Due diligence

Wilt u een bedrijf kopen? Dan wilt u zeker weten dat de cijfers kloppen. Het is daarom aan te raden om een due diligence- of boekenonderzoek te laten verrichten. Een due diligence-onderzoek geeft een goed beeld van een onderneming en voorkomt onaangename verrassingen achteraf.

Ronald van Leussen
Ronald van Leussen Accountant

Naast de aankoop van een bedrijf kunnen onder meer fusies, joint ventures, een beursintroductie, grote investeringen of een faillissement redenen zijn voor due diligence.

Wat is due diligence

Bij een due diligence-onderzoek kijken we naar de feitelijke cijfers en leggen we bijvoorbeeld de financiële, fiscale en juridische aspecten van een onderneming onder de loep. Het onderzoek brengt in kaart wat u overneemt tegen welke voorwaarden, waar groeimogelijkheden zitten en hoe u eventuele risico's kunt beperken en voorkomen. Zo voorkomt u verrassingen achteraf.  

Een due diligence-onderzoek heeft de volgende voordelen:

  • In het due diligence-rapport worden de sterke en zwakke kanten van het bedrijf beschreven.
  • Ook wordt aangegeven wat de verbeterpunten kunnen zijn als u het bedrijf eenmaal hebt overgenomen.
  • De uitkomsten van het onderzoek zijn een goed uitgangspunt tijdens de onderhandelingen.

Informatie- en onderzoeksplicht

U bepaalt welke aspecten tijdens een due diligence onderzoek worden onderzocht. Voorbeelden hiervan zijn: financiële aspecten, fiscale aspecten, pensioenaspecten en arbeidsrechteijke aspecten. Daarbij geldt een informatieplicht vanuit de verkoper en een onderzoeksplicht vanuit de koper. 

Jeroen MartensDoor Jeroen Martens

1e plek voor Corporate finance in MT1000

Trots! We hebben de nummer 1 positie weten te bemachtigen in de categorie Corporate finance in het onderzoek van de MT1000. Een grote blijk van waardering en een bevestiging dat ons Corporate finance team goed bezig is.

Lees verder