Nieuws

Onze kennis helpt jou vooruit
Kies hieronder voor een nieuwsbericht waar jouw interesse naar uitgaat. Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
-
Retrofit smart tacho 2: kom nu in actie
Weinig transportbedrijven hebben een planning voor het vervangen van de tachograaf. Kom nu in actie voor retrofit smart tacho 2!
-
27 miljoen beschikbaar voor aanschaf elektrische vrachtauto’s
Het demissionaire kabinet trekt volgend jaar 27 miljoen euro extra uit om elektrische vrachtauto’s te subsidiëren. Zo ondersteunen ze bedrijven bij de transitie naar een emissievrije transportsector in 2050.
-
Aftrek voor ANBI of SBBI met vrijwilligers
Een algemeen nut beogende instelling (ANBI) of een sociaal belang behartigende instelling (SBBI) kan, onder voorwaarden, extra kosten in aftrek brengen als er vrijwilligers werkzaam zijn. Dit wordt ook wel de fictieve loonkostenaftrek genoemd.
-
Prinsjesdag 2023: dit gebeurde er op subsidiegebied
Wij hebben de belangrijkste en meest in het oog springende wijzigingen voor je op een rij gezet voor wat betreft het nieuws op subsidiegebied.
-
Wijzigingen bedrijfsopvolgingsregeling (BOR) en doorschuifregeling (DSR)
In het Belastingplan 2024 zijn wijzigingen opgenomen ten aanzien van de bedrijfsopvolgingsregeling in de schenk- en erfbelasting en de doorschuifregeling in de inkomstenbelasting. Er wordt een set maatregelen ingevoerd die verspreid ingaat per 2024 & 2025. Wij nemen je mee.
-
Belastingplannen 2024: wat voelt de vastgoedbelegger?
Op vastgoedgebied verandert veel voor beleggingsvastgoed. Zo wordt beleggingsvastgoed uitgezonderd voor de BOR en FBI (Fiscale Beleggingsinstelling). Ook worden belastingconstructies aangepakt. Lees hier de belangrijkste wijzigingen rondom vastgoed in het Belastingplan 2024.
-
Impact voor onderneming en ondernemer
Opsplitsing van box 2 in twee schijven tot het verlagen van de mkb-winstvrijstelling: waar moet je als ondernemer op letten?
-
Belastingplannen 2024: maatregelen voor werkgever
Van de invoering van een wettelijk minimum uurloon per uur tot de rapportageverplichtingen voor grote werkgevers over de CO2-uitstoot van hun personeel: waar moet je als werkgever op letten?
-
Fiscaal bijdragen aan verduurzaming
Het demissionaire kabinet zet in op verdere vergroening van het belastingstelsel. Wij nemen je mee.
-
Box 3 vanaf 2023: waar moet je op letten?
De vanaf 2023 geldende en mogelijk vanaf 2027 in te voeren regelgeving is niet voor iedereen gunstiger. Wat betekent het voor jou?
-
Belastingplannen 2024: mobiliteit
Op het gebied van vervoer en mobiliteit brengt het Belastingplan 2024 de nodige wijzigingen en gevolgen met zich mee. Lees waar je op moet letten.
-
Gevolgen voor het inkomen uit werk en woning in box 1
Het kabinet presenteerde op Prinsjesdag 2023 de Miljoenennota 2024 en dus ook het Belastingplan 2024. Lees de gevolgen voor het inkomen uit werk en woning in box 1.
-
Fors meer belastingdruk door lagere indexatie van box 1
De belastingdruk in box 1 van de inkomstenbelasting wordt voor 2024 flink verhoogd. We nemen je mee.
-
Eerste openstellingen EFRO 2021-2027 Noord-Nederland
Er zijn alvast 2 subsidieregelingen geopend: innovatief ondernemerschap in Noord-Nederland 2021-2027-fase 1 & versterking dynamiek startups en scaleups.
-
Intrekken niet-uitgevoerde eco-activiteiten
Voer je eco-activiteiten niet uit of deels niet? Of voldoe je niet aan de voorwaarden? Dan dien je de eco-activiteit actief in te trekken. Je hebt namelijk de verplichting om je eco-activiteiten gedurende het hele jaar actueel te houden.
-
Verplicht vanggewas na mais op klei en veen derogatiebedrijf in NV-gebied
Pas je derogatie toe en teel je mais op klei- en veengrond? Zijn deze percelen gelegen in de waterschappen 'Hollands Noorderkwartier', 'Delfland' en/of 'Brabantse Delta'? Dan moet vanaf dit jaar na de mais verplicht een vanggewas telen. Het soort vanggewas en de teeltduur zijn afhankelijk van of je het vanggewas direct aansluitend teelt of niet.
-
Prinsjesdag 2023: de belangrijkste maatregelen op een rij
Welke fiscale voorstellen voor ondernemers kwamen op Prinsjesdag 2023 uit het koffertje? Wij zetten de belangrijkste voor je op een rij.
-
Vraag uiterlijk 2 oktober 2023 de Tegemoetkoming in energie (TEK) aan
Ben je een mkb-ondernemer met een energie-intensief bedrijf? Vraag dan de Tegemoetkoming Energiekosten energie-intensief mkb (TEK) aan vóór 2 oktober 2023, 17.00 uur.
-
Te vergoeden belastingrente Vpb weer terug naar 8%
Per 1 september 2023 bedraagt de te vergoeden belastingrente voor de vennootschapsbelasting (Vpb) weer 8%. Daarmee is dit percentage weer gelijk aan de te betalen belastingrente voor de Vpb.
-
Voorstel nieuw box 3-stelsel met werkelijk rendement
Het kabinet is demissionair maar doet toch een voorstel voor een nieuwe box 3-heffing vanaf 2027. De hoop is dat het nieuwe kabinet hiermee straks voortvarend een definitief voorstel voor een nieuwe box 3-heffing kan doen.
-
Lbv en de Lbv plus-regeling: hoe zit het fiscaal?
Op 3 juli 2023 zijn twee landelijke beëindigingsregelingen veehouderijlocaties gestart voor agrarisch ondernemers in die sector. Demissionair staatssecretaris Van Rij heeft aangegeven dat er geen volledige belastingvrijstelling komt. Wat is er fiscaal geregeld?
-
Chocoladeletter, (kerst)cadeau of diner: hoe werkt dat fiscaal?
Kies je voor een chocoladeletter, een kerstcadeau of een kerstdiner? Misschien ben je gul en ontvangt de werknemer alle drie. Maar hoe werkt dit fiscaal?
-
Opletten bij lenen van de eigen BV
Op 1 januari 2023 is de Wet excessief lenen bij eigen vennootschap in werking getreden. Deze wet regelt dat de dga die meer dan € 700.000 leent bij de eigen bv, hierover belasting betaalt.
-
Geërfde schulden niet van invloed op maximum excessief lenen
Ontvang je aandelen in een bv met schulden en heb je een aanmerkelijk belang in die bv? Bij schulden boven €700.000 betaal je extra belasting in box 2. We nemen je mee.
-
Kabinet vraagt hogere inkomens bij te dragen aan maatregelen tegen armoede
Het kabinet gaat een aantal maatregelen nemen om armoede te bestrijden. De prijs moet betaald worden door degenen van wie het inkomen volgend jaar boven de eerste tariefschijf in box 1 uitkomt. De maatregelen worden onder meer getroffen via de huurtoeslag, het kindgebonden budget en de arbeidskorting.