Is mijn huidige rechtsvorm optimaal?

Wilt u weten of de huidige rechtsvorm of structuur waarin u uw bedrijf uitoefent optimaal is? Past dit nog bij uw bedrijf en/of privésituatie?

Bij de start van uw bedrijf denkt u goed na over een passende rechtsvorm. Maar een ondernemer zit, zowel op zakelijk gebied als privé, niet stil. Daarom is het verstandig om uw rechtsvorm regelmatig tegen het licht te houden

Een ondernemer zit nooit stil, check daarom regelmatig of uw huidige structuur nog bij uw bedrijf en/of privésituatie past.

U hier goed over laten adviseren is erg belangrijk. De keuze voor een rechtsvorm heeft namelijk consequenties op fiscaal, financieel, administratief én juridisch gebied. Dit geldt voor zowel zakelijk als privé.

Gelukkig hoeft u niet zelf te kiezen welke rechtsvorm voor u het meest geschikt is. Onze accountants en belastingadviseurs ondersteunen u hier graag bij. 

Aanleidingen om te wijzigen van rechtsvorm

overstappen naar een bv

Heeft u een eenmanszaak, maatschap of vof? Dan kunnen de volgende aspecten kunnen aanleiding zijn om de overstap naar een bv te overwegen: 

 • een flinke groei; 
 • een stijgende omzet; 
 • een stijgende winst;
 • het personeelsbestand groeit;
 • er staan wellicht nieuwe investeringen op de planning;
 • een groeiende financieringsbehoefte;
 • een toenemende aansprakelijkheid;
 • een toemende verantwoordelijkheid voor continuïteit;
 • een toenemende verantwoordelijkheid binnen uw privésituatie. 

Het overstappen naar een bv beïvloed drie zaken. Collega's Maaike, Edwin en Jeffrey leggen het uit in de onderstaande video:

Overstappen naar een bv? Dat beïnvloedt deze 3 zaken!

Voordelen wijziging rechtsvorm naar bv

De (mogelijke) voordelen bij het wijzigen van de rechtsvorm naar een bv zijn als volgt:

✅ Beperken privé aansprakelijkheid. Een directeur/aandeelhouder van een bv is niet persoonlijk aansprakelijk voor de activiteiten en handelingen van de bv. De beperking geldt niet als sprake is van onbehoorlijk bestuur. Bent u ondernemer als persoon, dan bent u zowel met het zakelijk als privévermogen aansprakelijk voor alle schulden van de onderneming.
✅ Continuïteit van uw bedrijf. Onderneemt u met een bv, dan kunt u de continuïteit van uw bedrijf bij arbeidsongeschiktheid en overlijden beter borgen.
✅ Ondersteunen gewenste uitstraling en/of imago. Een bv kan de door u gewenste uitstraling en/of imago naar opdrachtgevers en andere stakeholders ondersteunen.
✅ Kansen bij financierders en aanbestedingen. Een bv kan uw kansen bij financierders en aanbestedingen ondersteunen. 
✅ Afgescheiden privévermogen opbouwen. Door te werken met een bv kunt u (tijdig) afgescheiden privévermogen opbouwen naast het zakelijk vermogen in de bv. 

Nadelen wijziging rechtsvorm naar bv

Afhankelijk van de financiële positie kan een wijziging naar een bv ook nadelen met zich meebrengen. De (eventuele) nadelen bij het wijzigen van de rechtsvorm naar een bv zijn als volgt:

❌ De mkb-winstvrijstelling en de zelfstandigenaftrek gelden niet voor een bv. Afhankelijk van de hoogte van de winst bent u met een bv fiscaal voordeliger of nadeliger uit dan met een eenmanszaak, maatschap of vof.
❌ Salaris dga. Bij een bv bent u als ondernemer een zogenaamde directeur-grootaandeelhouder (dga) en bent u in dienst van uw bv. Vanwege fiscale wetgeving bent u verplicht een minimaal salaris uit te keren aan de dga. 
❌ Administratieve verplichting. Een bv heeft een uitgebreidere administratieve verplichting. Zo dient er een jaarrekening te worden opgemaakt en gedeponeerd te worden bij de Kamer van Koophandel. Ook doet een bv zelfstandig belastingaangifte (vennootschapsbelasting).

Overweegt u om te wijzigen van rechtsvorm?

Neem gerust contact met ons op en laten we samen kijken wat het beste is voor u en uw bedrijf. 

Aandachtspunten bij de afweging

Iedere wijziging in rechtsvorm of structuur roept andere vragen en aandachtspunten op. Denkt u hierbij onder meer aan:

 • Is uw oudedagsvoorziening goed geregeld? De maximaal aftrekbare bedragen voor het opbouwen van een oudedagsvoorziening zijn beperkt. 
 • Heeft u alles goed geregeld voor uw partner en/of kinderen? Het is belangrijk om uw testamenten en huwelijkse voorwaarden af te stemmen op uw rechtsvorm - ongeacht welke dat is. U wilt immers de continuïteit zoveel mogelijk borgen en uw nabestaanden zonder 'rompslomp' achterlaten.
 • Heeft u vastgoed in het bedrijf of huurt u een pand?
 • Wat is uw strategie, ofwel waar wilt u naartoe met het bedrijf?
 • Wat zijn de consequenties voor alle partners en collega’s binnen het bedrijf?

Een klant die wij hebben ondersteund bij het wijzigen van de rechtsvorm naar een bv is Vertaalbureau Perfect. Lees hieronder hoe zij deze overstap en samenwerking met ons hebben ervaren: 

Wij denken met u mee 

U staat er niet alleen voor. Onze adviseurs nemen vraagstukken met u door en bespreken de mogelijke voor- en nadelen met u. Uiteindelijk hebben we eenzelfde doel voor ogen; we willen het beste voor uw bedrijf. Neem gerust contact met ons op. 

Waar wilt u meer van bekijken?

Inzicht in cijfers en sparren over strategische vraagstukken - dat is de kern van onze dienstverlening. Samen met de accountant een stap verder.

Meer weten

Laat u adviseren over de fiscale regelgeving. Bouw fiscaal vriendelijk vermogen op en benut fiscale voordelen.

Meer weten

In het financieel dashboard wordt het duidelijk waar acties nodig zijn en welke doelen u moet bijstellen om verder te groeien met uw mkb-bedrijf.

Meer weten