Zo neem jij je personeel mee in veranderingen binnen je organisatie

Getallen worden gebruikt om de koers te bepalen. Maar als je niet investeert in je mensen, krijg je nooit de getallen die je wilt zien. Ik geef je 4 tips om je personeel mee te nemen in veranderingen binnen je organisatie, waardoor je minder kans hebt op verloop.

Data is belangrijk, maar vergeet je personeel niet

Iedere organisatie beschikt erover: data. Denk aan cijfers uit de jaarrekening en/of de personeelsadministratie. Data wordt pas echt van meerwaarde als je het slim inzet en je in één oogopslag kunt zien hoe je organisatie ervoor staat en hoe je kan inspelen op toekomstige scenario’s, bijvoorbeeld in het geval van toenemende inflatie of een bedrijfsverkoop.

Keuzes maken

Dit inzicht brengt gevolgen met zich mee. Misschien besluit je vanuit strategisch oogpunt:

  • je structuur te herzien;
  • tot een reorganisatie over te gaan of;
  • processen en functies binnen je bedrijf anders in te richten.

Op financieel gebied lijkt dit wellicht interessant. Maar wat ik in de praktijk vaak zie, is dat het belangrijkste stuurmiddel van dit hele verhaal wordt vergeten: je personeel.

Getallen worden gebruikt om de koers te bepalen. Maar als je niet investeert in je mensen, krijg je nooit de getallen die je wilt zien. 

Je wilt natuurlijk dat je personeel meegaat in de bedrijfsontwikkelingen, vooral in deze tijd waarin het lastig is om personeel te behouden en een sterk werkgeversmerk extra relevant is. Maar als je ze pas meeneemt als een besluit genomen is of - in een nog verder stadium - als bepaalde stappen al zijn gezet, dan heb je een grote(re) kans op weerstand en personeel dat kiest om te vertrekken. Hoe waarborg je dan nog de continuïteit en liquiditeit van je organisatie?

Natasja Pierik
Natasja Pierik Senior HR adviseur

Neem je personeel mee in veranderingen [4 tips]

Ik geef je 4 tips om je personeel mee te nemen in veranderingen binnen je organisatie, waardoor je minder kans hebt op verloop.

1. Spreek je waardering uit

Investeer in ontwikkelmogelijkheden en bied je personeel zekerheid. Dit kan in allerlei vormen, maar het belangrijkste is dat jij je werknemers tegemoetkomt in hun behoeftes. Laat zien dat ze er mogen zijn en dat je naar ze luistert. Maak van een ‘functioneringsgesprek’ een goed gesprek, waarbij je met elkaar afspraken maakt en de wederzijdse verwachtingen uitspreekt.

2. Laat je personeel zien dat je vertrouwen in ze hebt

Dit kan bijvoorbeeld door ze, als de situatie dat toelaat, ook te laten thuiswerken.

3. Kom je personeel tegemoet in de hoge kosten

Denk hierbij bijvoorbeeld aan het tegemoetkomen in hoge gasrekeningen. Een voor de hand liggende mogelijkheid is het geven van een loonsverhoging of een eenmalige uitkering. Maar door beperkingen in een cao of om andere arbeidsrechtelijke redenen is dat niet altijd mogelijk of wenselijk. In de blog hoge gasrekening: 5 manieren om je werknemers tegemoet te komen vertelt mijn collega Leonie over de opties die je nog meer hebt als werkgever.

4. Wees transparant over wat je gaat doen of wat je plannen zijn

Misschien besluit je nieuw personeel aan te nemen, of je wilt je personeelsbestand juist inkorten of anders opleiden zodat mensen flexibeler ingezet kunnen worden. Dit heeft allemaal invloed op je personeel én op je bedrijfsresultaten, dus zorg voor een goede communicatie richting je personeel.

Medewerkers willen bovendien graag meegenomen worden in hoe het bedrijf ervoor staat en of hun persoonlijke inspanning ook zichtbaar is. Organiseer daarom bijeenkomsten en deel successen. Maar ook als het minder gaat, is het belangrijk om dit te delen, met daarbij de inspanningen uitleggen die bedoeld zijn om het tij te keren.

Kortom...

Kortom: positieve resultaten van je organisatie worden voor het grootste deel bepaald door medewerkers die goed in hun vel zitten en mee willen gaan in veranderingen. Zij maken het verschil. Zorg daarom dat je hier voldoende aandacht voor hebt en je ontvangt ook de getallen die je wilt zien.

Heb je nog vragen of wil je meer weten? Neem gerust contact met mij op.