IJsje van de zaak, ook voor thuiswerkers?

Een drankje, ijsje of andere versnapering is onbelast voor zover deze op de werkplek wordt benut. Daarbij moet je als werkgever het drankje of ijsje verstrekken. Vergoed je daarentegen de kosten als de werknemer zelf een en ander aanschaft, dan is dit wél belast.

Wat is een werkplek?

Zoals aangegeven is een en ander alleen op de werkplek onbelast. Dit is een ruim begrip en omvat alle ruimtes waar je als werkgever volgens de Arbowet verantwoordelijk voor bent. Dat is bijvoorbeeld ook de privéparkeerplaats bij jouw kantoor. Daar mag je ’s middags dus gerust de ijscoboer namens jou het personeel op een ijswafel laten trakteren.

Werkplek thuis?

Werkt een werknemer echter thuis, dan mag je in de regel geen onbelaste versnaperingen laten bezorgen. Dit is alleen anders als de werkruimte van het betreffende personeelslid ‘zelfstandig’ is. De werkruimte moet dan een eigen in- of opgang hebben, de werknemer moet erin werken en je moet met jouw werknemer een huurcontract over de werkruimte hebben afgesloten.

Drankje na het werk?

Ga je met jouw personeel na het werk even een drankje drinken op een terras, dan is dit niet op de werkplek en dus belast. Natuurlijk wil je niet dat jouw werknemers hierover belasting betalen en dus kun je deze rekening het beste onderbrengen in de werkkostenregeling.

Blijf je daarmee binnen de zogenaamde vrije ruimte, dan betaal jij geen belasting. Overschrijd je de vrije ruimte, dan betaal je 80% belasting via de eindheffing.

Heb je vragen over de werkkostenregeling? Neem gerust contact op.

Leonie Pongers
Leonie Pongers Specialist loonheffingen