6 vragen over (de ontwikkeling van) het HR-dashboard

6 vragen aan Hans Friedrich

Via een koppeling met Nmbrs trekt de Jong & Laan lering uit data. Dat is zelfs nog interessanter dan het klinkt. Met de nieuwste BI oplossing wordt data uit Nmbrs ingeladen. Data wordt verrijkt, geanalyseerd en vervolgens inzichtelijk gemaakt in een fraai en goed gevuld HR-dashboard voor de klant. 

Daar moest Nmbrs meer over weten. Zij belden met manager IT advies Hans-Friedrich Meerholz. Hij legde uit hoe ze de waarde van data ontdekten, en waarom er in zijn dertienkoppige team ook één wiskundige zit. 

Nmbrs publiceerde onderstaand artikel van dit interessante telefoongesprek. 

Hans Friedrich Meerholz
Hans Friedrich Meerholz Manager IT advies
Ervaringsdeskundige in IT en datagedreven werken
Als Senior IT-consultant is het mijn passie om klanten en collega’s de voordelen van IT & Data te laten zien in de praktijk. Met mijn kennis en expertise ondersteun ik klanten om nieuwe IT-toepassingen en werkprocessen te omarmen en daarmee het verschil te maken in de bedrijfsvoering en informatievoorziening. Het helpen doorvoeren van een datagedreven manier van werken en daarmee het gewenste resultaat bereiken, is mijn intrinsieke motivatie om altijd te blijven ontwikkelen.
Neem contact op
Het HR-dashboard met daarin veel data van personeel

Hans-Friedrich, we hoorden dat jullie een mooie tool hebben gebouwd met behulp van data uit Nmbrs. Hoe zit dat?

Klopt! Het HR-dashboard. We hebben er een half jaar aan gewerkt, sinds een jaar kunnen onze klanten er gebruik van maken. Het HR-dashboard laadt real time data van de klant uit het Nmbrs-systeem. Dat wordt geanalyseerd en waar mogelijk aangevuld met externe informatie, zoals  cijfers van het CBS.

De data en de lessen, trends en voorspellingen die we hieruit kunnen afleiden, worden gepresenteerd in een overzichtelijk dashboard.

Aan wat voor data moet ik denken?

  • Hoe lang blijven mensen gemiddeld bij mijn bedrijf werken?
  • En in wat voor soort dienstverband?
  • Hoeveel mensen hebben zich hoe vaak per jaar ziek gemeld?

Maar ook kenmerken van het personeel:

  • Hoe is de leeftijdsverdeling?
  • De man-vrouwverhouding?

Als je dit soort informatie verhoudt tot wat het CBS weet over alle bedrijven in Nederland, kan dat waardevolle inzichten opleveren. Voor elke klant kunnen we een dashboard op maat maken. De een wil meer informatie over verzuim, de ander wil zicht houden op verschillende contractvormen.

Lees meer

Hoe kan data van waarde zijn in HR?

We zagen veel dat beslissingsmakers in bedrijven vaak lering trokken uit het jaarverslag. Maar dan leer je van iets dat al gebeurd is, iets dat je misschien wel wilde voorkomen.

Als je de juiste analyses maakt, kun je je bedrijf beter besturen. Je kunt zelfs een beetje de toekomst voorspellen.

Veel liever stuur je je bedrijf op basis van actuele data-analyses. Dat geldt net zo goed voor HR-zaken als voor al het andere. Een voordeel is dat de HR-afdeling toch al veel data moet loggen, anders kan er geen salarisadministratie gevoerd worden.

Als je de juiste analyses maakt, de lessen die je kunt trekken ook goed inzichtelijk maakt, dan kun je je bedrijf beter besturen. Je kunt zelfs een beetje de toekomst voorspellen.

Bij de Jong & Laan staat voorop dat we een goede adviseur willen zijn voor onze klanten. Al vroeg zagen we in dat data, mits zorgvuldig en juist geanalyseerd, goed aan die visie kan bijdragen.

Jullie waren al veel langer een 'data minded' accountantskantoor?

Zeker! Neem onze accountancy-controlepraktijk. Als de accountant vroeger op bezoek kwam bij de klant, liep hij bij wijze van voorbeeld, naar de kast met mappen. De informatie die hij aantrof, controleerde hij steekproefsgewijs. Bij de Jong & Laan dachten we toen al: dat moet slimmer kunnen.

Al gauw zorgden we ervoor dat we van onze klanten de informatie digitaal aangeleverd krijgen. Daar laten we analyses op los, en dit helpt in de controle: er zijn bepaalde wiskundige en analytische regels om afwijkingen te kunnen ontdekken.

De accountant gaat nog steeds op bezoek bij de klant, maar is op het moment dat hij de deur binnenloopt al een stuk wijzer. Die data-gedreven aanpak heeft ook zijn weg gevonden naar onze personeelsadvies-tak, maar levert ook veel waarde op bij een financieel of operationeel dashboard.

Vestiging-Zwolle-0084

En zo kwamen jullie tot het HR-dashboard. Hoe kon Nmbrs daarbij helpen?

De Nmbrs-software stelt HR-medewerkers in staat om een boel informatie op te slaan over de medewerkers.

  • De datum van in- en uitdiensttreding
  • Hoe de loonkosten worden opgebouwd
  • Contractvorm
  • Leeftijdscategorie, enzovoorts

Dat betekent dat er voor ons veel data is om mee te werken. Cruciaal is dat Nmbrs via een API de IT consultants van de Jong & Laan de mogelijkheid biedt om die data in een dashboard te laden en er mee te werken. In real time, voor alleen geautoriseerde medewerkers en op een beveiligde manier, wat voor ons als accountancy organisatie extra belangrijk is. Dat sprak ons aan.

Daarnaast zagen we dat jullie, net als wij, vooruit willen met jullie dienstverlening, goed de laatste (technologische) ontwikkelingen in de gaten houden en meegaan met de tijd.

Fijn dat we konden helpen. Hoe reageren jullie klanten op het HR-dashboard?

Ik sprak gisteren een van onze klanten hierover. Ze wil het dashboard nog wat uitbreiden met enkele specifieke wensen, dus dat gaan we regelen. Maar haar ervaringen zijn nu al erg positief. Alle leidinggevenden in haar organisatie krijgen toegang tot het dashboard, het hele bedrijf gaat er van profiteren.

Bron: Nmbrs

Wilt u meer weten over een HR-dashboard of de mogelijkheden voor uw organisatie bespreken? Neem gerust contact met ons op.

Onderbouw je onderbuikgevoel op basis van data en feiten

Hoe bewaar je het overzicht? Kan je bijvoorbeeld snel en eenvoudig zien wat de mate van verzuim is, voor wie de proefperiode eindigt en/of welke contracten verlengd moeten worden? Wij geven je inzicht hierin met behulp van het HR-dashboard!

Naar pagina
Hans Friedrich Meerholz
Hans Friedrich Meerholz Manager IT advies
Ervaringsdeskundige in IT en datagedreven werken
Als Senior IT-consultant is het mijn passie om klanten en collega’s de voordelen van IT & Data te laten zien in de praktijk. Met mijn kennis en expertise ondersteun ik klanten om nieuwe IT-toepassingen en werkprocessen te omarmen en daarmee het verschil te maken in de bedrijfsvoering en informatievoorziening. Het helpen doorvoeren van een datagedreven manier van werken en daarmee het gewenste resultaat bereiken, is mijn intrinsieke motivatie om altijd te blijven ontwikkelen.
Neem contact op
Geen reacties
Plaats je reactie

Reageer op:

Annuleren