Speciale computerbril belastingvrij verstrekken?

Is een computerbril noodzakelijk om te werken achter een beeldscherm, dan kan de computerbril aangemerkt worden als arbovoorziening. Die kan je als werkgever onbelast vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen.

De computerbril

Een computerbril is een bril op sterkte die afgestemd is op de afstand tussen de ogen, het beeldscherm en alles daartussen. Dit voorkomt onder meer nek- en rugklachten als de werknemer zonder de bril een foute werkhouding aanneemt.

Is een computerbril noodzakelijk om te werken achter een beeldscherm? Dan kan de computerbril aangemerkt worden als arbovoorziening. Die kan je als werkgever onbelast vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen.

Voorwaarden

De bril is alleen onbelast als:

  • deze voorziening rechtstreeks voortvloeit uit je arbobeleid dat je voert op grond van de Arbowet;
  • de werknemer de bril gebruikt op de werkplek. Dit mag ook de werkplek thuis zijn;
  • je de werknemer niet om een eigen bijdrage vraagt, tenzij hij of zij een duurdere bril wil hebben. Dan is toegestaan dat je hem of haar de meerkosten zelf laat betalen.
Leonie Pongers
Leonie Pongers Specialist loonheffingen
Specialist op het gebied van loonheffingen
Loonheffingen, het leukste wat er is! Samen met mijn team kijk ik met klanten mee hoe zij kosten kunnen besparen bij het belonen van personeel. Ook het geven van presentaties op mijn vakgebied, zowel intern als extern, geeft mij veel energie. Het contact met klanten & collega’s om (internationale) vraagstukken op te lossen is mijn grootste drive!
Neem contact op

Let op! Niet aftrekbaar voor zelfstandig ondernemer

Zelfstandige ondernemers die, vanwege hun werkzaamheden, een computerbril aanschaffen, kunnen de kosten ervan niet ten laste van de winst brengen. Dit heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant recent beslist.

Eerdere rechtspraak

In genoemde uitspraak verwijst de rechtbank naar eerdere rechtspraak waarin werd beslist dat een bril een te persoonlijk karakter heeft om tot aftrek te kunnen leiden. Volgens de Hoge Raad is dit niet anders voor een computerbril.

De Hoge Raad wijst ook het beroep op het gelijkheidsbeginsel af. De accountant had namelijk aangevoerd dat een werkgever zijn personeel onder voorwaarden een computerbril wel belastingvrij kan vergoeden of verstrekken. Volgens de Hoge Raad kan een zelfstandig ondernemer fiscaal gezien echter niet vergeleken worden met een werknemer. De inspecteur werd dan ook in het gelijk gesteld.

Een bv mag de kosten van een computerbril aan een dga wél belastingvrij vergoeden. 

Werkkostenregeling

Voldoet de computerbril aan de voorwaarden? Dan is de verstrekking van de bril onbelast en komt deze niet ten laste van de vrije ruimte. Wordt niet voldaan aan de voorwaarden, dan kan je de bril toch onbelast verstrekken als deze wordt aangewezen aan de vrije ruimte.

Gerelateerd

Zo haal je het maximale uit de WKR

De juiste toepassing van de werkkostenregeling levert je voordelen op! Maar hoe pak je dit aan? Wij leggen je in deze whitepaper uit hoe jij het maximale uit de werkkostenregeling haalt.

Vragen?

Heb je nog vragen over belastingvrije verstrekkingen? Neem gerust contact met ons op.