MIA/Vamil

Staat je strategie in het teken van duurzaam ondernemen? Dan kan je mogelijk gebruikmaken van subsidies en fiscale regelingen, zoals de Milieu-investeringsaftrek (MIA) en/of de regeling willekeurige afschrijving Milieu-investeringen (Vamil).
Neem direct contact op

MIA/Vamil

Investeringen in die goed zijn voor het milieu, dus de uitstoot van schadelijke stoffen beperken, vallen onder deze regeling. Hierbij kan je denken aan:

  • Elektrisch aangedreven mobiel werktuig
  • Herinrichting van een bestaand bedrijfsterrein
  • Voorzieningen zoals bijvoorbeeld een vegetatiedak en waterbuffer
  • Het scheiden, recyclen of hergebruik van materialen
  • Modulair herbruikbaar wandsysteem

Verschil MIA & Vamil

MIA

Dankzij de MIA kan je profiteren van een extra aftrekmogelijkheid van de fiscale winst; bovenop de andere fiscale aftrekmogelijkheden zoals de Vamil. Dit kan oplopen tot een bedrag van 45% van het investeringsbedrag dat extra ten laste mag worden gebracht van de winst over het kalenderjaar waarin het bedrijfsmiddel is aangeschaft. Interessant dus, want je betaalt dan minder belasting. Het budget voor 2023 voor de MIA bedraagt €192 miljoen euro (€144 miljoen in 2022). 

Vamil

De Vamil biedt de mogelijkheid 75% van een investering op een willekeurig moment af te schrijven. Door af te schrijven in het jaar waarin je dat het beste uitkomt, vermindert de fiscale winst. Je hoeft, over het jaar dat je meer afschrijft, minder inkomsten- of vennootschapsbelasting te betalen. Je boekt zo een liquiditeit- en een rentevoordeel, doordat het betalen van belastingen naar de toekomst wordt verschoven. Je belastingvoordeel kan oplopen tot wel 14%!

Ook kan het voordelig zijn de belasting te betalen in jaren waarin je veel winst maakt. Je kunt dan in lagere belastingpercentages terecht komen. Een belangrijk punt: een aanvraag moet binnen drie maanden na aangaan van de investeringsverplichting worden ingediend. In 2023 is voor de Vamil een budget van € 25 miljoen euro beschikbaar.

Milieulijst

Bedrijfsmiddelen die in aanmerking komen voor MIA/Vamil, staan vermeld op de Milieulijst. Op deze lijst staan bedrijfsmiddelen en technieken die minder milieubelastend zijn.

De Milieulijst wordt beheert door het Rijksdienst voor Ondernemend Nederland (RVO) en jaarlijks bijgesteld. Staat je investering op de Milieulijst? Dan kan je bij de MIA profiteren van een investeringsaftrek die kan oplopen tot 45% van het investeringsbedrag. Deze aftrek komt bovenop je gebruikelijke investeringsaftrek.

Met de Vamil kan je 75% van de investeringskosten afschrijven op een door jouzelf te bepalen tijdstip; dit levert je een liquiditeits- en rentevoordeel op.

Snel schakelen

Voor het benutten van fiscale aftrekmogelijkheden, zoals de EIA of MIA/Vamil, is het van groot belang dat er op tijd acties worden ondernomen, omdat:

  • je investering vaak binnen drie maanden na het aangaan van de verplichting (lees: opdrachtverstrekking) gemeld moet zijn;
  • subsidieregelingen diverse deadlines kennen.

Wij kijken daarom graag in een vroeg stadium al met je mee, zodat je geen kansen misloopt. 

Kom jij in aanmerking voor de MIA/Vamil?

Wij kijken graag met je mee welke kansen er liggen voor jouw organisatie door een subsidiescan te doen. Hierdoor wordt het duidelijk of je voor de MIA/Vamil en/of andere subsidies in aanmerking komt.

Subsidiescan aanvragen
medewerker de jong en laan

Samen gaan we ervoor

Leander Popken
Leander Popken Senior subsidieadviseur Meer over Leander
Ilse Stortelers
Ilse Stortelers Junior subsidieadviseur Meer over Ilse
Esther Petrov
Esther Petrov Subsidieadviseur binnendienst Meer over Esther
Jarno Swijghuizen
Jarno Swijghuizen Subsidieadviseur Meer over Jarno
Paul van den Berg
Paul van den Berg Senior subsidieadviseur Meer over Paul
Martijn Boerman
Martijn Boerman Subsidieadviseur Meer over Martijn
Ook interessant

Verduurzamen: 4 subsidies

Investeringssubsidies op het gebied van duurzaamheid worden jaarlijks beschikbaar gesteld door RVO. De meest in het oog springende regelingen zijn EIA, MIA, ISDE en SDE++. Deze subsidieregelingen kunnen niet samen, dus kijk goed waar jouw investering past.

Vragen? Stel ze!

Neem contact op door het formulier in te vullen.