Toch recht op LKV bij over­gang van onder­neming

De Hoge Raad heeft geoordeeld dat een loonkostenvoordeel (LKV) niet vervalt bij een overgang van een onderneming naar een nieuwe werkgever. Deed zo’n situatie zich bij jou voor, dan kent de Belastingdienst jou alsnog een LKV toe, mits je op tijd in actie kwam. We vertellen je er meer over in dit artikel.

Overgang onder­neming

Bij een overgang van een onderneming gaan ook de werknemers over naar een nieuwe werkgever. De Belastingdienst ging er vanuit dat het recht op een LKV in zo’n situatie nooit mee overgaat naar de nieuwe werkgever. De Hoge Raad denkt daar, net als eerder gerechtshof Arnhem-Leeuwarden en een advocaat-generaal, anders over. Het recht op een LKV blijft in zo’n situatie toch bestaan.

Wat betekent dit voor jouw situatie?

Was in jouw situatie ook sprake van overgang van een onderneming, dan blijft het recht op een LKV dus bestaan, mits aan de voorwaarden voor toepassing van het LKV is voldaan. Of je ook met terugwerkende kracht alsnog het LKV krijgt, hangt af van de vraag of je daar tijdig actie voor hebt ondernomen.

Marcel Teunissen
Marcel Teunissen Specialist loonheffingen

Overzicht per jaartal

2022

Maakte je bezwaar tegen de beschikking Wtl 2022? Dan raadt de Belastingdienst aan de aangiftetijdvakken 2022 ook te corrigeren met een correctiebericht. Op die manier kan de Belastingdienst sneller je LKV berekenen. 
Let op! Maakte je geen bezwaar tegen de beschikking Wtl 2022, dan ben je voor het jaar 2022 helaas te laat. Het heeft geen zin om alsnog correctieberichten in te dienen.

2023

Voor het jaar 2023 heb je alleen recht op het LKV als in de aangiften loonheffingen 2023 het vinkje voor het LKV is aangezet of als je via correctieberichten uiterlijk op 1 mei 2024 alsnog het LKV hebt aangevraagd.
Let op! Diende je niet uiterlijk op 1 mei 2024 correctieberichten 2023 in, dan ben je voor het jaar 2023 helaas te laat. Het heeft geen zin om alsnog correctieberichten in te dienen of bezwaar te maken tegen de beschikking Wtl 2023 die je in de loop van juli/augustus 2024 ontvangt.

2024

Om in 2024 recht te hebben op het LKV, dien je in de aangifte loonheffingen 2024 het vinkje voor het LKV aan te zetten. Is het aangiftetijdvak al verstreken en is het vinkje niet aangezet? Zend dan een correctiebericht in waarin alsnog het LKV wordt aangevraagd.
Let op! Het oordeel van de Hoge Raad is mogelijk ook van toepassing op contractsovernames waarbij de arbeidsovereenkomst door een nieuwe werkgever ongewijzigd wordt voortgezet.

Vragen?

Wil je overleggen of, na het oordeel van de Hoge Raad, in jouw situatie ook recht blijft bestaan op een LKV? Neem dan gerust contact op.

Whitepaper LKV: profiteer jij al?

De Wet tegemoetkomingen loondomein bestaat uit drie onderdelen: het lage-inkomensvoordeel (LIV), het jeugd-lage-inkomensvoordeel (jeugd-LIV) en het loonkostenvoordeel (LKV). Wij nemen je hierin mee in deze whitepaper.

Marcel Teunissen
Marcel Teunissen Specialist loonheffingen