Zijn de kosten van een airco fiscaal aftrekbaar?

De zomer bereikt de laatste jaren recordtemperaturen. Misschien lekker als je vakantie viert, maar niet als je moet werken. In dat geval kan een airco voor verkoeling zorgen. Is een airco in de werkkamer van de ondernemer thuis fiscaal ook aftrekbaar?

Fiscaal aftrekbaar?

Ondernemers hebben meestal geen recht op aftrek voor werkruimte. Om hier toch recht op te hebben is vereist dat de werkkamer zelfstandig is; dat wil zeggen dat de kamer een eigen in- of opgang heeft en eigen sanitair. Hierdoor kan de werkkamer ook aan een willekeurige derde verhuurd worden. Een ander vereiste is dat een groot deel van het inkomen in of vanuit de werkruimte verdiend wordt. 

Aangezien er maar zelden aan beide eisen voldaan wordt, zijn de kosten van een werkkamer thuis meestal niet aftrekbaar.

Kosten airco meestal niet aftrekbaar

Is de werkkamer niet aftrekbaar, dan geldt dit ook voor de inrichting. Een (mobiele) airco behoort hier ook toe en dus zijn ook deze kosten niet aftrekbaar. Je kunt dus niet op de airco afschrijven.

Peter van der Sluis
Peter van der Sluis Senior belastingadviseur

Wél recht op investeringsaftrek 

Bij aanschaf van een airco heb je in beginsel wél recht op de kleinschaligheidsinvesteringsaftrek (KIA). Je moet dan voldoen aan de standaardeisen voor de KIA.

Let op! Het minimum investeringsbedrag voor de KIA bedraagt in 2023 € 2.601 voor alle investeringen in dat jaar. De airco zelf moet minstens € 450 kosten. 

Let op! De KIA kan oplopen tot maximaal 28% van het investeringsbedrag.

Wél BTW aftrekbaar

De btw op de aanschaf van de airco in de werkruimte is aftrekbaar als je zelf belaste prestaties verricht. Dat maakt de aanschaf van een airco voor in de werkkamer al een stuk goedkoper. Daarnaast is ook de btw op het energieverbruik en het onderhoud aftrekbaar.

Tip! Je kunt via een teller het energieverbruik van je airco eenvoudig bijhouden. Dit voorkomt discussie met de fiscus.

Zijn er nog vragen over de fiscale aftrekbaarheid van de airco in jouw werkkamer? Neem gerust contact op.

Peter van der Sluis
Peter van der Sluis Senior belastingadviseur