Extra maatregelen beroepsvervoer naar Duitsland

Voor beroepsvervoerders naar en door Duitsland gelden extra coronamaatregelen, omdat Nederland is aangewezen als hoogrisicogebied. Lees meer...

Extra maatregelen beroepsvervoer naar Duitsland

Voor beroepsvervoerders naar en door Duitsland gelden extra coronamaatregelen. Dit komt omdat Nederland door de Duitse autoriteiten is aangewezen als hoogrisicogebied. Voor Polen en Frankrijk geldt al langer dat ze als hoogrisicogebied worden gezien, België en Luxemburg blijven vooralsnog buiten schot.

Maatregelen

De onderstaande maatregelen zijn in werking getreden voor beroepsvervoerders:

  • Er gaat een aanmeldplicht vóór de reis naar Duitsland gelden - hiervoor moet dit formulier worden ingevuld. Uitzonderingen gelden voor onder andere een doorreis en verblijf tot 24 uur.
  • Bij het inreizen geldt de verplichting voor eenieder om een negatief testresultaat, niet ouder dan 48 uur, bij zich te hebben. Geldige tests zijn PCR-tests, sneltests en mogelijk ook zelftests (de laatste wel onder supervisie afgenomen en met certificering).

Uitzonderingen

De volgende uitzonderingen zijn hierop van toepassing: 

✅ Bij verblijf korter dan 72 uur.
✅ Personen in dienst of onderdeel uitmakend van de regering die niet langer dan 72 uur in een hoog risicogebied verblijven.
✅ Personen op doorreis door een hoog risicogebied. 
✅ Personen op doorreis door Duitsland die het land via de snelste manier verlaten.
✅ Personen met een andere dringende reden.

De uitzonderingen gelden voor personen die werkzaam zijn in de transportsector, waaronder personen- en goederenverkeer per spoor, schip, vliegtuig en weg. Zij moeten daarbij wel hygiëne- en beschermingsmaatregelen in acht nemen. Voor de binnenvaart zouden de deelstaten aan de Rijn akkoord zijn met een speciale regeling, waarbij schippers op hun schip verblijven.

Pas op voor boete

Net als in Nederland worden vervoerders gecontroleerd op de negatieve test en aanmelding. Het regionale grensoverschrijdende openbaar vervoer is uitgesloten van de maatregelen.

Er kan een boete volgen op het niet hebben van een testbewijs of registratiebewijs door de controlerende federale politie. Duitsland zal geen grenscontroles instellen. Wie dit bewijs niet heeft, zal niet worden teruggestuurd, maar kan een test afnemen bij een lokaal gezondheidsambt. Mogelijk zal wel een boete worden uitgedeeld; per deelstaat kan de consequentie verschillen.

De testcapaciteit van NRW is langs de grens weliswaar verhoogd, maar het is onmogelijk om op elke grensovergang testcentra in te richten. VWS kijkt of de testcapaciteit bij de GGD'en langs de grens kan worden vergroot, met name voor grenswerkers is dit van groot belang. 

Grenspendelaars en migranten

De deelstaten kunnen verder uitzonderingen invoeren voor grenspendelaars. Het is aannemelijk dat grenspendelaars minstens twee keer per week een test moeten afleggen, dat is nog niet helemaal zeker. Mogelijk kan die test worden afgenomen bij aankomst op de werkplek. Grenspendelaars hoeven mogelijk maar één keer per week aan te melden.

Lucht- en scheepvaart

Zolang binnenvaartschippers aan boord van hun schip blijven is een test niet verplicht. Zodra het schip wordt verlaten zal dezelfde regel gelden als voor alle andere vervoerders en zal dus een test moeten worden afgenomen bij verblijf langer dan 72 uur.

Sinds 30 maart 2021 geldt voor alle reizigers per vliegtuig een testplicht. Ongeacht plaats van vertrek en aard van het bezoek. Hierop controleert de luchtvaartmaatschappij.

Vragen?

Wilt u meer weten over de extra coronamaatregelen voor beroepsvervoer naar Duitsland? Neem gerust contact met ons op. 

Bron: evofenedex

Internationale handelsbelemmeringen in de transport

Wat zijn de handelsbelemmeringen waar transportbedrijven mee te maken krijgen en wat kunt u eraan doen? Lees het in dit artikel.

Door Harald Rohof
Lees meer