On­be­last zit-sta­bu­reau bij werk­ne­mer thuis

Heb jij werknemers die (ook) vanuit huis werken? Dan wil je wellicht zorgen voor een zit-stabureau bij hen thuis. Kan dit onbelast voor de loonheffing? Wij leggen het uit.

Vrije ruimte werkkostenregeling

Een zit-stabureau is altijd aan te wijzen in de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR), mits het gebruikelijk is om een zit-stabureau aan een werknemer te vergoeden, te verstrekken of ter beschikking te stellen. Nadeel van aanwijzen in de vrije ruimte is echter wel dat je mogelijk begin volgend jaar 80% eindheffing moet betalen over het deel van alle vergoedingen, verstrekkingen en terbeschikkingstellingen waarmee je de vrije ruimte overschrijdt.

Let op! In 2023 bedraagt de vrije ruimte 3% van jouw totale fiscale loonsom tot € 400.000 en 1,18% daarboven.

Mariëtte te Kaat
Mariëtte te Kaat Adviseur loonheffingen
Specialist op het gebied van loonheffingen
Ik maak onderdeel uit van het specialistenteam loonheffingen en ik ben nooit gebonden aan één locatie. Dit geeft mij de flexibiliteit om altijd op de juiste plek te zijn; daar waar klanten en collega’s mij nodig hebben. Mijn drijfveer is om altijd het beste resultaat te leveren, ongeacht de context of de uitdaging.
Neem contact op
Gerelateerd

Zo haal je het maximale uit de WKR

De juiste toepassing van de werkkostenregeling levert je voordelen op! Maar hoe pak je dit aan? Wij leggen je in deze whitepaper uit hoe jij het maximale uit de werkkostenregeling haalt.

Gericht vrijgestelde arbovoorziening

Gebruik van de vrije ruimte is niet nodig, als je voor het zit-stabureau gebruik kan maken van de gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen. De vergoeding of terbeschikkingstelling is dan onbelast.

Om van deze gerichte vrijstelling voor arbovoorzieningen gebruik te kunnen maken, moet je echter wel aan een aantal voorwaarden voldoen:

  • het sta-zit bureau moet rechtstreeks voortvloeien uit de Arbowet;
  • jouw werknemer gebruikt het zit-stabureau voor zijn werk op de thuiswerkplek; én
  • de werknemer betaalt geen eigen bijdrage voor het zit-stabureau, ook niet door een uitruil bij bijvoorbeeld een cafetariaregeling.

Let op! De gerichte vrijstelling geldt alleen voor een zit-stabureau welke voortvloeit uit de Arbowet. Bij een duurder model zijn de extra kosten niet gericht vrijgesteld. Deze extra kosten zijn wel aan te wijzen aan de vrije ruimte, mits de extra kosten gebruikelijk zijn. Je kunt ook de werknemer voor deze extra kosten een eigen bijdrage vragen.

Heb je vragen over het onbelast vergoeden van een zit-stabureau of andere middelen? Neem gerust contact op.