Familieadvies

Is uw bedrijfsbelang een familiebelang?

Passie. Inzet. Doorzettingsvermogen. Het zijn de pijlers van menig bedrijf. Wanneer uw onderneming een familiebelang is, of uw familie bedrijfsbelang, dan heeft ondernemen heel wat meer voeten in de aarde. Privé beslist dan zakelijk regelmatig mee. En ogenschijnlijk rationele beslissingen blijken in de praktijk vaak toch nét wat emotioneler uit te pakken dan voorzien.

Hoe werken die verschillende belangen op elkaar in? Wat moet er extra worden geregeld of vastgelegd om onderlinge conflicten te vermijden? Het is in niemands belang wanneer de onderlinge verhoudingen op scherp komen te staan – al helemaal niet binnen een familie(bedrijf)!

Boek Opvolger gezocht | Een must read!

Familieadviseur Tom Meuleman heeft jarenlange ervaring met de overdracht van familiebedrijven. In zijn carrière begeleidde hij veel succesvolle overdrachten, maar zag hij ook dat families vaak dezelfde fouten maken bij het overdragen van hun bedrijf.

De verschillende situaties waarmee hij te maken kreeg, zijn zo leerzaam voor andere familiebedrijven dat hij er een boek over schreef: Opvolger gezocht. In dit boek licht Tom daarnaast op een praktische wijze de stappen voor een succesvolle bedrijfsoverdracht toe.  

Lees het boek en maak ook uw bedrijfsoverdracht tot een succes! 

Familiebedrijf overnemen, uitbreiden, verkopen of fuseren

Wanneer alles gewoon zijn gangetje gaat binnen een familiebedrijf, is er weinig aan de hand. Anders wordt het wanneer zich bijzondere situaties voordoen, zoals de verkoop van het bedrijf, het overnemen van een familiebedrijf, fusies, uitbreiding of bedrijfsopvolging.

Dít soort situaties zetten de familieverhoudingen vaak onder druk. Op zulke momenten doet u er goed aan om een van onze familieadviseurs in te schakelen. Deze bedrijfsadviseur kijkt objectief naar wat er binnen uw familiebedrijf gebeurt – én naar wat er gebeuren moet.

Zien wat er speelt, weten wat er leeft

De familieadviseur gaat met u en uw familie om tafel en neemt onder andere de volgende zaken met u door:

  • Wanneer wilt u het bedrijf overdragen?
  • Is de beoogde opvolger ook de meest geschikte persoon?
  • Hoe denken de andere familieleden over deze opvolger?
  • Kan de overdracht binnen de familie wel worden gefinancierd?
  • Wat betekent dit voor de verschillende eigendomsbelangen?

Bedrijfsopvolging binnen een familiebedrijf is altijd zien wat er speelt en weten wat er leeft.  Vanuit dat perspectief stellen wij – in nauw overleg met u – een plan op dat de bedrijfsbelangen én de familiebelangen veilig stelt. Niet alleen nu, maar ook voor toekomstige generaties binnen uw bedrijf.

Meest gelezen artikelen over familiebedrijven

Blog
De erfbelasting van tante Mien, dat kan minder
Lees meer
Blog
Families openhartig over hun keuzes rondom de bedrijfsoverdracht
Lees meer
Blog
Familiestatuut, het kompas van een familiebedrijf
Lees meer

Bedrijf overnemen van ouders

Staat u op het punt om het bedrijf van uw ouders over te nemen? Dat heeft voordelen, maar ook een aantal valkuilen. Zo is het soms moeilijk om zakelijk van privé te scheiden en kent u het bedrijf toch niet zo goed als u dacht. Als u ergens al een tijdje werkt, wil dat nog niet zeggen dat u op de hoogte bent van alle (financiële) zaken. Daarnaast kunt u te maken krijgen met andersdenkende familieleden. 

Bij de Jong & Laan helpen we u graag met het objectief beoordelen van het over te nemen familiebedrijf. We brengen de financiële situatie in kaart en leggen deze naast uw wensen. Heeft het bedrijf groeimogelijkheden? En wat moet u investeren in de overname? We geven een eerlijk advies en zetten alles voor u op een rij. 

Vrijblijvend gesprek?

Ook met een van onze familieadviseurs om tafel? Neem gerust contact op.