Energie-investerings­aftrek (EIA)

Staat je strategie in het teken van duurzaam ondernemen? Dan kan je mogelijk gebruikmaken van subsidies en fiscale regelingen, zoals de EIA. Afhankelijk van het bedrijfsmiddel waarin je investeert, kan je een percentage van het investeringsbedrag ten laste van de fiscale winst brengen. Het is dus geen subsidie die de overheid letterlijk uitbetaalt.
Neem direct contact op

Energie-investeringsaftrek (EIA)

Investeringen in duurzame, energiezuinige of CO2-reducerende technologieën, vallen onder de EIA. Maak je gebruik van EIA-regeling, dan heb je dubbel voordeel: de energiekosten gaan omlaag én je betaalt minder belasting.

Investeringen waarbij je aan de EIA-regeling kunt denken, zijn bijvoorbeeld:

  • Warmteterugwinningssystemen
  • Ledverlichting en HR-glas in bestaande gebouwen
  • Energiezuinige mechanische ventilatie
  • Meesturende en een intrekbare achteras voor trekkende voertuigen
  • Zonnecollector voor verwarmen van water of lucht

Energielijst

De Energielijst is een belangrijk onderdeel van de EIA-regeling. Deze lijst wordt beheerd door het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en jaarlijks herzien. Je investering moet voldoen aan de omschrijving onder één van de codes die op de Energielijst staan.

  • Vind je jouw investering op de Energielijst? Dan kan je 45,5% van de investeringskosten aftrekken van de fiscale winst. Feitelijk is de EIA dus geen subsidie, maar een fiscale regeling. Naast de EIA heb je bovendien de gebruikelijke afschrijving voor je energie-investeringen en een lagere energierekening.
  • Vind je jouw investering niet op de Energielijst, maar levert het wél energiebesparing op? Dan kan je alsnog subsidie aanvragen. Je moet dan wel kunnen aantonen dat je investering aan de besparingsnormen voldoet. Uiteraard helpen wij je daarbij.

Snel schakelen

Voor het benutten van fiscale aftrekmogelijkheden, zoals de EIA of MIA/Vamil, is het van groot belang dat er op tijd acties worden ondernomen, omdat:

  • je investering vaak binnen drie maanden na het aangaan van de verplichting (lees: opdrachtverstrekking) gemeld moet zijn;
  • subsidieregelingen diverse deadlines kennen.

Wij kijken daarom graag in een vroeg stadium al met je mee, zodat je geen kansen misloopt. 

Kom jij in aanmerking voor de EIA?

Wij kijken graag met je mee welke kansen er liggen voor jouw organisatie door een subsidiescan te doen. Hierdoor wordt het duidelijk of je voor de EIA en/of andere subsidies in aanmerking komt.

Subsidiescan aanvragen
medewerker de jong en laan

Samen gaan we ervoor

Leander Popken
Leander Popken Senior subsidieadviseur Meer over Leander
Ilse Stortelers
Ilse Stortelers Junior subsidieadviseur Meer over Ilse
Esther Petrov
Esther Petrov Subsidieadviseur binnendienst Meer over Esther
Jarno Swijghuizen
Jarno Swijghuizen Subsidieadviseur Meer over Jarno
Paul van den Berg
Paul van den Berg Senior subsidieadviseur Meer over Paul
Martijn Boerman
Martijn Boerman Subsidieadviseur Meer over Martijn
Ook interessant

Verduurzamen: 4 subsidies

Investeringssubsidies op het gebied van duurzaamheid worden jaarlijks beschikbaar gesteld door RVO. De meest in het oog springende regelingen zijn EIA, MIA, ISDE en SDE++. Deze subsidieregelingen kunnen niet samen, dus kijk goed waar jouw investering past.

Vragen? Stel ze!

Neem contact op door het formulier in te vullen.