Op vakantie met de auto van de zaak

Gaat u dit jaar met de auto op vakantie? Dan kunt u ook overwegen met de auto van de zaak te gaan. We leggen hier uit welke kosten u in dat geval zakelijk mag aftrekken en wat de gevolgen zijn voor de belasting.

Leonie Pongers
Leonie Pongers

Bijtelling

Heeft u een zakelijke auto op naam van het bedrijf waar u meer dan 500 kilometer per jaar prive mee rijdt? Dan kan het lonen om met deze auto op vakantie te gaan. Wie namelijk meer dan 500 kilometer per jaar prive rijdt in een zakelijke auto moet hiervoor bijtelling betalen.

Toestemming werkgever

Het maakt voor de Belastingdienst niets uit of u nu 501 of 2.000 kilometer rijdt in dat jaar. Let op: Wilt u als werknemer met de auto van de zaak op vakantie gaan, dan heeft u hiervoor toestemming nodig van de werkgever. Dit geldt ook voor het eventueel kunnen declareren van tankkosten en dergelijke die u maakt in het buitenland.

Voordelen

Daarnaast biedt met de auto van de zaak op vakantie gaan een paar belangrijke voordelen. Veel kosten die u maakt voor de auto mag u declareren aan uw bedrijf. U kunt hierbij denken aan parkeerkosten, brandstofkosten, kosten voor het laten wassen van je auto of voor tolwegen. U mag deze allemaal opnemen in de boekhouding van uw bedrijf. Let wel: btw die over deze kosten wordt betaald, mag u niet verrekenen.

Kosten moeten redelijk blijven

Het is hierbij wel belangrijk om aan te tekenen dat de kosten binnen het redelijke moeten blijven. Als u een weekje naar familie in Engeland of Turkije gaat, zal de Belastingdienst er geen probleem van maken. Maar gaat u met de auto van de zaak een aantal maanden toeren in Azie, dan kan het lastig te verkopen zijn aan de Belastingdienst. Tenzij u een expansie van uw bedrijf naar Azie overweegt, natuurlijk.

Minder dan 500 kilometer prive

Rijdt u jaarlijks minder dan 500 kilometer prive met de auto van de zaak, dan is op vakantie gaan met deze auto wellicht niet aantrekkelijk. Zolang u in een jaar minder dan 500 kilometer prive rijdt, hoeft u namelijk geen bijtelling te betalen. Gaat u met de auto op vakantie dan overschrijdt u dit aantal kilometers waarschijnlijk, waardoor u toch bijtelling moet gaan betalen.

Verzekering

Bij de meeste zakelijke autoverzekeringen zijn privekilometers meeverzekerd. Ook als u met de auto op vakantie gaat, bent u dus gewoon verzekerd. Gaat u met uw auto van de zaak naar het buitenland op vakantie? Dan is het wel van belang goed te kijken of uw autoverzekering geldig is in de landen waar u naar toe reist.

Groene kaart

In elk geval is het verstandig de groene kaart mee te nemen. Hierop staat onder meer vermeld in welke landen de verzekering geldig is. Deze kaart kunt u opvragen bij de verzekeraar en wordt standaard verstrekt op het moment dat u de verzekering afsluit. Wilt u meer weten over goed voorbereid met uw (zakelijke) auto naar het buitenland gaan? Dan vindt u hier een handig dossier.

Bron: Brisk