Speciale computerbril belastingvrij verstrekken?

Een computerbril kan, onder bepaalde voorwaarden, worden aangemerkt als arbovoorziening.

Speciale computerbril belastingvrij verstrekken?

Een computerbril is een bril die speciaal is afgestemd op werken met de computer. U mag een dergelijke bril onder voorwaarden belastingvrij aan uw werknemer verstrekken.

Computerbril

Een computerbril is een bril op sterkte die afgestemd is op de afstand tussen de ogen, het beeldscherm en alles daartussen. Dit voorkomt onder meer nek- en rugklachten als de werknemer zonder de bril een foute werkhouding aanneemt.

Arbovoorziening

Is een computerbril noodzakelijk om te werken achter een beeldscherm, dan kan de computerbril aangemerkt worden als arbovoorziening. Die kunt u als werkgever onbelast vergoeden, verstrekken of ter beschikking stellen.

Voorwaarden

De bril is alleen onbelast als:

  • deze voorziening rechtstreeks voortvloeit uit uw arbobeleid dat u voert op grond van de Arbowet;
  • de werknemer de bril gebruikt op de werkplek. Dit mag ook de werkplek thuis zijn;
  • u de werknemer niet om een eigen bijdrage vraagt, tenzij hij of zij een duurdere bril wil hebben. Dan is toegestaan dat u hem of haar de meerkosten zelf laat betalen.

Let op

Computerbril niet aftrekbaar voor zelfstandig ondernemer

Zelfstandige ondernemers die vanwege hun werkzaamheden een computerbril aanschaffen, kunnen de kosten ervan niet ten laste van de winst brengen. Dit heeft de rechtbank Zeeland-West-Brabant recent beslist.

Eerdere rechtspraak

In genoemde uitspraak verwijst de rechtbank naar eerdere rechtspraak waarin werd beslist dat een bril een te persoonlijk karakter heeft om tot aftrek te kunnen leiden. Volgens de Hoge Raad is dit niet anders voor een computerbril.

Rechtsongelijkheid

De Hoge Raad wijst ook het beroep op het gelijkheidsbeginsel af. De accountant had namelijk aangevoerd dat een werkgever zijn personeel onder voorwaarden een computerbril wel belastingvrij kan vergoeden of verstrekken. Volgens de Hoge Raad kan een zelfstandig ondernemer fiscaal gezien echter niet vergeleken worden met een werknemer. De inspecteur werd dan ook in het gelijk gesteld.

Wel voor de dga

Een bv mag de kosten van een computerbril aan een dga wel belastingvrij vergoeden. 

Werkkostenregeling

Voldoet de computerbril aan de voorwaarden, dan is de verstrekking van de bril onbelast en komt deze niet ten laste van de vrije ruimte. Wordt niet voldaan aan de voorwaarden dan kunt u de bril toch onbelast verstrekken als deze wordt aangewezen aan de vrije ruimte.

Vragen?

Heeft u nog vragen over belastingvrij verstrekken? Neem gerust contact met ons op. 

Waar moet u nog meer op letten als uw werknemers (meer) thuiswerken? Lees er alles over in het onderstaande overzichtsartikel: