Rechtsvormen

Als u een eigen bedrijf begint, moet u een rechtsvorm kiezen. Maar welke juridische structuur is het meest geschikt? Bij de keuze van de rechtsvorm spelen aspecten als startsituatie, kosten, fiscale en juridische gevolgen een rol. Laat u hierover goed adviseren. We kennen in Nederland verschillende rechtsvormen. De bekendste zijn:

  • Eenmanszaak
  • Vennootschap onder firma (vof)
  • Besloten vennootschap (bv)
Ellen Punte
Ellen Punte Vestigingsleider belastingadviseurs

De meeste ondernemers schrijven zich in bij de Kamer van Koophandel en beginnen als eenmanszaak. Bij een eenmanszaak ziet de wet de eigenaar en zijn bedrijf als één persoon. Dit betekent dat u privé aansprakelijk bent, dus ook bij eventuele schulden of verliezen.

Inkomstenbelasting en fiscale voordelen

Over de winst betaalt u inkomstenbelasting. Daartegenover staat wel dat u van verschillende fiscale voordelen gebruik kunt maken, zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek en versnelde afschrijving. Hiervoor hanteert de Belastingdienst overigens wel enkele voorwaarden. De kosten voor een eenmanszaak zijn relatief laag.

  • Vennootschap onder firma (vof)

De vof is eigenlijk een eenmanszaak met meerdere eigenaren. Gaat u met iemand samenwerken, dan is de vof een veelgebruikte rechtsvorm. Net als bij een eenmanszaak bent u aansprakelijk voor schulden en verliezen, ook voor die van de partner.

Oprichtingsakte

U doet er verstandig aan om een oprichtingsakte te laten opstellen. In deze akte kunt u inbreng, taken, bevoegdheden en een winstverdelingssleutel opnemen. Dit voorkomt achteraf veel moeilijkheden mocht u met uw partner een zakelijk geschil krijgen.

  • Besloten vennootschap (bv)

De naam zegt het al. Bij een besloten vennootschap met beperkte aansprakelijkheid (bv) bent u privé niet aansprakelijk voor schulden die door een bv worden gemaakt. Bij een bv zijn de aandeelhouders de eigenaar van de bv. Daarnaast is er een bestuurder, de directeur, die de onderneming aanstuurt.

Ondersteunen

Gelukkig hoeft u niet zelf de keuze te maken welke rechtsvorm voor u het meest geschikt is. De accountants en belastingadviseurs van de Jong & Laan kunnen u hierbij ondersteunen. Wij hebben veel ervaring met rechtsvormen, we zijn namelijk zelf ook ondernemers.