Bedrijfs­overdracht

Ooit breekt het moment aan dat je jouw bedrijf gaat overdragen. Misschien omdat je een heel andere weg wilt inslaan of omdat je simpelweg een bod krijgt dat je niet kunt afslaan. Dit kan een vrijwillige keuze zijn, maar soms is het ook noodgedwongen, bijvoorbeeld vanwege je leeftijd of gezondheidsredenen. Wat de reden ook is, één ding is en blijft belangrijk: je moet er klaar voor zijn. Samen gaan we daarvoor zorgen.
Neem direct contact op

Je bedrijf overdragen

Bedrijfsoverdracht omvat veel vormen. Je kunt denken aan:

 • Overdracht binnen de familie;
 • Verkoop aan of toetreding door een derde;
 • Participatie van het managementteam.

Welke vorm voor jou ook maar geldt; het is belangrijk om tijdig te beginnen met (het nadenken over) een bedrijfsoverdracht. Het is goed om 5-7 jaar voor de bedrijfsovername te starten met de gespreksvoering. Echter, het 'ideale' moment is afhankelijk van de leeftijd van de overdrager en de opvolger.

Samen gaan we voor een optimale bedrijfsoverdracht!

Waar wil je
meer over weten?

 • Overdracht binnen familie
 • Verkoop aan een derde of management
 • Optimale fiscale structuur
 • Overdracht binnen familie

  Wanneer je onderneming een familiebelang is, of je familie bedrijfsbelang, dan heeft ondernemen heel wat meer voeten in de aarde. Privé beslist dan zakelijk regelmatig mee. En ogenschijnlijk rationele beslissingen blijken in de praktijk vaak toch net wat emotioneler uit te pakken dan voorzien. Een bedrijfsopvolging binnen de familie moet daarom nauwkeurig plaatsvinden.

  Lees verder
 • Verkoop aan een derde of management

  Ben je voornemens je bedrijf te verkopen aan een derde? Of wil je het managementteam laten participeren? Wij nemen je onder andere mee in hoe een verkooptraject verloopt, hoe je de juiste koper vindt, op welke termijn je kunt verkopen, wanneer je bedrijf 'klaar' is voor verkoop en wat je bedrijf waard is.

  Lees verder
 • Optimale fiscale structuur

  Het levert je voordeel, flexibiliteit en rust op als je tijdig inspeelt op een bedrijfsoverdracht met een optimale fiscale structuur. Naast dat structuuroptimalisatie je flexibiliteit biedt om in te spelen op toekomstige gebeurtenissen, ondersteunt het ook je huidige fiscale positie.

  Lees verder

Bedrijf verkopen?
Bereid je voor

met deze vragen

Je weet dat er een moment komt waarop je te maken krijgt met opvolging of verkoop van je bedrijf. Misschien overweeg jij je onderneming over te dragen binnen je familie, aan het management of zoek je het zelfs extern. Een goede voorbereiding is dan belangrijk. Maar waar begin je? Wij nemen je mee in veelgestelde vragen.

Wat is mijn bedrijf waard?

Hoeveel is mijn bedrijf eigenlijk waard? Een logische vraag als je jouw bedrijf wilt verkopen of je onderneming wilt overdragen. Wat jouw bedrijf waard is, blijkt uit een waardebepaling. De inzet van een waardebepaling is altijd de toekomst. De waarde wordt niet bepaald door cijfers uit het verleden, maar door wat er in de toekomst structureel mee verdiend kan worden. Het is de contante waarde van de kasstromen die de onderneming in de toekomst genereert.

Meer over waardebepaling
medewerker de jong en laan

Een optimale bedrijfsoverdracht

voor Catering van 't Hooge

 

Inge van 't Hooge is dochter van een horecaondernemer. En de appel valt niet ver van de boom; ook Inge wilde na haar studie een eigen bedrijf beginnen in de horeca. Haar vader Jan, van orgine kok, bood haar aan om bij hem te gaan werken. 13 jaar later is het bijna zover; nog even en dan wordt het stokje overgedragen aan Inge en kan ze zich officieel eigenaresse noemen van Catering 't Hooge.

Je bedrijf klaarmaken voor de volgende generatie

Een vraagstuk waar ondernemers veel mee worstelen is: hoe maak ik mijn bedrijf klaar voor een volgende generatie? Belangrijk daarbij is het uitwerken van een gedetailleerd overdrachtsplan. Een plan dat verder gaat dan waar je in eerste instantie met een accountant gerelateerde inslag aan denkt.

Christiaan en Hendrik, eigenaren van Edens Plants, schakelden hiervoor de Jong & Laan in. "Toen het inhoudelijk op cijfers en fiscaliteit aankwam, hebben we de Jong & Laan ingeschakeld. Vanaf dat moment is er een intensieve samenwerking ontstaan. Naast inzicht op basis van digitale dashboards waarmee we de cijfermatige informatie met elkaar delen, praten we ook op persoonlijk vlak met elkaar."

Naar praktijkcase
generaties

De 3 fases van een bedrijfsverkoop

Het verkopen van een onderneming is een intensief traject. In deze whitepaper lees je welke stappen je moet ondernemen om je bedrijf succesvol te verkopen onderverdeeld in 3 fases.

Nog vragen?

Heb je hulp nodig bij een (toekomstige) bedrijfsoverdracht? Vraag een gesprek aan door het onderstaande formulier in te vullen.