Ondernemen in Duitsland

Je afzetmarkt vergroten, een vestiging voor je Duitse klanten bouwen of een Duitse collega in dienst nemen? De Duitse markt biedt voor het mkb en mbk+ veel kansen. Het ligt vlakbij, heeft meer dan 83 miljoen inwoners en zijn er op cultureel gebied de nodige raakvlakken. Welke kansen liggen er voor jou als ondernemer? Wij sparren graag met je over ondernemen in Duitsland.

Ondernemen in Duitsland

Ondanks dat we buurlanden zijn en de steeds verdergaande internationalisering, is zakendoen in Duitsland niet hetzelfde als in Nederland. Naast een sterk verschil in de wet- en regelgeving, krijg je bij onze oosterburen ook te maken met een  andere bedrijfscultuur. In Duitsland moet je rekening houden met sterke hiërarchische en formele verhoudingen.

Wanneer je wilt ondernemen in Duitsland, moet je je goed verdiepen in de verschillen voor je aan de slag gaat met een ondernemingsplan en de financiering. Toch voor jou als Nederlandse ondernemer volop kansen in Duitsland.

Daniël Mol
Daniël Mol Senior belastingadviseur

Samen vooruit

De Jong & Laan heeft specialisten in dienst waarmee je kunt sparren over jouw ondernemers ideeën. Samen bekijken wij de mogelijkheden en ondersteunen wij jou bij vormgeven van jouw ambities om in Duitsland jouw onderneming op te starten of uit te bouwen. 

Dat doen wij niet alleen met financiële, fiscale en arbeidsjuridische kennis, maar zijn ook op de hoogte van de aanmeldplichten, spreken de (vak)taal en zijn bekend met de cultuur.

Neem contact op
medewerkers de jong en laan

Wat komt erbij kijken?

Ook arbeidsrechtelijk en fiscaal verschilt Duitsland sterk van ons land. Zo kennen veel Nederlandse ondernemingen een holdingstructuur, die in Duitsland veel minder bekend is. Wanneer je als Nederlandse ondernemer een filiaal in Duitsland opent, kom je voor tal van vragen te staan.

  • Welke Duitse rechtsvorm is voor mijn onderneming het meest geschikt?
  • Wat moet er in de statuten worden vastgelegd?
  • Welke rol heeft de directeur?
  • Hoe zit het met de arbeidscontracten in Duitsland?
  • Kan ik de boekhouding van een GmbH in Nederland voeren?
  • Wat zijn de fiscale gevolgen voor mijn personeel?
  • Welke Duitse btw regels gelden er voor mij?

Ondanks de verschillen hebben steeds meer klanten van de Jong & Laan ambities over de grens, in Duitsland. We zien dit met name in de sectoren automotive, bouw, handel en transport. Onze internationale specialisten helpen je graag, zodat ook jij jouw ondernemersambities kan waarmaken.

Samenwerkingsverbanden

Wij maken volop gebruik van ons netwerk met Duitse juristen, notarissen en fiscalisten.

Er is een samenwerkingsverband met onze strategische partner, accountantskantoor Volbers Vehmeyer & Partner en intensieve samenwerking met Jendyk Schnellhardt & Partner en Mohr Bauer & Partner.

Hierdoor zijn wij in staat jouw werkzaamheden in goede banen te leiden en vind je, op één centrale plek, bij ons alle antwoorden die je nodig hebt voor jouw ondernemersuitdaging in Duitsland.

Samen gaan we ervoor

Daniël Mol
Daniël Mol Senior belastingadviseur Meer over Daniël
André Potgraven
André Potgraven Partner Meer over André
Henk-Jan Timmerman
Henk-Jan Timmerman Vestigingsmanager Meer over Henk-Jan
Cliff Roetenberg
Cliff Roetenberg Vestigingsmanager Meer over Cliff
Leonie Pongers
Leonie Pongers Specialist loonheffingen Meer over Leonie
Ondernemen in Duitsland? Je ziet gemakkelijk iets over het hoofd. Dat kan je de kop kosten.

Dirk Vortkamp, eigenaar van Autohaus Vortkamp, besloot naast hun vestiging in Duitsland een vestiging in Nederland te openen. Daar kwam veel bij kijken, alles gaat anders: van belasting en personeelsbeleid tot wet- en regelgeving. Er bleek een goede match met belastingadviseur Daniël Mol.

Lees klantcase