Op vakantie met de auto van de zaak?

Ga jij dit jaar met de auto op vakantie? Dan kun je ook overwegen met de auto van de zaak te gaan. Welke kosten mag je in dat geval zakelijk aftrekken en wat zijn de gevolgen voor de belasting? We praten je bij!

Wat is wijsheid?

Heb jij een zakelijke auto op naam van het bedrijf waarmee je meer dan 500 privékilometer per jaar rijdt? Dan kan het lonen om met deze auto op vakantie te gaan.

Wie namelijk meer dan 500 privékilometer per jaar rijdt in een zakelijke auto moet hiervoor bijtelling betalen. Voor een auto met een eerste toelating in 2023 zijn er 2 tarieven voor de bijtelling:

  • 16%: elektrische auto’s met een cataloguswaarde van maximaal € 30.000.
  • 22%: elektrische auto's met een cataloguswaarde hoger dan € 30.000 en niet-elektrische auto's.

Het maakt voor de Belastingdienst niet uit of je nu 501 of 2.000 kilometer rijdt in dat jaar.

Leonie Pongers
Leonie Pongers Specialist loonheffingen

Toestemming werkgever

Wil je als werknemer met de auto van de zaak op vakantie? Dan heb je hiervoor toestemming nodig van jouw werkgever.

Dit geldt ook voor het eventueel kunnen declareren van tankkosten en dergelijke die je maakt in het buitenland.

Voordelen

Daarnaast biedt met de auto van de zaak op vakantie gaan een paar belangrijke voordelen. Veel kosten die je maakt voor de auto mag je declareren aan jouw bedrijf. Denk aan:

  • Parkeerkosten
  • Brandstofkosten
  • Kosten van tolwegen

Je mag deze kosten allemaal opnemen in de boekhouding van jouw bedrijf. Let wel: btw die over deze kosten wordt betaald, mag je niet verrekenen.

Kosten moeten redelijk blijven

Het is hierbij wel belangrijk om aan te geven dat de kosten binnen het redelijke moeten blijven.

Als je een weekje naar familie in Engeland of Turkije gaat, zal de Belastingdienst er geen probleem van maken.

Maar ga je met de auto van de zaak een aantal maanden toeren in Azie, dan kan het lastig te verkopen zijn aan de Belastingdienst. Tenzij je een expansie van jouw bedrijf naar Azie overweegt, natuurlijk.

Minder dan 500 privékilometers

Rij jij jaarlijks minder dan 500 privékilometers met de auto van de zaak, dan is op vakantie gaan met deze auto wellicht niet aantrekkelijk.

Zolang je in een jaar minder dan 500 privékilometers rijdt, hoef je namelijk geen bijtelling te betalen.

Ga je met de auto op vakantie dan overschrijdt je dit aantal kilometers waarschijnlijk, waardoor je toch bijtelling moet betalen.

Verzekering

Bij de meeste zakelijke autoverzekeringen zijn privékilometers meeverzekerd. Ook als je met de auto op vakantie gaat, ben je dus gewoon verzekerd.

Ga je met de auto van de zaak naar het buitenland op vakantie? Dan is het wel van belang goed te kijken of  jouw autoverzekering geldig is in de landen waar je naartoe reist.

Groene kaart

In elk geval is het verstandig de groene kaart mee te nemen. Hierop staat onder meer vermeld in welke landen de verzekering geldig is. Deze kaart kun je opvragen bij de verzekeraar en wordt standaard verstrekt op het moment dat je de verzekering afsluit.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op!

Bron: Brisk

Leaseauto zonder bijtelling mee op vakantie? Zo regel je dat!

Een leaseauto zonder bijtelling met een beperkt aantal privékilometers. Een geschikte regeling voor veel ondernemers. Maar hoe zit het in de vakantietijd? Kun je met een auto van de zaak zonder bijtelling op vakantie?

Lees blog