Auto op de zaak of privé?

Auto op de zaak of privé?

Wil je als ondernemer een auto aanschaffen? Dan heb je uiteraard verschillende opties. Kies je voor een zakelijke aanschaf of voor een aanschaf in privé? En kies je voor een elektrische auto, of kies je voor een youngtimer? In deze blog laat ik je de verschillende opties zien. Je kan ze ook beluisteren in deze video. 

Auto in privé aanschaffen

Kies je voor een auto in privé? Dan betaal je alle kosten vanuit privé. Voor de zakelijke gereden kilometer mag je je zelf 19 cent per kilometer vergoeden. Deze kilometers moet je natuurlijk wel kunnen onderbouwen, dus houd daarvoor een nauwkeurige kilometeradministratie bij.

Maaike Grevinga
Maaike Grevinga Accountant

Auto op de zaak aanschaffen

Kies je voor een zakelijke auto en gebruik je deze alleen zakelijk? Dan mag je hier niet meer dan 500 km in privé mee rijden. Als voordeel geldt dat je hierdoor geen bijtelling verschuldigd bent. Een nadeel is dat je wel een sluitende kilometeradministratie moet bijhouden.

Je moet natuurlijk kunnen aantonen dat je niet meer dan 500 kilometer in privé met de auto hebt gereden.

Wil je de auto van de zaak ook privé gebruiken? Dan betaal je alle kosten voor de auto vanuit de onderneming. Dit zijn zowel de kosten voor de aanschaf als voor het gebruik.

Daarnaast ben je de bijtelling verschuldigd van 22% over de cataloguswaarde. Dit kan oplopen tot een fors bedrag.

Elektrische auto op de zaak aanschaffen

Kies je nu voor een elektrische auto? Dan betaal je over de eerste € 40.000 geen 22% maar 12% bijtelling. Kom je daarboven, dan betaal je wel 22% bijtelling. Een financieel interessante optie! Daarnaast kunnen sommige ondernemers profiteren van de milieu-investeringsaftrek.

Kies je voor een auto van de zaak met meer dan 500 privékilometers én 15 jaar of ouder of voor een youngtimer? Een auto die 15 jaar of ouder is. Dan betaal je 35% van de dagwaarde als bijtelling. Een interessante optie, want deze dagwaarde is vaak na 15 jaar een stuk lager dan de cataloguswaarde.

Niet vergeten

Vergeet niet dat je over het privégebruik van de zakelijke auto btw moet terugbetalen. Dit doe je in de laatste btw-aangifte van het jaar. Hierdoor kun je niet alle voorbelasting op de auto in aftrek brengen.

Wil jij weten welke optie het beste bij jou past? Wij helpen jou graag bij het maken van de juiste keuze!

Auto op de zaak of privé? Adviseur mkb Maaike praat je bij!