Au­to van de zaak na be­drijfs­over­dracht

De meeste ondernemers beschikken over een auto van de zaak. Als je stopt met jouw bedrijf, heeft dit ook gevolgen voor de auto van de zaak.

De gevolgen

Wanneer je de bedrijf verkoopt, overdraagt of stopt met je onderneming, heeft dit gevolgen voor de auto van de zaak.

Overbrengen naar privé

Als je de auto niet samen met de andere bedrijfsmiddelen overdraagt, gaat deze over naar privé. De waarde van jouw auto valt dan in de winst, waarover je belasting moet betalen. Er is namelijk sprake van een privéonttrekking.

Wettelijke waarde

De privéonttrekking wordt gesteld op de werkelijke waarde. Deze zul je zo goed mogelijk moeten schatten. Wijkt de waarde af van de boekwaarde, dan maakt je boekwinst of -verlies. Een boekwinst komt ten goede aan de winst, een boekverlies komt hierop in mindering.

Ook voor de bv

Heb je een bv, dan kun je als werknemer van de bv de auto van de zaak overnemen. De opbrengst valt dan in de winst. Is die groter dan de boekwaarde, dan maakt de bv belaste boekwinst. Bij een lagere opbrengst is er sprake van een aftrekbaar boekverlies.

Let op!
Vanaf het moment dat je de auto in privé overneemt, komen ook alle facturen voor jouw privérekening. Vanaf hetzelfde moment ben je echter wel verlost van de fiscale bijtelling.

Btw in rekening brengen?

Bij verkoop van de auto aan de ex-ondernemer moet btw in rekening worden gebracht. Deze is voor jouw als ex-ondernemer uiteraard niet aftrekbaar.

Maaike Grevinga
Maaike Grevinga Accountant
Bedrijfsoverdracht of herstructurering: 7 gevolgen voor de loonheffingen

Bij het herstructureren of overdragen van een onderneming blijft vaak het personele aspect onderbelicht. Zo zijn er ook allerlei gevolgen voor de loonheffingen. In deze blog wijzen we op 7 punten waar je rekening mee moet houden!

Lees meer
Maaike Grevinga
Maaike Grevinga Accountant