De kracht van een toekomstgericht familiebedrijf

Kansen grijpen, dromen waarmaken en met onze klanten werken aan een mooie toekomst. Dat is waar we voor staan. Maar wat betekent dat nou in de praktijk? Edens Plants, een toekomstgericht familiebedrijf, laat het je zien.

Klantcase Edens Plants

Kansen grijpen, dromen waarmaken en met onze klanten werken aan een mooie toekomst. Dat is waar we voor staan. En om je vooruit te helpen, bouwen we samen aan een ijzersterke relatie en verdiepen we ons echt in je organisatie. Maar wat betekent dat nou in de praktijk? Dat laten we graag zien aan de hand van het mooie verhaal van één van onze klanten; een toekomstgericht familiebedrijf. 

Edens Plants is een prachtig familiebedrijf dat al sinds 1975 planten van hoogstaande kwaliteit kweekt. De Jong & Laan is de laatste jaren zeer betrokken bij de ondernemers en hun bedrijfsvoering. Een bedrijfsvoering waarin de nieuwe generatie stappen zet richting een mooie toekomst. 

Nieuwe generatie, moderne technieken 

Vol passie en met een enorme drive werken Christiaan en Henrik Rietberg aan hun onderneming. Christiaan (32) richt zich op de teelt en Henrik (34) op de veredeling. Binnen het bedrijf twee werelden op zich, maar ze vullen elkaar goed aan. De verdeling is ook kenmerkend voor de karakters van beide broers, die samen sinds 1 januari 2021 de organisatie met ruim 40 mensen runnen. 

De nieuwe generatie brengt een nieuwe drive. De drang voor vernieuwing is in het gesprek met ondernemers Christiaan en Henrik direct voelbaar. Ze werken aan een nieuwe strategie die zich vertaalt in:

  • moderne teelttechnieken;
  • meer automatiseringen;
  • en digitale inzichten.
Emiel Hop
Emiel Hop Partner
Specialist op het gebied van accountancy
Ik ben Emiel Hop en meer dan alleen accountant en partner bij de Jong & Laan. Met mijn expertise en enorme drive ben ik graag een sparringpartner voor ondernemers. Het draait niet alleen om de cijfers, het gaat ook om het verhaal. Ik durf te zeggen waar het op staat en doe er alles aan om ondernemers vooruit te helpen om hun ambities waar te maken. Daadwerkelijk iets toevoegen geeft mij energie!
Neem contact op

Toekomstbestendig

Ook maken ze een professionaliseringsslag op het gebied van HR-beleid en werken ze aan marketing. Zo zetten de broers het bedrijf steviger neer en werken ze aan hun ambities: nieuwe producten wereldwijd exclusief vermarkten en het familiebedrijf continueren, uitbouwen en toekomstbestendig maken voor de volgende generatie. Daar komt de expertise van de Jong & Laan goed bij van pas!  

Emiel Hop, accountant en partner van de vestiging Putten geeft aan dat de Jong & Laan op verschillende vlakken de ondernemers en familie ondersteunt. “De jongens hebben prachtige dromen. Wij ondersteunen ze met onze kennis, kunde en digitale inzichten. We doen er alles aan om hun ambities waar te maken. Zo’n samenwerking geeft energie!” 

De tekst gaat verder onder de afbeelding.

Kennis en ervaring

Christiaan en Henrik zijn ‘op het bedrijf’ opgegroeid. Tot voor kort zat vader Bert Rietberg nog in het bedrijf. Hij woont nog altijd in de bedrijfswoning en steekt dan ook regelmatig zijn hoofd om de hoek. “Dat kan hij niet laten, net zoals het geven van opmerkingen over de producten: ‘Geef je tijdig die hoek extra water?’ We regelen over het algemeen alles geautomatiseerd en daar moet hij aan wennen. Maar vaak heeft hij wel een punt. Het blijft een natuurproduct wat je niet alleen op data kunt regelen. Daar is ook een stukje productgevoel voor nodig”, zegt Christiaan. 

Kennis die je alleen door het te ervaren kan overdragen.

“Onze oom Rutger heeft die kennis ook in huis. Kennis door jarenlange ervaring”, merkt Henrik op. “Hij kijkt naar het gewas, naar de lucht, voelt de temperatuur en weet dan feilloos wat er nodig is om de planten optimaal te laten ontwikkelen. Veel kan digitaal, maar dit is toch echt kennis die je alleen kan opdoen door het te ervaren; door mee te lopen, te horen, voelen en zien wat hij bedoelt. Hoewel hij ook aan het afbouwen is, zijn we blij dat hij ons hierbij nog altijd ondersteunt!” 

Familiebedrijf overdragen

En dan komt het moment dat de voorgaande generatie wil gaan genieten van datgene wat ze hebben opgebouwd. Het moment waarop vader en oom over bedrijfsopvolging begonnen na te denken, zijn ze een traject met Promissie aangegaan. Toen het inhoudelijk op cijfers en fiscaliteit aankwam, rade deze partij de familie aan om de Jong & Laan bij te schakelen. Vanaf dat moment is er een intensieve samenwerking ontstaan; met Edens Plants & de Jong & Laan, maar ook met de Jong & Laan & Promissie. 

Door intensief met elkaar de samenwerking aan te gaan, ontstond er een gedetailleerd overdrachtsplan. Een plan dat verder gaat dan waar je in eerste instantie met een accountant gerelateerde inslag aan denkt.

Meer dan een accountant

Emiel: “Het draait niet alleen om de cijfers, het gaat ook om het verhaal. Een verhaal waar deze ondernemers gelukkig van worden. Dus naast de aandacht voor de cijfers en het fiscale deel is er ook veel aandacht voor de ‘softe’ kant. De familiebanden, onderlinge verwachtingen, persoonlijke wensen en capaciteiten. Maar we gaan nog een stap verder dan het moment van overdracht. Waar wil de familie heen? Wat zijn de uitdagingen en waar liggen de kansen voor Christiaan en Henrik over 5 en 10 jaar? Hoe bouwen zij aan een duurzame organisatie?” 

Wil je toegevoegde waarde leveren als adviseur, dan moet je durven zeggen waar het op staat.

“Dat is informatie die je niet nu in beton giet”, gaat Emiel verder. “Net als de ontwikkeling van een plant moet je dit monitoren, voeden en zorgen voor de juiste condities eromheen. Een doorlopend traject waarin we met elkaar veel afstemmen. Naast inzicht op basis van digitale dashboards waarmee we de cijfermatige informatie met elkaar delen, praten we ook gewoon veel met elkaar. En dat varieert van een praatje over privéaangelegenheden tot werkinhoudelijk echt de diepte ingaan. Dat vraagt weer om onderling vertrouwen, maar ook om lef. Want wil je écht toegevoegde waarde leveren, dan moet je durven zeggen waar het op staat, die ene kritische vraag stellen of het advies geven dat ze misschien liever niet horen.” 

Samen gaan!

Dromen waarmaken

De mannen hebben voor de beide richtingen van het bedrijf grootse plannen; professionalisering van de organisatie door de processen te optimaliseren. Christiaan: "Met behulp van de Jong & Laan werken we nu bijvoorbeeld aan een personeelshandboek. Sparren met personeelsadviseurs Michelle Smeenk en Annemarie Wonink leverde ons de inzichten in wat we wel en niet willen om tot goed werkgeverschap komen. Maar we leveren bijvoorbeeld ook een bijdrage aan de maatschappij door op dit moment Oekraïense vluchtelingen aan een baan te helpen.”  

Hendrik deelt graag nog zijn passie; het product zelf. Ook daar zijn grote plannen voor. “Door veredeling en bescherming van verkregen rassen, zetten we in op vernieuwing en verbreding van het portfolio. Daarmee ontstaan er kansen in de markt waar we natuurlijk graag op inspringen. De Jong & Laan helpt ons met stevige marktanalyses,  onderbouwing en verantwoording van de nodige investeringen. Zo gaan we samen de toekomst vol vertrouwen tegemoet.”

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen of ben je benieuwd of wij iets voor elkaar kunnen betekenen? Neem gerust contact met mij op.