Wel of niet investeren? Krijg inzicht met prognoses!

Is een investering op dit moment verantwoord? Dit is een vraag die ik in de praktijk regelmatig voorbij zie komen. Twijfel jij hier ook wel eens over? Prognoses bieden je rust en inzicht in toekomstige keuzes. In deze blog leg ik je uit hoe dit zit.

De meerwaarde van prognoses

Wellicht heb je zelf ook plannen om te investeren, bijvoorbeeld in een nieuw (bedrijfs)pand of een nieuwe machine. Of misschien wil je jouw onderneming verkopen of overdragen naar een volgende generatie. 

Bij dit soort - complexe - zaken is het belangrijk dat je een weloverwogen beslissing maakt. Je wilt inzicht in (de gevolgen van) de keuzes die je maakt, zodat je met een gerust gevoel verder kan. Het laatste wat je wil, is in de financiële problemen komen. 

Daarom kijken onze accountants samen met jou vooruit. Bijna letterlijk, want we brengen de gevolgen van bepaalde besluiten voor je in kaart. Hoe? Door prognoses op te stellen in het financieel dashboard. Daarbij kijken we onder meer wat er gebeurt met jouw winst, verlies, balans en liquiditeit als een bepaald scenario zich voordoet. Ik laat je aan de hand van het onderstaande voorbeeld zien hoe dit in zijn werk gaat. 

Jordy Ekkel
Jordy Ekkel Accountant
Specialist op het gebied van accountancy
Mijn naam is Jordy Ekkel, accountant en adviseur bij de Jong & Laan. Ik ben er voor mijn klanten en sta voor ze klaar. Ik ben een fanatiek persoon - niet alleen bij het spelen van spelletjes, maar óók om de ondernemer verder te helpen. Daarbij vind ik het belangrijk om mijn klanten inzicht te geven en vooruit te helpen, zodat hij of zij 's nachts niet wakker hoeft te liggen.
Neem contact op

Voorbeeld prognoses bij een (grote) investering

Een bedrijf dat voedingsmiddelen produceert, heeft een omzet van € 2,5 miljoen euro. De organisatie heeft de ambitie om een nieuwe vestiging te openen. Hier komen - naast de investeringskosten - extra kosten bij kijken, zoals huisvestingskosten en personeelskosten. 

De organisatie vindt het spannend en twijfelt of ze er verstandig aan doet om een extra vestiging te openen. De twijfel zit hem met name in de markt; het bedrijf verwacht een bepaalde omzet te kunnen genereren in het marktgebied waar de vestiging geopend wordt. Maar wat als dit blijkt tegen te vallen?

Twee scenario's
Om de organisatie inzicht te geven hebben wij twee prognoses opgesteld en brachten daarbij de verwachte omzet en kosten in kaart. Hierbij zijn we uitgegaan van twee scenario's, te weten:

  • Scenario 1: een scenario volgens de verwachting van de klant, waarbij wordt uitgegaan dat de omzet toeneemt na het openen van de nieuwe vestiging. 
  • Scenario 2: een scenario op basis van worst-case, waarbij de omzet aanzienlijk lager ligt of zelfs lager dan de verwachting van de klant.  

Conclusie
Wat bleek uiteindelijk? Zelfs in een worst-case scenario is het getal 'onder de streep' nog positief. Dus zelfs in het ergste scenario hoeft het bedrijf zich niet druk te maken over een eventueel verlies. Dit bood hun veel rust en inzicht. De keuze om te investeren was hierdoor snel gemaakt. 

Moet een getal dan altijd positief uitvallen?
Nee, dat hoeft niet. Het kan ook een bewuste keuze zijn om in eerste instantie verlies te draaien. De kortetermijneffecten zien er dan wellicht minder rooskleurig uit, met het idee dat een investering zich op langere termijn terugverdient. Met prognoses nemen wij je mee in deze verwachte langetermijneffecten. 

Inzicht door prognoses

Door middel van prognoses kun je met een gerust gevoel keuzes maken. Zo krijgt je onder meer inzicht in de (verwachte):

  • omzet en resultaten; 
  • balans; 
  • liquiditeitsstromen. 

Investeren & subsidies

Kies je om te investeren? Vergeet dan niet dat er subsidiekansen zijn! Zo zijn er bijvoorbeeld subsidies beschikbaar voor duurzame investeringen of wanneer je aan het innoveren bent. Wij denken graag met je mee hierin.

Vragen?

Twijfel je (ook) of een investering verantwoord is? Neem gerust contact met mij op (via dit formulier of door onder mijn blog te reageren) en ik kijk graag met je mee 'richting de toekomst'!