on­be­las­te thuis­werk­ver­goe­ding in 2023 omhoog

Het bedrag wat een werkgever onbelast kan vergoeden voor kosten die een werknemer maakt tijdens een thuiswerkdag, is per 1 januari 2023 verhoogd van € 2 naar € 2,15 per thuiswerkdag.

Thuiswerkvergoeding 2023

De onbelaste vergoeding voor thuiswerken is in 2023 omhoog gegaan van € 2,00 naar € 2,15 per dag. Dit is een verhoging van 7,5%. Eerder was in het Belastingplan een verhoging naar € 2,13 aangekondigd.

Let op! Werkt een werknemer op één dag zowel thuis als op kantoor, dan moet de werkgever kiezen tussen de onbelaste thuiswerkvergoeding van maximaal € 2,15 per dag of de onbelaste reiskostenvergoeding voor het woon-werkverkeer van maximaal € 0,21 per kilometer.

Vrije ruimte

De vergoeding voor thuiswerken komt niet ten laste van de vrije ruimte van de werkkostenregeling (WKR). Via de WKR kan een werkgever tal van zaken belastingvrij vergoeden. Dit kan tot het bedrag van de vrije ruimte, die in 2023 3% van de loonsom tot € 400.000 bedraagt en 1,18% over het meerdere. Bij overschrijding van de vrije ruimte betaalt de werkgever 80% belasting over het meerdere.

Tip! Wil je in 2023 toch meer belastingvrij vergoeden dan € 2,15 per dag, dan kun je het meerdere dus onderbrengen in de vrije ruimte.

Let op! Bij het aanwijzen in jouw vrije ruimte moet je voldoen aan de gebruikelijkheidstoets. De gebruikelijkheidstoets betekent dat een vergoeding, verstrekking of terbeschikkingstelling niet meer dan 30% mag afwijken van wat in vergelijkbare omstandigheden gebruikelijk is. Over bedragen tot € 2.400 per werknemer per jaar doet de Belastingdienst niet moeilijk. Tot deze grens wordt er in beginsel van uitgegaan dat alles gebruikelijk is.

Leonie Pongers
Leonie Pongers Specialist loonheffingen

Zo haal je het maximale uit de WKR

De juiste toepassing van de werkkostenregeling levert je voordelen op! Maar hoe pak je dit aan? Wij leggen je in deze whitepaper uit hoe jij het maximale uit de werkkostenregeling haalt.

Kilometervergoeding

Werkgevers kunnen in 2023 een ruimere vergoeding geven voor het woon-werkverkeer. De belastingvrije kilometervergoeding is voor 2023 namelijk verhoogd van € 0,19 naar € 0,21 per kilometer.

Werkt een werknemer op één dag echter zowel thuis als bij zijn werkgever, dan moet de werkgever een keuze maken welke vergoeding hij wil verstrekken: een vergoeding voor thuiswerken of voor gereden kilometers. Beide is niet toegestaan.

Heb je vragen over de onbelaste thuiswerkvergoeding? Neem dan contact op.