Samen gaan! Met je adviseur ambities waarmaken

Welke kansen liggen er voor u als ondernemer? De Jong & Laan heeft specialisten in dienst waarmee u kunt sparren over ondernemen in Duitsland.

Ondernemen in Duitsland

Uw afzetmarkt vergroten, een vestiging voor uw Duitse klanten bouwen of een Duitse collega in dienst nemen? De Duitse markt biedt voor het mkb en mbk+ veel kansen. Het ligt vlakbij, heeft meer dan 83 miljoen inwoners en zijn er op cultureel gebied de nodige raakvlakken. 

Ondanks dat we buurlanden zijn en de steeds verdergaande internationalisering, is zakendoen in Duitsland niet hetzelfde als in Nederland. Naast een sterk verschil in de wet- en regelgeving, krijgt u bij onze oosterburen ook te maken met een  andere bedrijfscultuur. In Duitsland moet u rekening houden met sterke hiërarchische en formele verhoudingen.

Wanneer u wilt ondernemen in Duitsland, moet u zich goed verdiepen in de verschillen voor u aan de slag gaat met een ondernemingsplan en de financiering. Desalniettemin voor u als Nederlandse ondernemer volop kansen in Duitsland.

Samen vooruit

De Jong & Laan heeft specialisten in dienst waarmee u kunt sparren over uw ondernemers ideeën. Samen bekijken wij de mogelijkheden en ondersteunen wij u bij vormgeven van uw ambities om in Duitsland uw onderneming op te starten of uit te bouwen. 

Dat doen wij niet alleen met financiële, fiscale en arbeidsjuridische kennis, maar zijn ook op de hoogte van de aanmeldplichten, spreken de (vak)taal en zijn bekend met de cultuur.

Neem contact op
Vestiging-Nijverdal-095

Wat komt erbij kijken?

Ook arbeidsrechtelijk en fiscaal verschilt Duitsland sterk van ons land. Zo kennen veel Nederlandse ondernemingen een holdingstructuur, die in Duitsland veel minder bekend is. Wanneer u als Nederlandse ondernemer een filiaal in Duitsland opent, komt u voor tal van vragen te staan.

  • Welke Duitse rechtsvorm is voor mijn onderneming het meest geschikt?
  • Wat moet er in de statuten worden vastgelegd?
  • Welke rol heeft de directeur?
  • Hoe zit het met de arbeidscontracten in Duitsland?
  • Kan ik de boekhouding van een GmbH in Nederland voeren?
  • Wat zijn de fiscale gevolgen voor mijn personeel?
  • Welke Duitse btw regels gelden er voor mij?

Ondanks de verschillen hebben steeds meer klanten van de Jong & Laan ambities over de grens, in Duitsland. We zien dit met name in de sectoren automotive, bouw, handel en transport. Onze internationale specialisten helpen u graag, zodat ook u uw ondernemersambities kan waarmaken.

Samenwerkingsverbanden

Wij maken volop gebruik van ons netwerk met Duitse juristen, notarissen en fiscalisten.

Er is een samenwerkingsverband met onze strategische partner, accountantskantoor Volbers Vehmeyer & Partner en intensieve samenwerking met Jendyk Schnellhardt & Partner en Mohr Bauer & Partner.

Hierdoor zijn wij in staat uw werkzaamheden in goede banen te leiden en vindt u, op één centrale plek, bij ons alle antwoorden die u nodig heeft voor uw ondernemersuitdaging in Duitsland.

Interessante whitepaper

Kom meer te weten over de meldingsplicht voor buitenlandse werknemers in de EU.

Ondernemen in Duitsland? Je ziet gemakkelijk iets over het hoofd. Dat kan je de kop kosten.

Dirk Vortkamp, eigenaar van Autohaus Vortkamp, besloot naast hun vestiging in Duitsland een vestiging in Nederland te openen. Daar kwam veel bij kijken, alles gaat anders: van belasting en personeelsbeleid tot wet- en regelgeving. Er bleek een goede match met belastingadviseur Daniël Mol.

Lees klantcase