Zorgbonus: €500 in 2021

Zorgmedewerkers die zich hebben ingezet voor patiënten met corona, hebben recht op een zorgbonus. De bonus bedraagt €1.000 in 2020 en €500 in 2021. De vastlegging van deze steunmaatregel is door het kabinet met Prinsjesdag bekendgemaakt.

Zorgbonus €500 voor 1 juli 

De bonus van €1.000 was al eerder toegezegd. De extra €500 die in 2021 wordt uitbetaald nog niet. Naar verwachting wordt de bonus van € 1.000 nog vóór kerst uitbetaald en de bonus van €500 vóór 1 juli 2021.

Bonus is netto

De zorgbonus is netto. Dit betekent dat de belasting voor rekening komt van de werkgever. Dit geldt ook voor zzp’ers die voor de zorgbonus in aanmerking komen. De opdrachtgever betaalt dan de belasting en wordt hiervoor ook door het Rijk gecompenseerd.

Geen effect op toeslagen

De zorgbonussen hebben geen effect op eventueel te ontvangen toeslagen. Dit is uitzonderlijk, omdat de zorgbonus het inkomen verhoogt en toeslagen bedoeld zijn als compensatie bij een gering inkomen.

Transitievergoeding

De zorgbonus telt niet mee voor de hoogte van toeslagen. Dit betekent dat er een verschil in behandeling is van onder meer transitievergoedingen. Een transitievergoeding die bij ontslag verkregen wordt beïnvloed namelijk wél de hoogte van de toeslagen. In een reactie op Kamervragen liet het kabinet onlangs weten dit niet te gaan wijzigen.

Zorgbonus niet voor iedereen

De zorgbonus is niet voor iedere medewerker in de zorg. Zo is er onder meer een inkomensgrens van € 73.000 bruto bij een fulltime dienstverband. Zorgmedewerkers die meer verdienen krijgen de zorgbonus dus niet. De exacte voorwaarden voor de zorgbonus zijn gepubliceerd op de site van de Rijksoverheid

Heeft u nog geen zorgbonus ontvangen en denkt u dat u hier wel recht op heeft? Neem dan contact op met uw werkgever.

Blog
Ook interessant

E-book Actualiteiten Personeel 2021

Het e-book bevat actuele cijfers van onder meer het minimumloon, premies WW, bijdrage Zvw, arbeidskortingen en meer. Download hem gratis!

Bezoek pagina

Houd onze coronapagina in de gaten

Op deze pagina verzamelen wij al het nieuws, tips en adviezen voor ondernemers en organisaties.