Innovatie & subsidies

Procesoptimalisatie staat of valt met innovatie. Innovatieve organisaties zijn effectiever en sneller in staat om in te spelen op veranderingen in de markt of eisen die voortkomen uit wet- en regelgeving. Heb jij een innovatief idee of ben je een nieuw product, proces of nieuwe programmatuur aan het ontwikkelen? Veel organisaties zijn zich niet bewust van de fiscale kansen of subsidiekansen die hierbij komen kijken. Daardoor kan je zomaar (financiële) voordelen mislopen.

Welke regelingen?

Regelingen die onder andere regelmatig door organisaties worden benut, zijn de WBSO, innovatieboxMIT subsidie en andere (soms provinciale) regelingen. Op voorhand wordt vaak gedacht dat alleen middelgrote tot grote ondernemingen profijt hebben van dergelijke regelingen, maar niets is minder waar. De regelingen kunnen benut worden door onder andere:

  • ondernemingen voor de vennootschapsbelasting;
  • ondernemingen voor de inkomstenbelasting;
  • ondernemingen met en zonder personeel;
  • startende en niet startende ondernemingen.

Optimalisatie biedt kansen

Processen kunnen ook geoptimaliseerd en geïnnoveerd worden naar aanleiding van verduurzaming. Denk hierbij aan energie-efficiëntie binnen (het productieproces van) je onderneming, recycling en hergebruik afval, investeringen in lokale infrastructuurvoorzieningen en andere CO2-verlagende maatregelen. Organisaties die zich hiermee bezighouden, kunnen in aanmerking komen voor duurzame subsidies.

WBSO

De fiscale stimuleringsregeling WBSO zorgt ervoor dat je minder loonheffingen, vennootschapsbelasting en/of inkomstenbelasting afdraagt, waardoor een deel van de loonkosten voor speur- en ontwikkelingswerk (S&O) wordt gecompenseerd. Op basis van je (strategische) plannen brengen wij graag voor je in kaart of en in welke mate je kunt profiteren van de WBSO.

Lees verder
medewerker de jong en laan

Innovatiebox

De innovatiebox is een speciale tariefbox binnen de vennootschapsbelasting. Daarbij betaalt je bedrijf slechts 9% vennootschapsbelasting over winsten die zijn behaald uit WBSO-projecten. Dit is een aanzienlijke belastingbesparing ten aanzien van de 'normale' tarieven van 15% tot 25,8%. 

Lees verder
medewerkers de jong en laan

MIT subsidie

Je wilt gaan innoveren, maar je bent er niet zeker van of het financieel of technisch haalbaar is. Heb je al vooronderzoek gedaan en ga je met een ander bedrijf samenwerken om je innovatieve project te ontwikkelen? Dan kan de mkb-innovatiestimulering Regio en Topsectoren (MIT subsidie) je verder helpen met jouw plannen.

Lees verder
medewerker de jong en laan
Whitepapers

WBSO checklist

Je bent vast benieuwd of je in aanmerking komt voor WBSO. Kan je het volgende al afvinken? 

  • Je houdt je bezig met innovatie. 
  • Je hebt eigen personeel dat zich bezighoudt met innovatie. 

In deze whitepaper nemen wij je mee in de volledige checklist, waardoor je snel te weten komt of je in aanmerking komt voor WBSO.

Duurzame
processen

bieden
subsidiekansen

Staat je strategie in het teken van duurzaam ondernemen, waardoor je te maken hebt (of krijgt) met duurzame investeringen? Wil je bijvoorbeeld een nieuw pand bouwen, je huidige pand verbouwen, investeren in een duurzame bedrijfsuitrusting of in (agrarische) middelen? Dan kom je misschien wel in aanmerking voor duurzame subsidies, zoals de DEI+, VEKI, EIA & MIA/Vamil. Wij kijken met je mee of je in aanmerking komt. 

Ook kansen benutten met subsidies?

Wil je weten voor welke subsidies je in aanmerking komt? Vraag een subsidiescan aan en wij kijken met je mee!

De juiste subsidies helpen Brekr letterlijk op weg

Ruim € 90.000 binnenhalen met de WBSO subsidie; het kan! De WBSO subsidie helpt Brekr letterlijk op weg. De twee mannen van Brekr kennen elkaar sinds 2006. Jasper brengt de technische achtergrond in en Niels denkt na over merk en commerciële trajecten.

Lees verder
Subsidies voor de transitie naar een klimaatneutraal Europa

Het Just Transition Fund (JTF) is een Europees fonds dat een aantal regio’s ondersteund bij de transitie naar een klimaatneutraal Europa. Voor Nederland is een budget van 623 miljoen euro beschikbaar over de periode van 2021 tot en met 2027. 

Lees verder
Andere (provinciale) regelingen

Samen bespreken we jouw ambities, waarin wij met je doornemen welke kansen er liggen met betrekking tot subsidies. Wij helpen je graag met het aanvragen en afwikkelen van verschillende subsidieregelingen op onder meer het gebied van innovatie, duurzaamheid en personeel.

Lees verder

Wil jij
ook je

processen
optimaliseren?

Neem gerust contact op en dan bespreken we samen de mogelijkheden voor jouw organisatie!

Subsidiescan aanvragen

Mis niet langer kansen en haal het beste uit je bedrijf naar boven! Vraag hieronder de subsidiescan aan:

Leander Popken
Leander Popken Senior subsidieadviseur