Onze kennis helpt jou vooruit
Kies hieronder voor een nieuwsbericht waar jouw interesse naar uitgaat. Op de hoogte blijven? Meld je dan aan voor de nieuwsbrief.
-
Wijzigingen gedifferentieerde Awf-premie van de baan
Een aantal voorgenomen wijzigingen in de gedifferentieerde premie voor het Algemeen Werkloosheidsfonds (Awf) gaat na uitgebreid onderzoek niet door. Minister Van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft de Tweede Kamer daarover onlangs geïnformeerd.
-
Vakantiewerk of bijbaantje in de zomer
In de vakantie zijn er veel scholieren en studenten die een centje willen bijverdienen met een vakantiebaantje. Welke speciale regels zijn dan van toepassing? Wij zetten de belangrijke informatie voor jongeren én werkgevers op een rij.
-
Kosten voor lijfrente wel of niet aftrekbaar?
Voor het afsluiten van een lijfrente betaal je een vergoeding aan een adviseur. Deze kosten kunnen worden afgetrokken van de inkomstenbelasting als je de adviseur inhuurt voor het afsluiten van een direct ingaande lijfrente.
-
Nieuwe regeling thuiswerkende grensarbeiders per 1 juli 2023
Werknemers die in België of Duitsland werken maar in Nederland wonen, betalen doorgaans sociale zekerheidspremies in hun werkland. Hetzelfde geldt voor werknemers die in België of Duitsland wonen maar in Nederland werken. Tijdens de coronacrisis gold er een regeling, maar deze overgangsregeling eindigt op 1 juli 2023.
-
IJsje van de zaak, ook voor thuiswerkers?
In de zomer is een extra drankje of ijsje voor jouw personeel geen slecht idee. Hoe zit dat dan fiscaal?
-
TRL-niveaus: wat is het en wat kan ik ermee?
Misschien heb je er wel eens van gehoord: de TRL-niveaus. Het model geeft veel inzicht in de subsidiekansen die zijn per innovatiefase.
-
Verplicht rustgewas op zand en löss: de details
Op bouwland op zand- en lössgrond moet je uiterlijk in 2026 een rustgewas telen. Dit kan met een hoofdgewas of een vroeg geteeld onbemest vanggewas.
-
Omzetontwikkeling verslechterd: zwaardere tijden op komst?
Het exporterend bedrijfsleven heeft zijn omzetontwikkeling over de afgelopen maanden enigszins zien verslechteren. Ruim een derde van de bedrijven kent inmiddels een negatieve omzetgroei (35 procent). Dit blijkt uit de tweemaandelijkse Monitor Internationale Handel en Logistiek over mei.
-
Accijnsverlaging op brandstoffen eindigt
De verlaging van de accijnstarieven die van toepassing is vanaf 1 april 2022 eindigt deels per 1 juli 2023. Het kabinet had op 1 april 2022 de accijns op benzine, diesel en lpg/lng tijdelijk verlaagd met 21% met als doel de sterk gestegen prijzen van brandstoffen te dempen.
-
Nieuwe verplichtingen bij ziekteverzuim vanaf 1 juli 2023
Werkgever en werknemer zijn vanaf 1 juli 2023 verplicht om schriftelijk hun visie te geven op het ziekteverzuimproces.
-
Hou verduurzaming betaalbaar met transitiefonds duurzame mobiliteit
De Mobiliteitsalliantie vindt dat de overheid het Klimaatfonds moet uitbreiden met een transitiefonds voor duurzame mobiliteit, om zo bedrijven de kans te bieden mee te doen met de noodzakelijke klimaattransitie.
-
Wetsontwerp Tolverhoging Duitsland goedgekeurd
Het Duitse kabinet heeft op 14 juni 2023 het wetsontwerp ‘hervorming van de tolheffing voor vrachtwagens’ goedgekeurd. De hervormingen gaan per 1 december 2023 in. Concreet betekent dit een verdubbeling van de Maut.
-
Waardeverandering effecten van invloed op erfbelasting?
Bij het erven van een effectenportefeuille, kan de waarde bij overlijden uiteindelijk afwijken van het bedrag dat je voor de effectenportefeuille krijgt. Zelfs als je de portefeuille zo snel mogelijk na het overlijden van de hand doet. Maar heeft dit ook effect op de te betalen erfbelasting?
-
Pilot mineralenconcentraat verlengd tot en met 2024
De pilot mineralenconcentraat is verlengd tot eind 2024 om de voordelen ervan voor de landbouw en het milieu te onderzoeken.
-
Richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden
Per 1 augustus 2022 is een nieuwe arbeidswet in werking getreden: de Wet implementatie EU-richtlijn transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden.
-
Eerder verplicht aanwezig zijn betekent extra loon
Als een werknemer eerder op zijn werk aanwezig moet zijn om zich voor te kunnen bereiden om met het werk te kunnen starten, en deze verplichting ook is vastgelegd, dient de werkgever deze tijd uit te betalen als loon. Dit heeft het gerechtshof in Den Haag beslist in een zaak waarbij het ging om een werknemer van een callcenter.
-
Nieuwe wetgeving: grensoverschrijdende detachering in het internationaal wegvervoer
Met ingang van 1 juni 2023 is de Nederlandse wetgeving omtrent grensoverschrijdende detachering in het wegvervoer van kracht. Deze wetgeving heeft betrekking op chauffeurs die werkzaam zijn voor een transportbedrijf in een ander EU-land en bepaalde werkzaamheden in Nederland verrichten.
-
Btw-verleggingsregeling vereist identiteit afnemer
Ondernemers die een verleggingsregeling in de btw toepassen, dienen de identiteit van de afnemer vast te stellen. De Hoge Raad oordeelde onlangs dat dit noodzakelijk is vanwege een effectieve controle op heffing en inning van de btw bij de afnemer.
-
Bij zieke uitzendkrachten loon doorbetalen
Uitzendbureaus die gebonden zijn aan een uitzendcao moeten vanaf 1 juli 2023 het loon van een zieke uitzendkracht doorbetalen tot de einddatum van het contract. Tot 1 juli moet het uitzendbureau het loon van een zieke uitzendkracht ook doorbetalen, tenzij de inlener expliciet schriftelijk een beroep doet op het overeengekomen uitzendbeding.
-
Terugsluis uit vrachtwagenheffing 1 miljard euro tot 2030
Om de verdere verduurzaming van de Nederlandse vrachtwagenvloot te bespoedigen, komen opbrengsten uit de vrachtwagenheffing daaraan ten goede. Dat bedrag zal tot 2030 1 miljard euro bedragen. Dat zei staatssecretaris Vivianne Heijnen van Infrastructuur en Waterstaat dinsdag in de Tweede Kamer.
-
Klimaatplannen: concrete invulling budget verduurzamen logistiek noodzakelijk
Er moet op korte termijn duidelijkheid komen over de invulling van het budget voor het verduurzamen van de logistiek, zodat handels- en productiebedrijven tijdig de juiste investeringen kunnen doen.
-
Sneller aflossen coronabelastingschuld scheelt invorderingsrente
De invorderingsrente op belastingschulden stijgt vanaf medio 1 juli verder. Kijk of het financieel aantrekkelijk is om je coronabelastingschuld sneller af te lossen.
-
Nabetaling te lage UWV-uitkering bij loonkostensubsidie
De uitkeringen aan werkgevers voor de Ziektewet (ZW) en Wet Arbeid en Zorg (WAZO) voor werknemers met een loonkostensubsidie blijken te hoog of te laag berekend. Het UWV gaat de gemaakte fouten herstellen.
-
Belastingvrij verhuiskosten vergoeden aan je werknemer
Als je werknemer verhuist, kun je belastingvrij verhuiskosten vergoeden. Hiervoor gelden wel voorwaarden. Lees welke dit zijn.
-
Hoge of lage WW-premie na omzetting in bv
Ben je van plan jouw eenmanszaak voortaan te voeren vanuit een bv? Houd dan rekening met een aantal fiscale gevolgen van de omzetting in de bv, zoals de berekening WW-premie.