Just Transition Fund (JTF)

Het Just Transition Fund (JTF) is een Europees fonds dat een aantal regio’s ondersteund bij de transitie naar een klimaatneutraal Europa. Het gaat hierbij om de regio’s die het meest last hebben van deze transitie. Diversificatie en modernisering van de lokale economie worden ondersteund, en negatieve gevolgen op de werkgelegenheid worden verminderd.
Neem direct contact op

6 regio's

De zes Nederlandse regio’s die in aanmerking komen voor het budget zijn:

  • Groningen-Emmen;
  • IJmond;
  • Groot-Rijnmond;
  • West-Noord-Brabant;
  • Zeeuws-Vlaanderen;
  • Zuid-Limburg.

Voor Nederland is een budget van 623 miljoen euro beschikbaar over de periode van 2021 tot en met 2027. Dit budget zal echter niet evenredig verdeeld worden. Regio Groningen-Emmen krijgt een significant deel van het budget door de grote impact van de klimaattransitie en het afschalen van aardgaswinning in de regio. Deze regio zal dan ook een budget van 330 miljoen euro krijgen, waar de andere regio’s 58,5 miljoen euro per stuk krijgen.

Aangezien de openstellingen voor subsidies per regio verschillen kan het lastig zijn om te bepalen of je in aanmerking komt voor budget uit het JTF programma. Onze subsidieadviseurs kijken graag met je mee naar de mogelijkheden.

Openstellingen 2024

  • Subsidie mkb personeel en scholing: vanaf 20 maart 2024 is het voor bepaalde ondernemers in de provincie Groningen en gemeente Emmen mogelijk om subsidie aan te vragen voor investeringen in het personeelsmanagement binnen het bedrijf. Subsidie kan worden aangevraagd voor onder meer het laten opstellen van een strategisch HRM-advies (advies gericht op het werven, behouden en scholen van voldoende bekwaam, gemotiveerd, gezond, betaalbaar en duurzaam inzetbaar personeel voor een onderneming), het bij- of omscholen van personeel op nieuwe vaardigheden of het in dienst nemen van een HR-adviseur. 

  • Digitalisering en robotisering: Speelt er het idee om de onderneming te digitaliseren of een gedeelte van de productielijn te robotiseren? Dan zijn er mogelijkheden om tot €80.000 subsidie te ontvangen. Denk aan subsidie voor het inschakelen van een expert op het gebied van digitalisering of robotisering, met als doel het opstellen van een strategie waarin het ontwikkelen van de onderneming zelf het onderwerp is. Maar denk ook aan het aanschaffen van hardware of software met als doel het digitaliseren of robotiseren van het bedrijfsproces, zoals robots of software die repetitieve taken van mensen overnemen.

Kom jij in aanmerking voor JTF?

Wij kijken graag met je mee welke kansen er liggen voor jouw organisatie door een subsidiescan te doen. Hierdoor wordt het duidelijk of je voor JTF en/of andere subsidies in aanmerking komt.

Subsidiescan aanvragen
medewerkers de jong en laan

Samen gaan we ervoor

Leander Popken
Leander Popken Senior subsidieadviseur Meer over Leander
Ilse Stortelers
Ilse Stortelers Junior subsidieadviseur Meer over Ilse
Esther Petrov
Esther Petrov Subsidieadviseur binnendienst Meer over Esther
Jarno Swijghuizen
Jarno Swijghuizen Subsidieadviseur Meer over Jarno
Paul van den Berg
Paul van den Berg Senior subsidieadviseur Meer over Paul
Martijn Boerman
Martijn Boerman Subsidieadviseur Meer over Martijn
Martijn IJzerman
Martijn IJzerman Junior subsidieadviseur Meer over Martijn
Zarina Buckert
Zarina Buckert Subsidieadviseur Meer over Zarina

Vragen? Stel ze!

Neem contact op door het formulier in te vullen.