Retrofit smart tacho 2: kom nu in actie

Weinig transportbedrijven hebben een planning voor het vervangen van de tachograaf. Kom nu in actie voor retrofit smart tacho 2! Wij lichten het toe.

Vervangen tachograaf

Heb jij al een planning voor het vervangen van de tachograaf. Kijk of je dit gelijk kan laten lopen met de 2-jaarlijkse ijking. Zodat niet alleen extra kosten kunnen worden vermeden maar ook de vervanging van tachografen gelijkmatig wordt verdeeld in de korte tijd die er nog rest. Ook loop je minder risico dat er onvoldoende tachografen geleverd kunnen worden of dat de werkplaatsen te weinig capaciteit hebben om alle aanvragen aan te kunnen.

Harald Rohof
Harald Rohof Senior adviseur mkb

De smart tacho 2

De smart tacho 2, op dit moment nog alleen geleverd door Continental VDO (VDO 4.1), wordt nu vooral geleverd aan truckfabrikanten die moeten zorgen dat alle nieuw geregistreerde voertuigen vanaf 21 augustus voorzien zijn van de smart tacho 2. De smart tacho 2 van Stoneridge is ook type goedgekeurd. 

1.150.000 extra nieuwe tachografen

De data voor retrofit zijn 1 januari 2025 (digitale en analoge tachografen) en 19 augustus 2025 (smart tacho 1). Er zijn nog geen exacte cijfers, maar de inschatting is dat circa 50% van de 6,2 miljoen in Europa rijdende vrachtauto’s geretrofit zal gaan worden. Dat betekent, voor de komende twee jaar, circa 1.150.000 extra nieuwe tachografen per jaar. De tachograafproducenten geven zelf geen cijfers maar hebben altijd aangegeven voldoende te kunnen produceren.  

Zijn er voldoende tachografen?

De vraag is of er voldoende tachografen zullen zijn voor zowel de nieuwe voertuigen als voor de retrofit. Ook zijn er zorgen over de capaciteit in de werkplaatsen wanneer er te lang gewacht wordt met de retrofit en werkplaatsen alles in een korte periode moeten realiseren. Maak daarom dan ook tijdig een planning en communiceer deze met de werkplaats, zodat zij zich op tijd kunnen voorbereiden. 

Heb je nog vragen over de retrofit smart tacho 2? Neem gerust contact op.

Bron: TLN

Kennis van Transport

Heb je vragen over de aanschaf en financiering van materieel, subsidies, calculaties, inzet van chauffeurs of strategische keuzes? Wij denken met je mee!

Lees meer