De voordelen van een strak ingerichte HR-afdeling

Steunzolen, het woord klinkt misschien niet hip of vooruitstrevend, maar Leading Foot Technology (LFT), het bedrijf dat ze produceert, is dat wel! In plaats van een bedompt kamertje achteraf bij een schoenmaker hebben zij een frisse en modern ingerichte locatie.

Leading Foot Technology (LFT)

In het kort

  • LFT verkrijgt hulp bij administratieve HR-zaken, zoals het maken van arbeidsovereenkomsten, het opstellen van functieprofielen en het in kaart brengen van het in-, door- en uitstroomproces.

  • Daarnaast biedt de Jong & Laan ondersteuning bij verschillende personele vraagstukken, zoals het voeren van personeelsgesprekken en de begeleiding van ziekteverzuim.

  • LFT heeft een HR-adviseur aangenomen die diverse taken op zich neemt. De Jong & Laan springt waar nodig bij voor strategisch personeelsadvies en juridisch personeelsadvies.

Ruud Kreijkes
Ruud Kreijkes Accountant

Data over voeten

LFT levert hightech op maat gemaakte medische steunzolen aan klanten van voetspecialisten. Zowel voor de materialen als het aanmeten, wordt gebruikgemaakt van de nieuwste technieken. Technieken die ze samen met dochterbedrijf Safesize steeds verder doorontwikkelen. 

We denken na over de toekomst. Over 5 jaar is wat we produceren en de manier waarop, waarschijnlijk heel anders.

Ook op het gebied van data liggen kansen. Met de huidige informatie weten ze bijvoorbeeld dat een voet die een kilometer aflegt in Limburg, een andere ondersteuning nodig heeft dan een voet die in een vlakker gebied zoals Groningen stappen zet. En dat de ondersteuning van de voeten van een keeper ten opzichte van een aanvaller wezenlijk andere specificaties heeft. LFT is dan ook trotse leverancier van de zolen in de voetbalschoenen van de spelers van diverse voetbalclubs uit de eredivisie.

Toekomstgericht

“We denken na over de toekomst. Over 5 jaar is wat we produceren en de manier waarop, waarschijnlijk heel anders. Nog meer gebaseerd op actuele data en we werken vermoedelijk met andere productiemethoden en materialen. Misschien is er dan wel een meedenkende steunzool”, aldus general manager Rob Hendriks. Rob is sinds een aantal maanden verantwoordelijk voor sales bij LFT. Met zijn frisse blik en gedrevenheid vult hij als sparringpartner het managementteam goed aan. 

Tekst gaat verder onder de afbeelding.

Meer focus op techniek

Vol trots vult CFO Freddy Bouwhuis hem aan. “Ons lab, deze vestiging, is echt het uithangbord van ons bedrijf. We geven hier geregeld demonstraties over onze werkwijze en de materialen."

"De machines, software en data waar LFT mee werkt, vormen het hart van het bedrijf. “Wij hebben daarom als een van de weinige producenten alles in eigen beheer. In totaal zijn we met 30 medewerkers, waarvan de 12 productie-medewerkers per jaar rond de 100.000 sets zolen maken”, licht Freddy toe.

Hij vult aan: “De ambitie is om dit binnen een paar jaar te verdrievoudigen. Maar niet alleen de omzet is dan veranderd, ook de techniek. Op die ontwikkeling kan ik mij nu weer meer focussen.” 

Specifieke opleiding

Een personeelsadviseur van de Jong & Laan op mooie, hoge pumps aangelopen en begint direct enthousiast over LFT te praten. “Niet helemaal optimaal voor de voetjes”, lacht ze er vrolijk bij. Het kenmerkt de open en ongedwongen sfeer in het bedrijf.

“Hier werken mensen uit allerlei branches, want voor dit werk bestaat er geen specifieke opleiding. Beschikken over de eigenschappen dat je leergierig, toegewijd en secuur bent, is het belangrijkste”, vertelt de adviseur.

Het werk zelf leert het personeel op de werkvloer, in een opleidingstraject dat ongeveer 1 jaar duurt. “De juiste mensen aannemen gaat dus iets anders dan bij een gemiddeld bedrijf. Het is meer schakelen op intuïtie, aanvoelen of de sollicitant daadwerkelijk zo gedreven en leergierig is als hij of zij zegt tijdens een gesprek”, legt ze uit.

Brede personele dienstverlening

Het voeren van sollicitatiegesprekken was één van de taken die de Jong & Laan 1,5 jaar 1 tot 2 dagen in de week uitvoerde. De personeelsaviseur heeft daarnaast een grote bijdrage geleverd aan het opbouwen van de HR-afdeling door:

  • het beoordelen en complementeren van personeelsdossiers;
  • het maken van (model)arbeidsovereenkomsten en het opstellen van functieprofielen;
  • het actualiseren van het personeelshandboek en het herzien van personeelsregelingen;
  • het in kaart brengen en structureren van het in-, door- en uitstroomproces.

De ondersteuning van de Jong & Laan ontlastte mij, waardoor ik de ruimte kreeg om me weer met andere zaken bezig te houden.

Buiten administratieve zaken bood de Jong & Laan ondersteuning bij verschillende personele vraagstukken, zoals het voeren van personeelsgesprekken en de begeleiding van ziekteverzuim. Bovenal was ze voor Freddy en Rob de sparringpartner op alle facetten van het HR-vak.

“De Jong & Laan is al jaren de vaste accountant, fiscaal adviseur en salarisverwerker van LFT. Onze organisatie groeit en daardoor komen er op HR-gebied steeds meer werkzaamheden bij. De ondersteuning van de Jong & Laan ontlastte mij, waardoor ik de ruimte kreeg om me weer met andere zaken bezig te houden”, zegt Freddy.

Zo kreeg hij meer tijd om zich te richten op de technische ontwikkelingen en financiële kant van het bedrijf. “Dit is zo goed bevallen, dat we – mede met het oog op onze ambities voor de toekomst – de Jong & Laan hebben gevraagd om ons te helpen bij het invulling geven aan een vaste functie van HR-adviseur in ons bedrijf,” geeft Freddy aan.  

Na een mooie periode van advisering, opbouw en ondersteuning, draag ik het met een goed gevoel over.

“Een beetje dubbel is het wel”, reageert de personeelsadviseur. “Ik heb als het ware mijn eigen functie binnen de organisatie gecreëerd, meegeholpen de juiste persoon ervoor te vinden en haar vervolgens ingewerkt. Nu zit het er voor mij op.”

Ze vult aan: “Het is een leuke club mensen, met waardering voor elkaar en respect voor ieder zijn deskundigheid. Best jammer om dat achter te laten. Maar na een mooie periode van advisering en opbouwen, draag ik het met een goed gevoel over. Daarbij weet ik dat de Jong & Laan in beeld blijft en dat we altijd kunnen bijspringen op het gebied van strategisch personeelsadvies en juridisch personeelsadvies. Misschien in de toekomst zelfs wel internationaal advieswerk, want de ambities van LFT liegen er niet om.”

Heb je nog vragen?

Heb je nog vragen of ben je benieuwd of wij iets voor elkaar kunnen betekenen? Neem gerust contact met ons op.