Blog prognoses

Twijfelt u wel eens of een investering verantwoord is? Prognoses bieden u rust en zekerheid. In deze blog leg ik u uit hoe dit zit.

Wel of niet investeren? Krijg zekerheid met prognoses!

Is een investering op dit moment verantwoord? Dit is een vraag die ik in de praktijk regelmatig voorbij zie komen. Wellicht heeft u zelf ook plannen om te investeren, bijvoorbeeld in een nieuw (bedrijfs)pand of een nieuwe machine. Of misschien wilt u uw onderneming verkopen of overdragen naar een volgende generatie. 

Bij dit soort - complexe - zaken is het belangrijk dat u een weloverwogen beslissing maakt. U wilt zekerheid over de keuzes die u maakt, zodat u met een gerust gevoel verder kan. Het laatste wat u wilt, is in de (financiële) problemen komen. 

Daarom kijken onze accountants samen met u vooruit. Bijna letterlijk, want we brengen de gevolgen van bepaalde besluiten voor u in kaart. Hoe? Door prognoses op te stellen in het financieel dashboard. Daarbij kijken we onder meer wat er gebeurt met uw winst, verlies, balans en liquiditeit als een bepaald scenario zich voordoet. Ik laat u aan de hand van het onderstaande voorbeeld zien hoe dit in zijn werk gaat. 

Voorbeeld prognoses bij een (grote) investering

Een bedrijf dat voedingsmiddelen produceert, heeft een omzet van € 2,5 miljoen euro. De organisatie heeft de ambitie om een nieuwe vestiging te openen. Hier komen - naast de investeringskosten - extra kosten bij kijken, zoals huisvestingskosten en personeelskosten. 

De organisatie vindt het spannend en twijfelt of ze er verstandig aan doet om een extra vestiging te openen. De twijfel zit hem met name in de markt; het bedrijf verwacht een bepaalde omzet te kunnen genereren in het marktgebied waar de vestiging geopend wordt. Maar wat als dit blijkt tegen te vallen?

Twee scenario's
Om de organisatie zekerheid te geven hebben wij twee prognoses opgesteld en brachten daarbij de verwachte omzet en kosten in kaart. Hierbij zijn we uitgegaan van twee scenario's, te weten:

  • Scenario 1: een scenario conform verwachting van de klant, waarbij wordt uitgegaan dat de omzet toeneemt na het openen van de nieuwe vestiging. 
  • Scenario 2: een scenario op basis van worst-case, waarbij de omzet beduidend lager ligt of zelfs lager dan de verwachting van de klant.  

Conclusie
Wat bleek uiteindelijk? Zelfs in een worst-case scenario is het getal 'onder de streep' nog positief. Dus zelfs in het ergste scenario hoeft het bedrijf zich niet druk te maken over een eventueel verlies. Dit bood hen veel rust en zekerheid. De keuze om te investeren was hierdoor snel gemaakt. 

Moet een getal dan altijd positief uitvallen?
Nee, dat hoeft niet. Het kan ook een bewuste keuze zijn om in eerste instantie verlies te draaien. De kortetermijneffecten zien er dan wellicht minder rooskleurig uit, met het idee dat een investering zich op langere termijn terugverdient. Aan de hand van prognoses kunnen wij u meenemen in deze verwachte langetermijneffecten. 

Zekerheid met prognoses

Door middel van prognoses kunt u met een gerust gevoel keuzes maken. Zo krijgt u onder meer inzicht in de (verwachte):

  • omzet en resultaten; 
  • balans; 
  • liquiditeitsstromen. 

Twijfelt u (ook) of een investering verantwoord is? Neem gerust contact met mij op (via dit formulier of door onder mijn blog te reageren) en ik kijk graag met u mee 'richting de toekomst'!

Door prognoses krijgt u inzicht in verschillende scenario's en weet u hoe u hierop kunt inspelen. Onzekerheden worden weggenomen.

Meer lezen over prognoses? Bezoek dan eens deze pagina.

Naar pagina
Geen reacties
Plaats je reactie

Reageer op:

Annuleren