Wat is een familiestatuut?
Het familiestatuut bestaat uit de woorden ‘familie’ en ‘statuut’. Het woord familie spreekt voor zich. Het woord ‘statuut’ is eigenlijk een chique woord voor een huishoudelijk reglement. Anders gezegd, het familiestatuut zijn afspraken die familieleden met elkaar maken over de onderlinge omgang.
Een familiestatuut kan bestaan uit 20 pagina’s maar in mijn praktijk zie ik ook familiestatuten van 1 pagina of zelfs 2 zinnen:
Het bedrijf moet in de familie blijven. De continuïteit van het bedrijf moet altijd bovenaan staan.
Het statuut is geen product voor in de kast. Je kunt het meer zien als een proces. Het statuut heeft ook geen juridische werking. De afspraken die erin staan, kunnen dus niet juridisch afgedwongen worden.
Vooral familiebedrijven gebruiken het familiestatuut. De belangrijkste doelstelling van een statuut is een duurzaam evenwicht bevorderen tussen het belang van de familie en van het bedrijf. Belangrijke uitgangspunten hierbij zijn:
- Het voorkomen van ‘gezeur’ en onderlinge discussie. Familieleden die ruziënd met elkaar over straat gaan, bevorderen niet de continuïteit van het bedrijf.
- De bestuurbaarheid van het familiebedrijf helder in beeld brengen. Stakeholders van een familiebedrijf, zoals medewerkers en klanten moeten weten waar zij aan toe zijn. Helemaal in het geval van een bedrijfsoverdracht.
Ik zie regelmatig dat het familiestatuut gebruikt wordt als sluitstuk van een overdracht. Naar mijn idee begint de overdracht met het opstellen van een statuut.