen meerdere adressen en de arbeidsplaats?
-
Alleen mest eigen bedrijf forfaitair afvoeren
Wil je mest forfaitair afvoeren, bijvoorbeeld via Boer-boer-transport of naar eigen natuurterrein? Dan is dit alleen toegestaan met op het eigen bedrijf geproduceerde mest.
-
Rapportage DAC7 hele jaar aanleveren en wijzigen
Online platformen waarop goederen en diensten worden verkocht, zijn sinds 1 januari 2024 verplicht gegevens aan te leveren aan de Belastingdienst. Onlangs is bekendgemaakt dat deze gegevens het hele kalenderjaar door kunnen worden aangeleverd en gewijzigd.
-
Aanvullende gegevens vanaf 2025 ook voor akkerbouwers
Vanaf 2025 moeten alle bedrijven ‘Aanvullende gegevens’ indienen bij RVO. Heb je bijvoorbeeld een akkerbouwbedrijf? Dan geldt dit ook voor jou.
-
Rapportageverplichting inzake duurzaamheid voor grote ondernemingen
Er zijn plannen om grotere ondernemingen uitgebreider te laten rapporteren over duurzaamheid. Een algemene maatregel van bestuur en een wetsvoorstel hierover worden ingediend bij de Tweede en Eerste Kamer.
-
Subsidie behoud van grasland aanvragen
Heb je derogatie dan kun je t/m 26 augustus de subsidie behoud grasland aanvragen. De subsidie wordt evenredig verdeeld over de aanvragers. De hoogte van de subsidie is afhankelijk van de afbouw van de derogatienorm. Per 10 kg daling wordt € 50 euro betaald.
-
Forse stijgingen Pachtnormen 2024
De pachtnormen 2024 zijn fors gestegen met, afhankelijk van het pachtprijsgebied, wel 16% tot 65%. De nieuwe pachtnormen gelden vanaf 1 juli 2024.
-
Hebben schenkingen ‘vrij van recht’ invloed op box 3?
Bij een schenking is door de ontvanger ervan schenkbelasting verschuldigd. Bij een schenking ‘vrij van recht’ spreken schenker en ontvanger af dat de schenker deze belasting voor zijn rekening neemt. De Belastingdienst heeft bekendgemaakt welke effecten dit kan hebben op het vermogen en dus de verschuldigde belasting in box 3.
-
Op vakantie met de auto van de zaak?
Ga jij dit jaar met de auto op vakantie? Dan kun je ook overwegen met de auto van de zaak te gaan. Lees hier de voordelen.
-
Eerste Kamer wil minder overdrachtsbelasting voor beleggers
In een aangenomen motie heeft de Eerste Kamer gepleit voor een lager tarief in de overdrachtsbelasting voor beleggers. Met de verlaging wil de Eerste Kamer bereiken dat beleggers meer gaan investeren in woningen.
-
Hebben jouw kinderen een vakantiebaan in het familiebedrijf?
Eigen kinderen een vakantiebaan aanbieden in het familiebedrijf? Dat kan best, maar let dan op de volgende fiscale regels.
-
Wat zijn de gevolgen voor de bijtelling bij andere vakantieauto dan zakelijke?
Tijdens de vakantie gebruiken talloze werknemers de auto van de zaak. Soms gebruiken ze voor de vakantie juist een andere auto. Wat zijn dan de gevolgen voor de bijtelling?
-
Mag de werkgever een werknemer verplichten vakantiedagen op te nemen?
Tijdens de vakantieperiode wordt het bij veel bedrijven rustig op de werkvloer. Mag een werkgever een werknemer dan verplichten vakantiedagen op te nemen?
-
Hoe zit het met vakantiedagen bij re-integratie?
Een zieke werknemer die in staat is om te re-integreren is ook in staat om vakantiedagen op te nemen. We vertellen hoe dit zit.
-
De zomer inluiden met je personeel
Met de vakantie in zicht en de zon in aantocht organiseren veel werkgevers voor hun personeel een bedrijfsuitje of gezellige bijeenkomst op kantoor. Wat zijn de mogelijkheden hiervoor binnen de werkkostenregeling dit jaar?
-
Duurdere noodzakelijke voorzieningen via uitruil loon toegestaan?
De gerichte vrijstelling voor noodzakelijke voorzieningen is niet van toepassing in combinatie met een uitruil van brutoloon via een zogenaamde cafetariaregeling. Dit kan anders zijn als de werknemer kiest voor een duurdere uitvoering.
-
Vakantiewerk: wat zijn de regels voor 13-, 14- & 15- jarigen?
Bij het aannemen van jongeren voor vakantiewerk komen verplichtingen kijken. In dit artikel lees je de belangrijkste regels die komen kijken bij vakantiewerk voor 13-, 14- en 15- jarigen.
-
Wanneer verloopt overdracht vakantiedagen fiscaal probleemloos?
Als een werknemer overstapt naar een andere werkgever, kan hij zijn vakantiedagen (fiscaal probleemloos) meenemen.
-
Willekeurig afschrijven bij gebroken boekjaar
De Belastingdienst heeft een toelichting gegeven op de vraag hoe de faciliteit van de willekeurige afschrijving op investeringen in het jaar 2023 uitwerkt bij een gebroken boekjaar.
-
Ontbinding arbeidsovereenkomst bij niet nakomen re-integratieverplichting
Een rechter ontbond de arbeidsovereenkomst van een werknemer die zijn re-integratieverplichtingen bij ziekte niet nakwam. Het opzegverbod dat geldt bij arbeidsongeschiktheid wegens ziekte was in dit geval niet van toepassing. De rechter kende echter wel een transitievergoeding toe.
-
Rente bouwdepot nieuwbouw of verbouwing in box 1 of box 3?
Bij aankoop van een nieuwbouwwoning wordt de financiering meestal gestort in een bouwdepot voor het betalen van aankooptermijnen. Valt de rente die je ontvangt op dit bouwdepot in box 1 of box 3? En hoe zit dit bij een bouwdepot voor een verbouwing?
-
WW-recht na opname tussentijds opzegbeding in beëindigingsovereenkomst
Heeft een werknemer recht op een WW-uitkering als hij een beëindigingsovereenkomst sluit met zijn werkgever als pas in die overeenkomst de mogelijkheid wordt opgenomen om de arbeidsovereenkomst tussentijds te beëindigen? We leggen het uit.
-
Alsnog hoge WW-premie vanaf 2025
Medio mei 2024 is het besluit hiertoe in het Staatsblad gepubliceerd.