Is thuiswerken verplicht?
Thuiswerken is geen recht van de werknemer, maar op grond van de wet een mogelijkheid waarover u als werkgever mag beslissen.
Een werknemer kan thuiswerken dus niet zomaar afdwingen. Anderzijds mag u een verzoek tot thuiswerken ook niet zonder reden weigeren.
Ook in de huidige coronacrisis is thuiswerken géén recht geworden. Het zeer algemeen geformuleerde advies van de overheid om zoveel mogelijk thuis te werken, zorgt er niet voor dat er een recht op thuiswerken ontstaat. Dit is zeer recentelijk door een kantonrechter te Nijmegen bevestigd en uitgelegd. Zie het onderstaande oranje blok.
Twee zaken zijn belangrijk om in het achterhoofd te houden voor u beslist over thuiswerken:
- Een werknemer moet minimaal 26 weken in dienst zijn om een thuiswerkverzoek te kunnen indienen.
- Uw organisatie moet tien of meer werknemers in dienst hebben, anders geldt de WFW niet.
Verzoek honoreren of afwijzen binnen een maand
De werknemer moet een verzoek tot thuiswerken uiterlijk twee maanden voorafgaand aan de gewenste ingangsdatum schriftelijk bij u indienen.
U kunt dit verzoek honoreren of afwijzen. Doe dit binnen een maand, want anders geldt het verzoek als geaccepteerd.
Let op! Op een verzoek onder onvoorziene omstandigheden moet u binnen vijf dagen reageren.
Afwijzing onderbouwen
De werknemer kan slechts één keer per jaar een verzoek bij u neerleggen op basis van de WFW. Een jaar nadat een verzoek is afgewezen of ingewilligd, mag de werknemer een nieuwe poging wagen.
Wilt u een verzoek tot thuiswerken afwijzen? Onderbouw dit dan goed! De wet verplicht u namelijk om het verzoek te overwegen en vervolgens te bespreken met uw werknemer.
Reden voor een afwijzing kan zijn dat een goede functievervulling vereist dat de werknemer het werk geheel op de door uw organisatie bepaalde locatie verricht.
De tekst gaat verder onder het oranje blok.