Nieuws

Regelmatig delen wij het meest recente nieuws en actualiteiten op het gebied van onder andere accountancy, fiscaliteit, personeelsmanagement en subsidieadvies. En dat met één doel: jou vooruithelpen!
Altijd op de hoogte blijven

Onze kennis helpt jou vooruit

Kies hieronder voor een nieuwsbericht waar jouw interesse naar uitgaat. Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.

  • Knelpunten belastingheffing thuiswerkende buitenlandse werknemer

    Voor de knelpunten van de belastingheffing van thuiswerkende buitenlandse werknemers zijn helaas nog geen nadere afspraken gemaakt. Wel vindt hierover nog steeds overleg plaats tussen verschillende landen.

  • Voorlopige percentages box 3-inkomen bekend

    De voorlopige percentages die ten grondslag liggen aan de vaststelling van het fictieve rendement van je vermogen voor de berekening van jouw voorlopige belastingaanslag 2024 zijn bekendgemaakt. Ook zijn de cijfers over de arbeidskorting en het eigenwoningforfait gepubliceerd.

  • De CSRD en de impact op transportondernemers

    Op 12 december 2023 publiceerde de Stentor een alarmerend artikel over de gebrekkige bekendheid van Nederlandse bedrijven met de Europese Duurzaamheidsrichtlijn, ook bekend als de Corporatie Sustainability Reporting Directive (CSRD). Uit een onderzoek van I&O Research in opdracht van ABN AMRO bleek dat twee op de drie bedrijven in Nederland nog nooit van deze richtlijn hadden gehoord of dachten dat deze niet op hen van toepassing was.

  • Eerste Kamer voor grootste deel akkoord met Belastingplan 2024

    Ook de Eerste Kamer heeft voor het grootste gedeelte ingestemd met de belastingwijzigingen voor 2024, die onder andere zijn opgenomen in het Belastingplan 2024. De Wet fiscale klimaatmaatregelen industrie en elektriciteit is echter verworpen. Hiernaast is ook een aantal moties aangenomen.

  • Nog steeds vertraging bij deblokkeren G-rekening

    De Belastingdienst meldt dat het deblokkeren van een G-rekening nog steeds ongeveer twintig werkdagen duurt. Dat is langer dan de gebruikelijke afhandeling in tien werkdagen.

  • Vijf aandachtspunten voor deze decembermaand

    Het jaar 2023 zit er weer bijna op en dus doe je er goed aan nog even na te denken over zaken die je onder meer fiscaal nog dit jaar kunt regelen. De belangrijkste zaken op een rij.

  • Oudejaarsborrel of nieuwjaarsborrel? Hoe zit dit fiscaal?

    Nog even en 2023 zit erop. Proost je met je personeel op de jaarwisseling of breng je een toost uit op het nieuwe jaar? Wat is voor jou fiscaal de logische keuze?

  • Belastingdienst publiceert nieuwe modelovereenkomst bouw

    De Belastingdienst heeft onlangs een nieuwe modelovereenkomst voor zzp’ers in de bouw gepubliceerd. Dit is gebeurd op initiatief van de brancheorganisatie Bouwend Nederland.

  • 2027, 1 op 3 verplichting rustgewas zand en loss

    Uiterlijk 2026 moet je op ieder perceel bouwland op zand- en lössgrond een rustgewas hebben geteeld. Vanaf 2027 wordt deze eis verder aangescherpt. We nemen je mee.

  • Sloot altijd droog, vanaf 2024 geen bufferstrook

    Vanaf 2024 hoef je langs een sloot die jaarrond droog staat geen bufferstrook meer aan te houden. Lees meer over de voorwaarden.

  • Voor 2 december 2023 aanmelden voor kleineondernemersregeling

    Wil je vanaf 1 januari 2024 gebruikmaken van de kleineondernemersregeling (KOR)? Meld je dan voor 2 december 2023 aan bij de Belastingdienst.

  • Voorkom belastingrente over aanslag erfbelasting

    Dien jouw aangifte erfbelasting binnen acht maanden na de datum van overlijden in. Ben je te laat of wijkt de Belastingdienst in negatieve zin af van jouw aangifte, dan wordt belastingrente in rekening gebracht.

  • Voldoe voor 1 december aan rapportageplicht energiebesparing

    Gebruik je als ondernemer op een locatie jaarlijks minstens 50.000 kWh aan elektra en/of minstens 25.000 m3 gas? Dan heb je de wettelijke plicht energie te besparen. Je moet de genomen maatregelen uiterlijk op 1 december 2023 rapporteren bij de RVO.

  • Bv digitaal oprichten vanaf 1 januari 2024

    Vanaf 1 januari 2024 wordt het mogelijk om volledig digitaal een bv op te richten. Er is daarbij geen fysieke tussenkomst van een notaris meer nodig.

  • GLB-conditionaliteit 2024: voldoen 4% niet-productief areaal

    Vanaf 2024 moet je, indien je niet bent vrijgesteld, voldoen aan de conditionaliteit GLMC 8 ‘niet-productief areaal’. Voor bepaalde bedrijven geldt een vrijstelling, bijvoorbeeld als je meer dan 75% grasland hebt. De basisvoorwaarde is dat je tenminste 4% van jouw areaal bouwland inricht/gebruikt als ‘niet-productief areaal’.

  • Wet bescherming klokkenluiders: ben jij er klaar voor?

    Heeft jouw organisatie 50 of meer medewerkers, inclusief eigen personeel, uitzendkrachten, vrijwilligers en stagiairs? Dan is het belangrijk dat je op de hoogte bent van de Wet bescherming klokkenluiders die vanaf 17 december 2023 van kracht wordt. Is jouw organisatie voorbereid?

  • Voorgenomen wijzigingen bedrijfsopvolgingsregeling aangepast

    Eerder was al bekend dat de bedrijfsopvolgingsregeling en de doorschuifregeling bij schenken en overlijden gaan wijzigen. Een aantal van de door het kabinet voorgestelde wijzigingen is door de Tweede Kamer echter weer aangepast. Wat betekent dit?

  • Auto van de zaak na bedrijfsoverdracht

    De meeste ondernemers beschikken over een auto van de zaak. Als je stopt met je bedrijf, heeft dit ook gevolgen voor de auto van de zaak.

  • Balkenendenorm 2024 naar € 233.000

    Topfunctionarissen in de publieke en semipublieke sector mogen in 2024 maximaal € 233.000 per jaar verdienen. Dit maximum, ook wel de balkenendenorm genoemd, wordt geregeld in de Wet Normering Topinkomens (WNT).

  • Is persoonlijk pensioenadvies belast?

    Met de inwerkingtreding van de nieuwe pensioenwet per 1 juli 2023 jl., zijn pensioenuitvoerders verplicht om de deelnemers te begeleiden bij de keuze van hun pensioen. Als de werkgever daarnaast zijn werknemers de kosten van persoonlijk pensioenadvies vergoedt, is dit dan belast?

  • Laag btw-tarief voor drankje tijdens theaterpauze

    Theaters waar tijdens de pauzes een drankje wordt geschonken, kunnen hiervoor het lage btw-tarief van 9% in rekening brengen. Dit lage btw-tarief geldt ook als het een alcoholisch drankje is, waarop normaal gesproken een tarief van 21% van toepassing is. Dit besliste het gerechtshof Den Bosch onlangs.

  • MIA stijgt mee bij meer duurzame keuzes tijdens proces

    Indien je investeert in een bedrijfsmiddel en de investering achteraf omzet in een investering van een hogere categorie, betekent dit niet dat je de MIA misloopt.

  • Anticipeer op wijzigingen bedrijfsopvolgingsregelingen

    De bedrijfsopvolgingsregeling en de doorschuifregeling bij schenken en overlijden gaan veranderen. Met name vanaf 2025 zijn er grote veranderingen op komst, maar op Prinsjesdag 2023 heeft het kabinet ook een aantal wijzigingen bekendgemaakt die in 2024 al ingaan.

  • Subsidie elektrische auto voor 2024 blijft toch gelijk

    Particulieren die in 2024 een nieuwe elektrische auto aanschaffen, hebben recht op hetzelfde bedrag aan subsidie als dit jaar.

  • Meer voorwaarden aftrek giften in natura

    Voor grotere giften in natura geldt vanaf 2024 een extra voorwaarde.