Wanneer begin je met een be­drijfs­o­ver­dracht?

De meeste ondernemers hebben voor zichzelf vaak al wel bepaald tot welke leeftijd zij nog door willen gaan met het eigenaarschap van een bedrijf. Het is goed om 5-7 jaar voor de bedrijfsovername te starten met de gespreksvoering. Het 'ideale' moment is echter afhankelijk van de leeftijd van de overdrager en de opvolger.

Begin op tijd

"Mijn bedrijf overdragen? Dat is nog lang niet aan de orde. Ik ben nog maar begin 50 en ik heb de ambitie om nog heel wat jaren door te gaan. Daarbij weet ik niet of mijn kinderen interesse hebben in het bedrijf en of zij een geschikte opvolger zijn." 

De bovenstaande argumenten krijg ik vaak te horen als ik in gesprek ben met ondernemers. Maar als we wat verder in het gesprek zijn, blijkt vaak dat er wel degelijk behoefte is om het proces van een bedrijfsoverdracht te verkennen. 

Bedrijfsopvolgingsproces duurt jaren 

De meeste ondernemers hebben voor zichzelf vaak al wel bepaald tot welke leeftijd zij nog door willen gaan met het eigenaarschap van een bedrijf. Houd er rekening mee dat een proces van bedrijfsoverdracht ongeveer 5 tot 7 jaar duurt. Iedere ondernemer kan zo uitrekenen wanneer het juiste moment is aangebroken om de gesprekken over bedrijfsoverdracht op te starten. 

Kortom: het is goed om 5-7 jaar voor de bedrijfsovername te starten met de gespreksvoering.

Tom Meuleman
Tom Meuleman Senior familieadviseur
Specialist in bedrijfsopvolging
Mijn naam is Tom, fiscaal jurist en familieadviseur. Ik heb mij gespecialiseerd in het begeleiden van families bij opvolgingsvraagstukken. Over dit thema heb ik twee boeken geschreven: Opvolger gezocht (2020) en Gun elkaar wat (2022).
Neem contact op

Bedrijfsverkoop voorbereiden: 21 vragen

Een succesvolle overdracht begint bij een goede voorbereiding! Maar waar begin je? Dat wordt vaak als lastig ervaren. Graag helpen wij je op weg. In deze whitepaper vind je 21 vragen waarmee je de oriëntatie- en voorbereidingsfase concreet start.

De leeftijd van de opvolger(s)

Het moment van een overdrachtsproces is ook afhankelijk van de leeftijd van de opvolger(s). Als dit je kinderen zijn en als zij tussen de 18 en 25 jaar zijn, komen ze in een fase waarbij ze hun interesses kenbaar maken. 

Waar ze vroeger op de basisschool nog droomden van politieagent, soldaat of juffrouw, zijn ze op deze leeftijd begonnen met - of zich aan het oriënteren op - een passende studie. Hieruit blijkt of er interesse is in een eventuele overname van het familiebedrijf. De meeste ouders zijn dan over het algemeen de 50 gepasseerd. 

Gesprekken aan de keukentafel

In deze fase worden de gesprekken aan de keukentafel over het werken in het familiebedrijf steeds serieuzer. Gespreksonderwerpen zijn dan bijvoorbeeld: 

  • wie interesse heeft om het bedrijf over te nemen;
  • of die persoon een geschikte opvolger is; 
  • wie verder in het bedrijf wil komen werken;
  • wie de nieuwe directeur wordt;
  • of de kinderen onderling nog kunnen samenwerken binnen het bedrijf.

Dit zijn slechts een aantal onderwerpen - vaak spelen er meer zaken die van belang zijn in het proces van bedrijfsopvolging.

Begin op tijd!

Het moment van overdracht is dus (mede) afhankelijk van de leeftijd van de overdrager en de opvolger. De overdracht van het familiebedrijf naar de volgende generatie is een belangrijk moment.

Door tijdig met elkaar in gesprek te gaan worden de beste keuzes gemaakt voor het bedrijf én de familie.

Om ervoor te zorgen dat hierin de juiste afwegingen en keuzes worden gemaakt, is mijn advies om als familie op tijd met elkaar in gesprek te gaan over dit proces. Op deze manier kunnen de beste keuzes worden gemaakt.

Heb je nog vragen of hulp nodig bij het proces van bedrijfsoverdracht binnen jouw (familie)bedrijf? Neem gerust contact of reageer onder deze blog.