Ou­de­jaars­bor­rel of nieuw­jaars­bor­rel? Hoe zit dit fis­caal?

Nog even en 2023 zit erop. Proost je met je personeel op de jaarwisseling of breng je een toost uit op het nieuwe jaar? Wat is voor jou fiscaal de logische keuze?

Werkkostenregeling (WKR)

2024! Het duurt niet lang meer. Leuk om je successen te vieren en op de jaarwisseling te proosten met jouw personeel. Daarbij kan het fiscaal van belang zijn of je kiest voor een oudejaarsborrel of een toost uitbrengt op het nieuwe jaar. Misschien kies je zelfs voor beide!

De vraag is van belang, omdat een borrel met een hapje die je buiten de deur houdt met je personeel belast is als loon. Waarschijnlijk wil je niet dat jouw werknemers hiervoor financieel benadeeld worden en breng je de borrel onder in de werkkostenregeling (WKR). De borrel blijft dan onbelast voor jouw werknemers.

Leonie Pongers
Leonie Pongers Specialist loonheffingen

Minder vrije ruimte in 2024

Vergoedingen en verstrekkingen die je onderbrengt in de WKR zijn voor de werknemer onbelast. 

De vrije ruimte in de WKR bedraagt dit jaar (2023) 3% van de loonsom tot € 400.000 en 1,18% over het meerdere. In 2024 wordt de WKR weer verkleind, namelijk 1,92% van je loonsom tot € 400.000 en 1,18% over het meerdere. Dit betekent een verlaging van de vrije ruimte van maximaal € 4.320.

Let op! Je betaalt als werkgever 80% belasting over het bedrag aan vergoedingen en verstrekkingen dat boven de vrije ruimte uitkomt.

Borrelen in 2023 of 2024?

Heb je dit jaar nog vrije ruimte over, dan is het wellicht logisch nog dit jaar te kiezen voor een oudejaarsborrel buiten de deur en deze onder te brengen in de werkkostenregeling. Over de borrel betaal je dan geen 80% belasting.

Is jouw vrije ruimte al op, dan is het handiger voor een borrel buiten de deur in het nieuwe jaar te kiezen. Als je deze dan onderbrengt in de werkkostenregeling, betaal je geen belasting als je in 2024 binnen de vrije ruimte blijft.

Tip! Een borrel op de werkplek is onbelast en komt in geen geval ten laste van de vrije ruimte. Proost!

Heb je vragen over de WKR? Neem gerust contact met ons op.