Blog VA­KAN­TIE­WERK

Zomervakantie! De periode waarin jongeren graag een centje bijverdienen. Zij hun inkomen, de werkgever goedkope, meestal onervaren, kracht om het werk gedaan te krijgen. Voorkom situaties zoals die van Bas, ...

Vakantiewerk? Leuk! Maar pas wel op.

Het is weer de tijd van het jaar: zomervakantie! De periode waarin jongeren graag een centje verdienen om hun vakantie mee te betalen, een gave gadget mee te financieren of het benodigde studiebudget mee rond te maken.

Het mes snijdt in dit geval aan twee kanten. De vakantiekrachten krijgen hun inkomen en de werkgevers goedkope, weliswaar meestal onervaren, krachten om in de zomer het werk toch gedaan te krijgen.

Let op! De bijverdiengrens voor 2022 is € 15.828,77. In 2020 en 2021 was er geen grens voor bijverdienen door de coronacrisis.

Werk in de zomer

Het zoontje van vrienden van ons, Bas, had twee jaar geleden ook wel trek in een nieuwe smartphone. Hij wilde graag een nieuwe iPhone. Bij het installatiebedrijf in het dorp vroeg hij of ze werk voor hem hadden deze zomer. Dat bleek het geval, ze konden op de bouw wel wat extra handen gebruiken.

Het was voor Bas wel wennen om ook in de vakantie vroeg uit bed te moeten. Na een paar dagen was hij best vermoeid, maar op wat blaren en schrammen na ging het verder prima. Hij onderzocht al wat de levertijd was van zijn vurig begeerde iPhone.

Steven Akse
Steven Akse HR adviseur

Ongeluk

Op één van de warme vakantie(werk)dagen was een ‘collega-bouwvakker’ van Bas een muur aan het repareren. Bas zorgde voor het bijzetten van de stenen. Totdat …. Au! Eén van die stenen viel behoorlijk hard en nogal ongelukkig op zijn hand.

De eigenaar van het bedrijf schrok, hier had hij natuurlijk geen rekening mee gehouden.

Met veel pijn strompelde Bas naar de bouwkeet. De eigenaar van het bedrijf schrok, hier had hij natuurlijk geen rekening mee gehouden. Snel reed hij met Bas naar Bas’ huis. Gelukkig was zijn moeder thuis. De eigenaar keek wat bedremmeld, nu moest hij verklaren dat Bas geen handschoenen aan had. En hoofdbescherming was er trouwens ook niet.

Geoorloofd werken

Snel naar het ziekenhuis. Daar bleken twee vingers van Bas gebroken te zijn. Gelukkig geen al te beroerde breuken. En ondanks dat het voor Bas erg balen was, mocht de werkgever zich daarmee gelukkig prijzen.

Want:

  • Gezien de leeftijd van Bas was het maar de vraag of hij de werkzaamheden die hij deed wel mocht doen;
  • Bas gebruikte niet de juiste beschermingsmiddelen, die had de werkgever hem niet aangeboden;
  • Als Bas zijn hand blijvend beschadigd was, beperkte dat aanzienlijk zijn kans op werk in de toekomst. Wie zou dat vergoeden? Geen verzekeraar of het UWV want ….
  • De werkgever had Bas zwart betaald.

Risico's van vakantiewerk

Na verloop van tijd waren Bas’ vingers volledig genezen en kon hij ze weer goed gebruiken. Fijn voor Bas, want zijn toekomst zag hij toch wel voor zich in de bouw. Doordat het allemaal goed afliep, werd de werkgever niet geconfronteerd met boetes van de Arbeidsinspectie, bleven boetes en naheffingen van de Belastingdienst achterwege en hoefde hij Bas niet van zijn bedrijfs- of privégeld een arbeidsongeschiktheidsuitkering te betalen.

Als het anders was afgelopen, had hij daar wellicht toe gedwongen kunnen worden. Volgend jaar dus gewoon de vakantiekrachten op de loonlijst zetten.

Ook niet onbelangrijk was dat dit verhaal, nu het goed afliep, niet in het dorp rondging. En die iPhone van Bas? Die moest helaas nog even wachten.

Blog
Meer over vakantie

Leaseauto zonder bijtelling mee op vakantie? Zo regel je dat!

Een leaseauto zonder bijtelling met een beperkt aantal privékilometers. Een geschikte regeling voor veel ondernemers. Maar hoe zit het in de vakantietijd? Kun je met een auto van de zaak zonder bijtelling op vakantie?

Door Leonie Pongers
Lees blog
Steven Akse
Steven Akse HR adviseur
Geen reacties
Plaats je reactie

Reageer op:

Annuleren