Hebben jouw kin­de­ren een va­kan­tie­baan in het fa­mi­lie­be­drijf?

Eigen kinderen een vakantiebaan aanbieden in het familiebedrijf? Dat kan best, maar let wel op de volgende fiscale regels.

Fa­mi­lie­be­drijf

Jouw schoolgaande of studerende kinderen hebben vakantie. Misschien is het een idee om ze in het familiebedrijf te laten meewerken en zo een leuk zakcentje te laten verdienen. Met welke fiscale en andere regels hebben zij en jij dan te maken?

Echte dienstbetrekking?

Allereerst is van belang of er een echte dienstbetrekking is. Dat is meestal niet zo, omdat voor jouw kind waarschijnlijk wat soepeler arbeidsvoorwaarden gelden omdat de familierelatie overheerst. In dat geval hoef je geen premies werknemersverzekering te betalen, maar is jouw kind dus ook niet verzekerd. Loonheffing moet je wel altijd inhouden.

Leonie Pongers
Leonie Pongers Specialist loonheffingen

Bruto = netto?

Als jouw kind maar een paar weken tijdens de vakantie meewerkt, stelt de af te dragen belasting ook weinig voor. Dit komt omdat iedereen recht heeft op de algemene heffingskorting. Voor lagere inkomens bedraagt deze dit jaar € 3.070.

In de praktijk betekent dit dat met toepassing van de heffingskortingen tot een inkomen van € 10.700 geen belasting hoeft te worden betaald en de bruto verdiensten dus netto zijn. Jouw kind kan hiervan direct profiteren via de scholieren- en studentenregeling. 

Scholieren- en studentenregeling

Deze scholieren-en studentenregeling is met name bedoeld voor vakantiewerkers. Het kost jou als werkgever niets extra, maar je bespaart de scholier of student een hoop administratief gedoe.

Inhoud regeling

De scholieren- en studentenregeling houdt in dat je voor de berekening van de verschuldigde loonheffing gebruik mag maken van de kwartaaltabel. Daardoor hoef je minder of soms helemaal geen loonheffing in te houden. Ook mag je het kwartaalmaximum gebruiken voor de berekening van de premies werknemersverzekeringen.

Formulier invullen

Als je de regeling wilt toepassen, moet de student of scholier een formulier invullen dat hij kan vinden op de site van de Belastingdienst. Je bewaart dit formulier bij de loonadministratie.

Niet verplicht

Gebruik van de regeling is niet verplicht. Wil de scholier of student de regeling niet gebruiken, dan hou je normaal loonheffing in. De scholier of student kan dan pas volgend jaar de teveel betaalde loonheffing terugkrijgen door een aangifte in te dienen. 

Kostenvergoeding

Een aantal kosten kun je voor jouw werknemers onbelast vergoeden, zoals die van het woon-werkverkeer of zakelijke maaltijden, bijvoorbeeld op koopavonden. Deze regels gelden ook voor meewerkende kinderen.

Heb jij nog vragen over dit onderwerp? Neem dan contact op.

Vakantiewerk? Leuk! Maar pas wel op

Zomervakantie! De periode waarin jongeren graag een centje bijverdienen. Zij hun inkomen, de werkgever goedkope, meestal onervaren, kracht om het werk gedaan te krijgen. Voorkom situaties zoals die van Bas. 

Lees verder