Due diligence

Wilt u een bedrijf kopen? Dan wilt u zeker weten dat de cijfers kloppen. Het is daarom aan te raden om een due diligence- of boekenonderzoek te laten verrichten. Een due diligence-onderzoek geeft een goed beeld van een onderneming en voorkomt onaangename verrassingen achteraf.

Naast de aankoop van een bedrijf kunnen onder meer fusies, joint ventures, een beursintroductie, grote investeringen of een faillissement redenen zijn voor due diligence.

Voordelen due diligence

Bij een due diligence-onderzoek kijken we naar de feitelijke cijfers en leggen we bijvoorbeeld de financiële, fiscale en juridische aspecten van een onderneming onder de loep. Het onderzoek brengt in kaart wat u overneemt tegen welke voorwaarden, waar groeimogelijkheden zitten en hoe u eventuele risico's kunt beperken en voorkomen. Zo voorkomt u verrassingen achteraf.  

Een due diligence-onderzoek heeft de volgende voordelen:

  • In het due diligence-rapport worden de sterke en zwakke kanten van het bedrijf beschreven.
  • Ook wordt aangegeven wat de verbeterpunten kunnen zijn als u het bedrijf eenmaal hebt overgenomen.
  • De uitkomsten van het onderzoek zijn een goed uitgangspunt tijdens de onderhandelingen.
Jeroen Martens
Jeroen Martens Senior adviseur corporate finance

Klantcases

Case
Overname | Kinderopvang Koos
Lees meer
Case
Overname handelsactiviteiten | Bus Industrial
Lees meer
Case
Waardebepaling | Van Beelen Netten
Lees meer

Informatie- en onderzoeksplicht

Tijdens een due diligence onderzoek wordt bijvoorbeeld onderzocht:

U bepaalt welke aspecten tijdens een due diligence onderzoek worden onderzocht. Daarbij geldt een informatieplicht vanuit de verkoper en een onderzoeksplicht vanuit de koper. 

Vrijblijvend met ons in gesprek?

Denkt u na over een bedrijfsverkoop of -overname? Of heeft u vragen over het due diligence onderzoek? Twijfel niet langer, vraag gerust een vrijblijvend gesprek aan.

Meer weten over de afdeling

Onze Corporate finance adviseurs staan klaar voor de belangrijkste mijlpalen in uw ondernemersbestaan. Van fusies en aankopen tot het verkopen van bedrijven.

Meer info