Nieuws

Regelmatig delen wij het meest recente nieuws en actualiteiten op het gebied van onder andere accountancy, fiscaliteit, personeelsmanagement en subsidieadvies. En dat met één doel: jou vooruithelpen!
Altijd op de hoogte blijven

Onze kennis helpt jou vooruit

Kies hieronder voor een nieuwsbericht waar jouw interesse naar uitgaat. Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

  • GLB subsidie op basis van investeringslijst

    Landbouwbedrijven kunnen subsidie aanvragen op basis van een uitgebreide investeringslijst.

  • Bemestingsplan alle bedrijven: voorwaarden uitgelegd

    Alle bedrijven die in 2024 dierlijke mest of kunstmest gebruiken, moeten een bemestingsplan opstellen. Dit geldt ook als je geen derogatie toepast.

  • Zo fors kan je besparen met de SLIM subsidie

    In dit voorbeeld vind je een rekensom waarin duidelijk wordt wat de SLIM subsidie je kan oplevere.

  • Fout advies van bedrijfsarts voor rekening van werkgever

    Het is vaste jurisprudentie dat - naar achteraf blijkt - verkeerde adviezen van bijvoorbeeld een bedrijfsarts worden toegerekend aan de werkgever, waardoor deze mogelijk een loonsanctie riskeert. Rechters zoeken nuance, echter de CRvB houdt stand.

  • Ontslag op staande voet door sjoemelen met urenregistratie?

    Een werknemer was voorwaardelijk op staande voet ontslagen omdat hij zich schuldig had gemaakt aan fraude met de urenregistratie. Om de werknemer tegemoet te komen was hem als alternatief een beëindigingsovereenkomst aangeboden met uitbetaling van vier bruto maandsalarissen inclusief vakantiebijslag. De werknemer ging hier niet mee akkoord en ging

  • Invorderingsrente 4%

    Heb je nog corona- of andere belastingschulden? Hou er dan rekening mee dat de invorderingsrente die je over deze schulden moet betalen vanaf 1 januari 2024 weer terug is op het niveau van voor de coronacrisis.

  • Concernregeling WKR: is dat wel voordelig?

    Is de concernregeling in de werkkostenregeling wel zo voordelig? Je leest het in dit artikel.

  • Zo zorg je voor een goede administratieve verwerking van de WKR

    Zorg dat je administratie op orde is, anders loop je het risico dat bepaalde zaken worden belast bij je werknemer.

  • Eco-activiteit op bufferstrook en als 'niet-productief'?

    Wil je een eco-activiteit toepassen op een verplichte bufferstrook? Ook in 2024 blijft dit in de meeste gevallen toegestaan. Een eco-activiteit inzetten op ‘niet-productief areaal’ mag echter vaak niet.

  • Vergeet deze zaken niet bij je laatste btw-aangifte van 2023

    Je laatste btw-aangifte over 2023 dien je uiterlijk 31 januari 2024 in. Vergeet bij deze aangifte niet de jaarlijkse terugkerende mogelijke afdrachten en correcties.

  • Bemiddelingskosten lijfrente aftrekbaar?

    Als een afgesloten lijfrentecontract tot uitkering komt en moet worden omgezet in een direct ingaande lijfrente, kan hiervoor een deskundige worden ingeschakeld. Wanneer zijn de kosten van een dergelijke deskundige aftrekbaar, en tot welk bedrag?

  • Btw-melding onroerende zaken uiterlijk 28 januari 2024

    Als je in 2023 een onroerende zaak huurde, dan moet je uiterlijk 28 januari 2024 een melding doen aan jouw verhuurder en de Belastingdienst. Deze datum is ook belangrijk als je in 2022 een onroerende zaak kocht. Mogelijk moet je dan namelijk uiterlijk 28 januari 2024 een melding doen aan jouw verkoper en de Belastingdienst.

  • Energielijst 2024

    Ondernemers die investeren in energiezuinige bedrijfsmiddelen, kunnen hiervoor de energie-investeringsaftrek (EIA) aanvragen. Om voor de EIA in aanmerking te komen, moet een bedrijfsmiddel op de Energielijst staan. De RVO heeft de nieuwe Energielijst voor 2024 onlangs gepubliceerd.

  • Nieuw! Handreikingen voorkeursbeleid voor werkgevers

    Om meer diversiteit en inclusie van mensen uit een etnische of culturele minderheid in organisaties te realiseren, kan een werkgever ervoor kiezen een voorkeursbeleid te voeren. Hiervoor geldt echter wel een aantal regels. Om werkgevers op weg te helpen heeft het College voor de Rechten van de Mens diverse handreikingen ontwikkeld.

  • Vanaf 1 januari 2024 hogere percentages belastingrente

    De percentages belastingrente zijn per 1 januari 2024 verhoogd. Voor de vennootschapsbelasting is het percentage verhoogd naar 10%. Voor de overige belastingen, zoals de inkomstenbelasting, bedraagt het percentage belastingrente per 1 januari 2024 7,5%.

  • Belastingrente voorkomen

    De belastingrente is flink gestegen. Voorkom belastingrente door op tijd aangifte te doen óf door alvast een voorlopige aanslag te vragen. Hoe dat precies zit? Renate Ekhart, senior adviseur kwaliteit & vaktechniek legt het uit.

  • Top 10 loongerelateerde wijzigingen 2024 voor werkgever en dga

    Per 1 januari 2024 zijn er weer tal van loongerelateerde wijzigingen doorgevoerd voor de werkgever en de dga. Denk aan de verlaging van de vrije ruimte in de WKR en de versobering van de 30%-regeling. Welke tien wijzigingen springen in het oog? Lees meer.

  • Subsidies in 2024 voor de transportsector

    In 2024 komen er voor de Transportsector subsidies beschikbaar. De AanZET voor e-truck, SSEB voor bouwvoertuigen en laad- en losmiddelen en de SEBA voor bestelauto’s.

  • Nieuwe Milieulijst gepubliceerd

    Voor bedrijfsmiddelen die op de Milieulijst staan, kunnen ondernemers in aanmerking komen voor een extra aftrek op grond van de MIA en/of Vamil.

  • Grens startersvrijstelling overdrachtsbelasting omhoog

    Als starter op de woningmarkt heb je, onder voorwaarden, recht op vrijstelling van de overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. De waarde van de woning moet dan wel onder een bepaald bedrag blijven. Dit bedrag is per 1 januari 2024 verhoogd naar € 510.000.

  • Duidelijkheid over vaste inrichting in Nederland en België bij thuiswerkende werknemers

    Nederland en België hebben afspraken gemaakt over het al dan niet aanwezig zijn van een ‘vaste inrichting’ in het ene land als werknemers thuiswerken in het andere land.

  • Derogatie 2024: lagere normen, later aanvragen

    Vanaf 2024 worden de eisen voor derogatiebedrijven behoorlijk aangescherpt. Zo wordt het aantal NV-gebieden fors uitgebreid. Daarnaast kun je vanaf 2024 op de percelen in een zone van 250 meter rondom veel Natura 2000-gebieden geen derogatie meer aanvragen. Het aanvragen van een derogatievergunning kan van 1 t/m 29 februari.

  • NV-gebieden: stikstofnorm 5% of 10% lager

    Vanaf 2024 wordt de stikstoftotaalnorm van alle percelen in ‘Nutriënt verontreinigde gebieden’ (NV-gebieden) met 5% gekort. Ligt jouw perceel in een grondwaterbeschermingsgebied in Overijssel, Gelderland, Utrecht, Noord-Brabant of Limburg? En is de grondsoort zand of löss? Dan wordt de korting 10%.

  • AanZET voor duurzame toekomst in transport

    Terwijl de roep om te verduurzamen luider wordt, vraag je je als transportondernemer wellicht af: hoe gaan we dit financieren? Het investeren in een duurzaam wagenpark brengt nu eenmaal kosten met zich mee. Om ondernemers tegemoet te komen, is de Aanschafsubsidie Zero-Emissie Trucks (AanZET) in het leven geroepen.

  • Belastingvrij schenken in 2024

    Wil je schenken in 2024? Maak dan gebruik van de schenkingsvrijstellingen.