Familiebedrijf overdragen? Waarom je op tijd moet beginnen

Het is goed om 5-7 jaar voor de bedrijfsovername te starten met de gespreksvoering. Het 'ideale' moment is echter afhankelijk van de leeftijd van de overdrager en de opvolger.

Proces be­drijfs­o­ver­dracht

"Mijn bedrijf overdragen naar de volgende generatie? Dat is nog lang niet aan de orde. Ik ben nog maar begin 50 en ik heb de ambitie om nog heel wat jaren door te gaan. Daarbij weet ik niet of mijn kinderen interesse hebben in het bedrijf en of zij een geschikte opvolger zijn." 

De bovenstaande argumenten krijg ik vaak te horen als ik in gesprek ben met ondernemers. Maar als we wat verder in het gesprek zijn, blijkt vaak dat er wel degelijk behoefte is om het proces van een bedrijfsoverdracht te verkennen. 

Bedrijfsopvolgingsproces duurt jaren 

De meeste ondernemers hebben voor zichzelf vaak al wel bepaald tot welke leeftijd zij nog door willen gaan met het eigenaarschap van een familiebedrijf. Houd er rekening mee dat een proces van bedrijfsoverdracht binnen een familiebedrijf ongeveer 5 tot 7 jaar duurt. Iedere ondernemer kan zo uitrekenen wanneer het juiste moment is aangebroken om de gesprekken over bedrijfsovername op te starten. 

Kortom

Het is goed om 5-7 jaar voor de bedrijfsovername te starten met de gespreksvoering.

De leeftijd van de opvolger(s)

twee mannen zijn onderdeel van familiebedrijf

Het moment van een overdrachtsproces is ook afhankelijk van de leeftijd van de kinderen. Als zij tussen de 18 en 25 jaar zijn, komen ze in een fase waarbij ze hun interesses kenbaar maken. 

Waar ze vroeger op de basisschool nog droomden van politieagent, soldaat of juffrouw, zijn ze op deze leeftijd begonnen met - of zich aan het oriënteren op - een passende studie. Hieruit blijkt of er interesse is in een eventuele overname van het familiebedrijf. De meeste ouders zijn dan over het algemeen de 50 gepasseerd. 

Gesprekken aan de keukentafel

In deze fase worden de gesprekken aan de keukentafel over het werken in het familiebedrijf steeds serieuzer. Gespreksonderwerpen zijn dan bijvoorbeeld: 

  • wie interesse heeft om het bedrijf over te nemen;
  • of die persoon een geschikte opvolger is; 
  • wie verder in het bedrijf wil komen werken;
  • wie de nieuwe directeur wordt;
  • of de kinderen onderling nog kunnen samenwerken binnen het bedrijf.

Dit zijn slechts een aantal onderwerpen - vaak spelen er meer zaken die van belang zijn in het proces van bedrijfsopvolging.

Begin op tijd!

Het moment van overdracht is dus (mede) afhankelijk van de leeftijd van de overdrager en de opvolger. De overdracht van het familiebedrijf naar de volgende generatie is een belangrijk moment.

Door tijdig met elkaar in gesprek te gaan worden de beste keuzes gemaakt voor het bedrijf én de familie.

Om ervoor te zorgen dat hierin de juiste afwegingen en keuzes worden gemaakt, is mijn advies om als familie op tijd met elkaar in gesprek te gaan over dit proces. Op deze manier kunnen de beste keuzes worden gemaakt voor het bedrijf én voor de familie. 

Heb je nog vragen of hulp nodig bij het proces van bedrijfsoverdracht binnen jouw familiebedrijf? Neem gerust contact of reageer onder deze blog. 

Is Joost een geschikte opvolger voor het familiebedrijf?

Joost, inmiddels 5 jaar werkzaam in het bedrijf van zijn ouders, is klaar om het stokje over te nemen. Maar is hij wel de 'geschikte' opvolger?

Door Tom Meuleman
Lees blog
Geen reacties
Plaats je reactie

Reageer op:

Annuleren