Nieuws

Onze kennis helpt jou vooruit
Kies hieronder voor een nieuwsbericht waar jouw interesse naar uitgaat. Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
-
Profiteer nog dit jaar van vrijstelling bpm bestelauto
Wil je als ondernemer een nieuwe bestelauto aanschaffen? Alleen in 2024 profiteer je nog van de vrijstelling voor de bpm. Deze vrijstelling wordt per 1 januari 2025 afgeschaft.
-
ANBI moet algemeen belang kunnen aantonen
Algemeen Nut Beogende Instellingen (ANBI’s) hebben recht op speciale fiscale faciliteiten. Daarvoor is wel vereist dat een ANBI het algemene belang kan aantonen.
-
Telt schuld ondernemerswoning mee voor excessief lenen bij bv?
Als dga mag je vanaf 2024 nog maar schulden tot een bedrag van maximaal € 500.000 hebben bij jouw eigen bv’s. Zijn jouw schulden hoger, dan betaal je hierover belasting in box 2. Leningen ten behoeve van de eigen woning tellen niet mee als schuld. Maar geldt dat ook als met deze lening een ondernemerswoning is gefinancierd?
-
Kwalificeert opstarttijd als werktijd?
Onder werktijd vallen de uren die de werknemer werkt in opdracht van de werkgever. Het opstarten en inloggen vindt voor elke werknemer dagelijks plaats. De vraag is of deze tijd ook als werktijd moet worden beschouwd? Inmiddels zijn hierover diverse procedures gevoerd.
-
Gebruik auto van de zaak door meerdere werknemers, wat nu?
Als aan een werknemer een auto van de zaak ter beschikking wordt gesteld, geldt de bekende bijtellingsregeling. Maar wat nu als één auto aan meerdere werknemers ter beschikking wordt gesteld? Hoe zit het dan met de bijtelling?
-
Wel of geen btw over servicekosten? Nieuw beleid vanaf 2024!
Bij verhuur van een onroerende zaak berekent de verhuurder soms ook servicekosten. Over de vraag of over deze servicekosten wel of geen btw berekend moet worden, heeft de staatssecretaris nieuw beleid bekendgemaakt.
-
Verplichte rapportage zakelijk en woon-werkverkeer werknemers vanaf 1 juli 2024
Werkgevers met 100 of meer werknemers zijn vanaf 1 juli 2024 verplicht om te rapporteren over het zakelijke verkeer en het woon-werkverkeer van hun werknemers. Deze verplichting maakt onderdeel uit van de Omgevingswet van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat
-
Zo fors kan je besparen met de SLIM subsidie
In dit voorbeeld vind je een rekensom waarin duidelijk wordt wat de SLIM subsidie je kan oplevere.
-
Bemestingsplan alle bedrijven: voorwaarden uitgelegd
Alle bedrijven die in 2024 dierlijke mest of kunstmest gebruiken, moeten een bemestingsplan opstellen. Dit geldt ook als je geen derogatie toepast.
-
Fout advies van bedrijfsarts voor rekening van werkgever
Het is vaste jurisprudentie dat - naar achteraf blijkt - verkeerde adviezen van bijvoorbeeld een bedrijfsarts worden toegerekend aan de werkgever, waardoor deze mogelijk een loonsanctie riskeert. Rechters zoeken nuance, echter de CRvB houdt stand.
-
Ontslag op staande voet door sjoemelen met urenregistratie?
Een werknemer was voorwaardelijk op staande voet ontslagen omdat hij zich schuldig had gemaakt aan fraude met de urenregistratie. Om de werknemer tegemoet te komen was hem als alternatief een beëindigingsovereenkomst aangeboden met uitbetaling van vier bruto maandsalarissen inclusief vakantiebijslag. De werknemer ging hier niet mee akkoord en ging
-
Invorderingsrente 4%
Heb je nog corona- of andere belastingschulden? Hou er dan rekening mee dat de invorderingsrente die je over deze schulden moet betalen vanaf 1 januari 2024 weer terug is op het niveau van voor de coronacrisis.
-
Concernregeling WKR: is dat wel voordelig?
Is de concernregeling in de werkkostenregeling wel zo voordelig? Je leest het in dit artikel.
-
Eco-activiteit op bufferstrook en als 'niet-productief'?
Wil je een eco-activiteit toepassen op een verplichte bufferstrook? Ook in 2024 blijft dit in de meeste gevallen toegestaan. Een eco-activiteit inzetten op ‘niet-productief areaal’ mag echter vaak niet.
-
Zo zorg je voor een goede administratieve verwerking van de WKR
Zorg dat je administratie op orde is, anders loop je het risico dat bepaalde zaken worden belast bij je werknemer.
-
Bemiddelingskosten lijfrente aftrekbaar?
Als een afgesloten lijfrentecontract tot uitkering komt en moet worden omgezet in een direct ingaande lijfrente, kan hiervoor een deskundige worden ingeschakeld. Wanneer zijn de kosten van een dergelijke deskundige aftrekbaar, en tot welk bedrag?
-
Nieuw! Handreikingen voorkeursbeleid voor werkgevers
Om meer diversiteit en inclusie van mensen uit een etnische of culturele minderheid in organisaties te realiseren, kan een werkgever ervoor kiezen een voorkeursbeleid te voeren. Hiervoor geldt echter wel een aantal regels. Om werkgevers op weg te helpen heeft het College voor de Rechten van de Mens diverse handreikingen ontwikkeld.
-
Vanaf 1 januari 2024 hogere percentages belastingrente
De percentages belastingrente zijn per 1 januari 2024 verhoogd. Voor de vennootschapsbelasting is het percentage verhoogd naar 10%. Voor de overige belastingen, zoals de inkomstenbelasting, bedraagt het percentage belastingrente per 1 januari 2024 7,5%.
-
Grens startersvrijstelling overdrachtsbelasting omhoog
Als starter op de woningmarkt heb je, onder voorwaarden, recht op vrijstelling van de overdrachtsbelasting bij aankoop van een woning. De waarde van de woning moet dan wel onder een bepaald bedrag blijven. Dit bedrag is per 1 januari 2024 verhoogd naar € 510.000.
-
Duidelijkheid over vaste inrichting in Nederland en België bij thuiswerkende werknemers
Nederland en België hebben afspraken gemaakt over het al dan niet aanwezig zijn van een ‘vaste inrichting’ in het ene land als werknemers thuiswerken in het andere land.
-
Knelpunten belastingheffing thuiswerkende buitenlandse werknemer
Voor de knelpunten van de belastingheffing van thuiswerkende buitenlandse werknemers zijn helaas nog geen nadere afspraken gemaakt. Wel vindt hierover nog steeds overleg plaats tussen verschillende landen.
-
De CSRD en de impact op transportondernemers
Op 12 december 2023 publiceerde de Stentor een alarmerend artikel over de gebrekkige bekendheid van Nederlandse bedrijven met de Europese Duurzaamheidsrichtlijn, ook bekend als de Corporatie Sustainability Reporting Directive (CSRD). Uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van ABN AMRO bleek dat twee op de drie bedrijven in Nederland nog nooit van deze richtlijn hadden gehoord of dachten dat deze niet op hen van toepassing was.
-
Eerste Kamer voor grootste deel akkoord met Belastingplan 2024
Ook de Eerste Kamer heeft voor het grootste gedeelte ingestemd met de belastingwijzigingen voor 2024, die onder andere zijn opgenomen in het Belastingplan 2024. De Wet fiscale klimaatmaatregelen industrie en elektriciteit is echter verworpen. Hiernaast is ook een aantal moties aangenomen.
-
Nog steeds vertraging bij deblokkeren G-rekening
De Belastingdienst meldt dat het deblokkeren van een G-rekening nog steeds ongeveer twintig werkdagen duurt. Dat is langer dan de gebruikelijke afhandeling in tien werkdagen.
-
Vijf aandachtspunten voor deze decembermaand
Het jaar 2023 zit er weer bijna op en dus doe je er goed aan nog even na te denken over zaken die je onder meer fiscaal nog dit jaar kunt regelen. De belangrijkste zaken op een rij.