Rechtsvormen

Als u een eigen bedrijf begint, moet u een rechtsvorm kiezen. Maar welke juridische structuur is het meest geschikt? Bij de keuze van de rechtsvorm spelen aspecten als startsituatie, kosten, fiscale en juridische gevolgen een rol. Laat u hierover goed adviseren.

Welke rechtsvormen zijn er?

Er zijn rechtvormen met en zonder rechtspersoonlijkheid. Bij een rechtsvorm zonder rechtspersoonlijkheid bent u aansprakelijk voor de bedrijfsschulden met uw privévermogen. Dit is bij een rechtsvorm met rechtspersoonlijkheid meestal niet het geval. 

We kennen in Nederland verschillende rechtsvormen. De drie bekendste lichten we hieronder toe. 

Zonder rechtspersoonlijkheid

  • Eenmanszaak

De meeste ondernemers schrijven zich in bij de Kamer van Koophandel en beginnen als eenmanszaak. Bij een eenmanszaak ziet de wet de eigenaar en zijn bedrijf als één persoon. Dit betekent dat u privé aansprakelijk bent, dus ook bij eventuele schulden of verliezen. Voor een eenmanszaak heeft u geen startkapitaal nodig en kunt u zich gratis inschrijven bij de KvK. 

Over de winst betaalt u inkomstenbelasting. Daartegenover staat wel dat u van verschillende fiscale voordelen gebruik kunt maken, zoals zelfstandigenaftrek, startersaftrek en versnelde afschrijving. Hiervoor hanteert de Belastingdienst overigens wel enkele voorwaarden. De kosten voor een eenmanszaak zijn relatief laag.

  • Vennootschap onder firma (vof)

De vof is eigenlijk een eenmanszaak met meerdere eigenaren. Werkt u met iemand samen, dan is de vof een veelgebruikte rechtsvorm. Net als bij een eenmanszaak bent u aansprakelijk voor schulden en verliezen, ook voor die van de partner.

U doet er verstandig aan om een oprichtingsakte te laten opstellen. In deze akte kunt u inbreng, taken, bevoegdheden en een winstverdelingssleutel opnemen. Dit voorkomt achteraf veel moeilijkheden mocht u met uw partner een zakelijk geschil krijgen.

Met rechtspersoonlijkheid

  • Besloten vennootschap (bv)

De naam zegt het al. Bij een besloten vennootschap (bv) met beperkte aansprakelijkheid bent u privé niet aansprakelijk voor schulden die door een bv worden gemaakt. Bij een bv zijn de aandeelhouders de eigenaar van de bv. Daarnaast is er een bestuurder, de directeur, die de onderneming aanstuurt.

Een rechtsvorm kiezen

Gelukkig hoeft u niet zelf te kiezen welke rechtsvorm voor u het meest geschikt is. De accountants en belastingadviseurs van de Jong & Laan ondersteunen u hierbij. Wij hebben veel ervaring met rechtsvormen, we zijn namelijk zelf ook ondernemers.

Blog

Overstappen naar een bv? Dat beïnvloedt deze 3 zaken!

De zaken gaan goed. Je wilt van een eenmanszaak of een vof overstappen naar een bv. Dat heeft invloed op deze 3 zaken...

Door Edwin Visserman
Lees blog