Zijn de kosten van een airco fiscaal aftrekbaar?

Is een airco in de werkkamer van de ondernemer thuis fiscaal aftrekbaar? Lees meer...

Zijn de kosten van een airco fiscaal aftrekbaar?

Thuiswerken: het lijkt het nieuwe normaal te worden. Echter, in een hittegolf is thuis aan het werk gaan niet altijd even aangenaam. Wellicht overweegt u als ondernemer een airco aan te schaffen. De vraag is echter: zijn de kosten van de airco voor in de werkkamer thuis fiscaal aftrekbaar?

Werkkamer meestal niet fiscaal aftrekbaar

Ondernemers hebben meestal geen recht op aftrek voor werkruimte. Om hier toch recht op te hebben is vereist dat de werkkamer zelfstandig is; dat wil zeggen dat de kamer een eigen in- of opgang heeft en eigen sanitair. Hierdoor kan de werkkamer ook aan een willekeurige derde verhuurd worden. Een ander vereiste is dat een groot deel van het inkomen in of vanuit de werkruimte verdiend wordt. 

Aangezien er maar zelden aan beide eisen voldaan wordt, zijn de kosten van een werkkamer thuis meestal niet aftrekbaar.

Kosten airco meestal niet aftrekbaar

Is de werkkamer niet aftrekbaar, dan geldt dit ook voor de inrichting. Een (mobiele) airco behoort hier ook toe en dus zijn ook deze kosten niet aftrekbaar. U kunt dus niet op de airco afschrijven.

Wél recht op investeringsaftrek 

Bij aanschaf van een airco heeft u in beginsel wél recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). U moet dan voldoen aan de standaardeisen voor de KIA.

Let op! Het minimum investeringsbedrag van de KIA ligt hoger per 2021 en bedraagt € 2.400. 

Let op! De KIA kan oplopen tot maximaal 28% van het investeringsbedrag.

Wél BTW aftrekbaar

De btw op de aanschaf van uw airco in de werkruimte is aftrekbaar als u zelf belaste prestaties verricht. Dat maakt de aanschaf van een airco voor in de werkkamer al een stuk goedkoper. Daarnaast is ook de btw op het energieverbruik en het onderhoud aftrekbaar.

Tip! U kunt via een teller het energieverbruik van uw airco eenvoudig bijhouden. Dit voorkomt discussie met de fiscus.

Heeft u nog vragen over de fiscale aftrekbaarheid van de airco in uw werkkamer? Neem gerust contact op.

Een ander 'zomerartikel'

Water of ijs op kosten van de zaak?

De mussen ‘vallen’ met deze hitte van het dak, maar als goed werkgever wilt u dat uw personeel zo weinig mogelijk last heeft van de hoge temperaturen. De airco staat natuurlijk aan, maar zijn er ook andere slimme tips of mogelijkheden binnen de werkkostenregeling?

Door Leonie Pongers
Lees meer