Ou­de­jaars­bor­rel of nieuw­jaars­bor­rel? Hoe zit dit fis­caal?

Nog even en 2022 zit erop. Proost je met je personeel op de jaarwisseling of breng je een toost uit op het nieuwe jaar? Wat is voor jou fiscaal de logische keuze?

Werkkostenregeling (WKR)

2023! Het duurt niet lang meer. Leuk om je successen te vieren en op de jaarwisseling te proosten met jouw personeel. Daarbij kan het fiscaal van belang zijn of je kiest voor een oudejaarsborrel of een toost uitbrengt op het nieuwe jaar. Misschien kies je zelfs voor beide!

De vraag is van belang, omdat een borrel met een hapje die je buiten de deur houdt met je personeel belast is als loon. Waarschijnlijk wil je niet dat jouw werknemers hiervoor financieel benadeeld worden en breng je de borrel onder in de werkkostenregeling (WKR). De borrel blijft dan onbelast voor jouw werknemers.

Meer vrije ruimte in 2023

Vergoedingen en verstrekkingen die je onderbrengt in de WKR zijn voor de werknemer onbelast. 

De vrije ruimte in de WKR bedraagt dit jaar (2022) 1,7% van de loonsom tot € 400.000 en 1,18% over het meerdere. In 2023 is de WKR ruimer, namelijk 3% van je loonsom tot € 400.000 en 1,18% over het meerdere. De vrije ruimte bedraagt volgend jaar dus maximaal € 5.200 meer.

Let op! Je betaalt als werkgever 80% belasting over het bedrag aan vergoedingen en verstrekkingen dat boven de vrije ruimte uitkomt.

Borrelen in 2022 of 2023?

Heb je dit jaar nog vrije ruimte over, dan is het wellicht logisch nog dit jaar te kiezen voor een oudejaarsborrel buiten de deur en deze onder te brengen in de werkkostenregeling. Over de borrel betaal je dan geen 80% belasting.

Is jouw vrije ruimte al op, dan is het handiger voor een borrel buiten de deur in het nieuwe jaar te kiezen. Als je deze dan onderbrengt in de werkkostenregeling, betaal je geen belasting als je in 2023 binnen de vrije ruimte blijft. Die is, afhankelijk van jouw loonsom, ook voor jou waarschijnlijk een stuk ruimer dan dit jaar.

Tip! Een borrel binnenshuis (op kantoor of op de werkplek) is onbelast en komt ook niet ten laste van de vrije ruimte. Proost!

Heb je vragen over de WKR? Neem gerust contact met ons op.