Innovatiebox

Wat innovatie is, hoeven we je niet uit te leggen. Misschien staat je strategie zelfs in het teken van innovatief ondernemen. Je bedrijf ontwikkelt bijvoorbeeld een nieuw product, proces of nieuwe programmatuur. Maar ben je ook bekend met interessante fiscale regelingen die hiermee gepaard gaan, zoals de innovatiebox?
Neem direct contact op

Ontdek de voordelen

De innovatiebox is een speciale tariefbox binnen de vennootschapsbelasting. Daarbij betaalt je bedrijf slechts 9% vennootschapsbelasting over winsten die zijn behaald uit WBSO-projecten. Dit is een aanzienlijke belastingbesparing ten aanzien van de 'normale' tarieven van 15% tot 25,8%. 

Misschien heb je wel eens van de innovatiebox gehoord, maar weet je niet of je ervoor in aanmerking komt, hoe je het kunt toepassen of wat de exacte voordelen voor jouw bedrijf zijn. Of mogelijk loop je, door de gewijzigde regelgeving van de innovatiebox, vast bij de jaarlijkse implementatie en/of verlenging van de toepassing.

Alleen voor grote bedrijven?

Vaak wordt gedacht dat de innovatiebox, in uitzonderlijke gevallen, toepasbaar is voor hoogwaardige technologische ontwikkelingen binnen middelgrote tot grote ondernemingen. Niets is minder waar; de ervaring leert dat het minder hoogdrempelig is dan gedacht. Wij kijken graag met je mee naar de kansen die er voor jouw bedrijf liggen.

Innovatiebox scan

Samen kijken we of je voor de innovatiebox in aanmerking komt of dat verlenging van de toepassing mogelijk is. Dit gebeurt aan de hand van een zogenaamde innovatiebox scan, bestaande uit vijf stappen:

  1. Innovatiebox scan aanvragen
  2. Kennismakingsgesprek
  3. Verzamelen informatie
  4. Innovatiebox scan
  5. Bespreken uitkomsten innovatiebox scan; hierin wordt het duidelijk of de innovatiebox voor jou toepasbaar is en welk voordeel het oplevert
Scan aanvragen
medewerker de jong en laan

Implementeren

Wanneer je bedrijf WBSO-verklaringen heeft en de innovatiebox wil implementeren, moet je aan bepaalde administratieve eisen voldoen. Denk aan het afsluiten van een meerjarige vaststellingsovereenkomst met de Belastingdienst. Wij verzorgen voor jouw bedrijf de afstemming met de Belastingdienst en de implementatie achteraf in de jaarlijkse aangifte vennootschapsbelasting.

Verlengen toepassing

De innovatiebox heeft, sinds haar introductie in 2008, diverse wijzigingen ondergaan. De meest ingrijpende verandering vond in 2017 plaats. Als gevolg hiervan is het afstemmingstraject met de Belastingdienst en de jaarlijkse implementatie achteraf sterk veranderd.

Komt bij jouw bedrijf het moment in beeld om in gesprek te gaan met de Belastingdienst over het verlengen van de innovatiebox? Neem contact met ons op en samen bepalen we of jouw bedrijf op de juiste wijze klaarstaat voor het verlengingstraject.

(Nog) geen winst?

Maakt je bedrijf (nog) geen winst? Dan doe je er verstandig aan om tijdig te starten met (de oriëntatie op) de innovatiebox. Mogelijk maakt je bedrijf in een later stadium wél winst. Door hier nu al rekening mee te houden, kan je er tegen die tijd meer voordeel uithalen. Samen met jou bespreken we de mogelijkheden om hier vroegtijdig op in te spelen.

Whitepaper innovatiebox

Download de whitepaper en kom meer te weten over:

  • wat de innovatiebox is;
  • wie ervoor in aanmerking komen;
  • het overgangsrecht van de innovatiebox; 
  • de implementatie van de innovatiebox. 

Samen gaan we ervoor

Ruben Vreeling
Ruben Vreeling Belastingadviseur Meer over Ruben
Robert Veld
Robert Veld Belastingadviseur Meer over Robert
Yoran Boer
Yoran Boer Senior belastingadviseur Meer over Yoran
Leander Popken
Leander Popken Senior subsidieadviseur Meer over Leander

Vragen? Stel ze!

Neem contact op door het onderstaande formulier in te vullen.