Familieadvies

Passie. Inzet. Doorzettingsvermogen. Het zijn de pijlers van menig bedrijf. Wanneer je onderneming een familiebelang is, of je familie bedrijfsbelang, dan heeft ondernemen heel wat meer voeten in de aarde. Privé beslist dan zakelijk regelmatig mee. En ogenschijnlijk rationele beslissingen blijken in de praktijk vaak toch net wat emotioneler uit te pakken dan voorzien.
Neem direct contact op

Bedrijfsopvolging familie

Wanneer alles 'gewoon' zijn gangetje gaat binnen een familiebedrijf, is er weinig aan de hand. Anders wordt het wanneer zich bijzondere situaties voordoen, zoals de verkoop van het bedrijf, het overnemen van een familiebedrijf, fusies, uitbreiding of bedrijfsopvolging.

Dit soort situaties zetten de familieverhoudingen vaak onder druk. Op zulke momenten doe je er goed aan om een van onze familieadviseurs in te schakelen. Een adviseur die met een objectieve blik kijkt naar wat er binnen je familiebedrijf gebeurt – én naar wat er gebeuren moet.

Bedrijfsopvolging binnen een familiebedrijf is altijd zien wat er speelt en weten wat er leeft. 

Want hoe werken verschillende belangen op elkaar in? Wat moet er extra worden geregeld of vastgelegd om onderlinge conflicten te vermijden? Het is in niemands belang wanneer de onderlinge verhoudingen op scherp komen te staan – al helemaal niet binnen een familie(bedrijf)!

Bedrijf overnemen van ouders

Sta je op het punt om het bedrijf van je ouders over te nemen? Dat heeft voordelen, maar ook een aantal valkuilen. Zo is het soms moeilijk om zakelijk van privé te scheiden en ken je het bedrijf toch niet zo goed als je dacht. Als je ergens al een tijdje werkt, wil dat nog niet zeggen dat je op de hoogte bent van alle (financiële) zaken. Daarnaast kan je te maken krijgen met andersdenkende familieleden. Wij helpen je graag met het objectief beoordelen van het over te nemen familiebedrijf. We brengen de financiële situatie in kaart en leggen deze naast je wensen. Heeft het bedrijf groeimogelijkheden? En wat moet je investeren in de overname?

medewerker de jong en laan

Weten wat er leeft

Wij gaan met jou en je familie om tafel en nemen onder andere de volgende zaken met je door:

  • Wanneer wil je het bedrijf overdragen?
  • Is de beoogde opvolger ook de meest geschikte persoon?
  • Hoe denken de andere familieleden over deze opvolger?
  • Kan de overdracht binnen de familie wel worden gefinancierd?
  • Wat betekent dit voor de verschillende eigendomsbelangen?

Bedrijfsopvolging binnen een familiebedrijf is altijd zien wat er speelt en weten wat er leeft. Vanuit dat perspectief stellen wij – in nauw overleg met jou – een plan op dat de bedrijfsbelangen én de familiebelangen veiligstelt. Niet alleen voor nu, maar ook voor toekomstige generaties binnen je bedrijf.

Meer bekend over de BOR vanaf 2024

Het kabinet heeft aangekondigd dat er wijzigingen zullen komen in de fiscale bedrijfsopvolgingsregelingen (BOR). Deze voorgestelde aanpassingen zullen naar verwachting in drie fasen worden doorgevoerd. Wil je gebruikmaken van de BOR-regeling? Neem dan tijdig actie.

Naar artikel
Edens Plants: de kracht van een toekomstgericht familiebedrijf

Kansen grijpen, dromen waarmaken en met onze klanten werken aan een mooie toekomst. Dat is waar we voor staan. Maar wat betekent dat nou in de praktijk? Edens Plants, een toekomstgericht familiebedrijf, laat het je zien.

Naar klantcase
Continuïteit voor Maan Group: de juiste familieleden op de juiste plek

Bij Maan Group in Raalte draait sinds 1996 alles om hechtingsvraagstukken. Met gebruik van lijm- en oppervlaktetechniek maakt het innovatieve bedrijf inmiddels alle materiële verbindingen mogelijk. Nu, 20 jaar later, focust oprichter André Jansen zich vooral op de verbindingen binnen de familie.

Lees klantcase

Heb je behoefte aan een objectieve blik? Ga vrijblijvend met één van onze familieadviseurs om tafel. Wij beantwoorden graag je vragen. Neem gerust contact op!

Samen gaan we ervoor

Lisanne Tijink
Lisanne Tijink Manager controle Meer over Lisanne
Tom Meuleman
Tom Meuleman Senior familieadviseur Meer over Tom
Tirsa Dekker
Tirsa Dekker Arbeids- en organisatiepsycholoog Meer over Tirsa
Wilfried Holtkuile
Wilfried Holtkuile Accountant/Senior familieadviseur Meer over Wilfried
Bram Tijssen
Bram Tijssen Familieadviseur Meer over Bram

Vragen? Stel ze!

Neem contact op door het onderstaande formulier in te vullen

Tom Meuleman
Tom Meuleman Senior familieadviseur
Specialist in bedrijfsopvolging
Mijn naam is Tom, fiscaal jurist en familieadviseur. Ik heb mij gespecialiseerd in het begeleiden van families bij opvolgingsvraagstukken. Over dit thema heb ik twee boeken geschreven: Opvolger gezocht (2020) en Gun elkaar wat (2022).
Neem contact op