Stoppen met ondernemen: in 3 stappen uw staking fiscaal plannen

Stoppen met ondernemen is een grote en moeilijke stap. Want hoe stopt u uw bedrijf en wat komt daar fiscaal bij kijken? Jacqueline legt het uit.

Staking plannen

Stoppen met ondernemen is een grote en moeilijke stap. Want hoe stopt u uw bedrijf en wat komt daar fiscaal bij kijken?

Het staken van een onderneming kan heel plotseling gaan. Faillissement of ziekte kunnen een staking van de activiteiten onafwendbaar maken. Gelukkig is in de meeste andere gevallen een staking wel te plannen. U bent bijvoorbeeld toe aan een nieuwe uitdaging of u gaat met pensioen. Wat de reden ook is: er zijn een aantal zaken die u fiscaal kunt regelen voordat u de handdoek in de ring gooit.

Stoppen met ondernemen

Wanneer u wilt stoppen met ondernemen kunt u dit fiscaal goed voorbereiden. Denk dan aan de volgende 3 stappen:

Stap 1: Verkoop

U wilt stoppen met ondernemen en kijkt of uw onderneming verkoopbaar is. Zijn er gegadigden om de onderneming in de huidige vorm voort te zetten? Of moeten er zaken gewijzigd worden, bijvoorbeeld de ondernemingsstructuur?

Natuurlijk is de prijs bij verkoop belangrijk, maar daarnaast wilt u ook weten hoe u dit fiscaal het beste inricht. Kan de overdracht eenvoudig plaatsvinden door de verkoop van aandelen? Of moet u bijvoorbeeld eerst “bedrijfsvreemde” activa overdragen naar gelieerde vennootschappen of naar uw privé?

Als de overdracht tijdig wordt voorbereid, kunt u de verkoop fiscaal beter plannen.

Stap 2: Belastingen

Wanneer u belasting moet betalen omdat u een hoge verkoopprijs heeft gekregen voor uw onderneming, dan is de belastingdruk niet onoverkomelijk.  Als de onderneming tijdig verkoopklaar gemaakt wordt, zijn er fiscale faciliteiten die de belastingdruk kunnen beperken of verminderen. U moet hierbij denken aan heffingen in de:

  • inkomstenbelasting;
  • vennootschapsbelasting;
  • omzetbelasting of;
  • overdrachtsbelasting.

Stap 3: Stakingswinst

Daarnaast krijgt u te maken met stakingswinst als u uw onderneming stopt. De stakingswinst maakt deel uit van uw inkomen in het jaar van staking en is iets anders dan de winst die met de onderneming behaald wordt.

Bij de stakingswinst zijn er een paar aandachtpunten waaraan u moet denken, zoals:

  •  Fiscale oudedagsreserve (FOR)

Uw fiscale oudedagsreserve (FOR) wordt opgeheven als u uw onderneming beëindigt. U heeft dan de keuze om deze aan de (stakings)winst toe te voegen of voor het bedrag van de FOR een lijfrente te bedingen bij uw bedrijfsopvolger, bank of een verzekeraar.

  • Desinvesteringsbijtelling

Voor sommige investeringen krijgt u als ondernemer een investeringsaftrek. Het gaat om milieu- en energievriendelijke investeringen tot een bedrag van ruim € 330.000. Heeft u een bedrijfsmiddel gekocht waarvoor u een investeringsaftrek kreeg? En verkoopt u uw onderneming binnen 5 jaar? Dan moet u een deel van de investeringsaftrek weer bijtellen (desinvesteringsbijtelling).

  • Aftrekposten

Over een deel van uw stakingswinst hoeft u geen belasting te betalen (stakingsaftrek). Bij de lijfrentepremie mag u een deel van uw stakingswinst gebruiken om uw lijfrentepremies te betalen. Hoeveel dat is, hangt af van uw situatie.

Goed voorbereid

Een goed stakingsplan kan teleurstelling en een te hoge belastingdruk voorkomen. Wilt u uw onderneming graag verkoopklaar maken? Of advies bij het opstellen van een fiscaal stakingsplan als de verkoop van de onderneming niet tot de mogelijkheden behoort? Neem gerust contact op.

Ook interessant

Bedrijf verkopen? Bereid u voor met deze 21 vragen

Een succesvolle bedrijfsoverdracht of verkoop begint bij een goede voorbereiding. Maar waar begint u?

Door Jeroen Martens
Lees meer
Geen reacties
Plaats je reactie

Reageer op:

Annuleren