Is mijn fiscale structuur flexibel genoeg?

Je wilt je als organisatie graag optimaal voorbereiden op veranderingen, denk bijvoorbeeld aan een bedrijfsverkoop of een toenemende inflatie. Maar is je juridische en fiscale structuur daar wel flexibel genoeg voor? En welke gevolgen heeft de huidige opzet van de structuur voor je bedrijfsvoering?

Stel je voor...

De zaken gaan goed. Je ideeën krijgen steeds meer vorm en er is (nog) sprake van voldoende liquiditeit. Echter, zijn er ook wat obstakels: denk aan de hoge energie- personeels- en inkoopkosten. Wellicht komt je organisatie er nu nog prima mee uit de voeten, maar wat als het wel problemen gaat opleveren?

Je wilt je als organisatie graag optimaal voorbereiden op veranderingen, denk bijvoorbeeld aan toenemende inflatie. Daarvoor is het – uiteraard – belangrijk om over voldoende financiële middelen te beschikken, maar even relevant is het om een optimale structuur te hebben waarmee je flexibel kunt inspelen op toekomstige situaties. In de onderstaande voorbeelden licht ik toe waarom het belangrijk is om hier tijdig naar te kijken.

Voorbeeld – één bv is geen bv (1/2)

Stel, je onderneemt vanuit één bv, maar je hebt twee te onderscheiden ondernemingsactiviteiten: in een eenvoudig voorbeeld een groentewinkel en een bakkerij. Er gaan geruchten rond over een aanstaande economische krimp of crisis. Uit je financieel dashboard, waarin prognoses opgesteld zijn, blijkt dat je bakkerij in het geval van zo’n economische crisis niet meer voldoende marge gaat opleveren. Je besluit daarom dat je de bakkerij wilt verkopen.

Wil je iets doen met het oog op overdracht, dan moet je 3 jaar van tevoren je structuur daar al op ingericht hebben.

De groentewinkel loopt daarentegen goed, dus die wil je behouden. Een nadeel is dat je onder één bv opereert, waardoor beide winkels elkaar nu beïnvloeden. Lijdt je bakkerij namelijk verlies, dan gaat dit ten koste van (de winstgevendheid van) de groentewinkel. Bij twee bv’s, ofwel twee juridische entiteiten, kan je gecontroleerd de bakkerij beëindigen of verkopen zonder dat je met je groentewinkel aansprakelijk wordt gesteld.

Je wilt daarom in dit geval van één naar twee bv’s, maar daarvoor moet er in een vroegtijdig stadium een herstructurering plaatsvinden. Wil je namelijk iets doen met het oog op bedrijfsoverdracht, dan moet je voor maximale fiscale flexibiliteit 3 jaar (!) van tevoren je structuur daar al op ingericht hebben.

Rob Borgerink
Rob Borgerink Belastingadviseur

Hoe zit het

met jouw structuur?

Ben je benieuwd of jouw structuur flexibel genoeg is? Vraag een structuurcheck aan en wij kijken met je mee!

Voorbeeld – minder verkoop door leveringsproblemen (2/2)

Stel, je hebt in de afgelopen jaren veel producten verkocht en winst geboekt, waardoor je besluit een (jaar)contract af te sluiten met je leverancier. Hierin bespreek je dat je dat je een jaar lang verplicht een minimum aantal producten afneemt. Nu zijn er echter onvoorziene omstandigheden (hoge energiekosten en leveringsproblemen), waardoor je klanten veel minder producten afnemen. Daardoor zit je met een (te) hoge voorraad en kom je in de liquiditeitsproblemen.  

In dit geval is het van belang om te kijken wat de huidige opzet van de structuur voor gevolgen heeft voor je bedrijfsvoering. Een fiscale eenheid, en de concentratie van bezittingen en activiteiten in één vennootschap, kan in dit geval grote(re) gevolgen hebben voor wat betreft de risico en aansprakelijkheid. Het is goed om, binnen je huidige structuur, te kijken naar de opties die je dan nog hebt, denk bijvoorbeeld aan (een):

  • Reorganisatie
  • Herstructurering
  • Sale & lease back  
  • Verliesverrekening
  • Het aanvragen van een passende bedrijfsfinanciering
  • Fusie of overname

Keuzes maken

Er is niet één oplossing die voor elk bedrijf geschikt is; wat voor jouw organisatie het beste is, is mede afhankelijk van je huidige structuur en de branche waarin je actief bent. Maak beslissingen altijd vanuit een doordachte strategische visie, daarmee waarborg je het best de continuïteit en liquiditeit van je organisatie. 

Denk ook altijd goed na welke invloed een bepaalde verandering heeft op jouw personeel. Iets kan op fiscaal en financieel gebied interessant lijken, maar je personeel moet wel meebewegen om iets succesvol te laten eindigen.

Heb je nog vragen of hulp nodig bij een (her)structurering? Neem gerust contact op.