Hoe moet ik een GmbH oprichten?

Als je in Duitsland wilt ondernemen kan dat bijvoorbeeld via jouw Nederlandse BV. Ook kan het oprichten van een Duitse onderneming, een GmbH, interessant zijn. Deze is vergelijkbaar met de Nederlandse BV. Wat zijn de voordelen van een GmbH oprichten en waar moet je zoal aan denken? We nemen je hierin mee.

Duitse onderneming (GmbH) oprichten

De voornaamste reden waarom Nederlandse bedrijven een GmbH oprichten is meestal een commerciële reden. Duitse klanten doen namelijk het liefst zaken met een Duitse onderneming (GmbH).

Bij een GmbH weten ze precies welke rechten en plichten aan de vennootschap verbonden zijn. Het bedrijf is in het Duitse handelsregister ingeschreven en heeft een Duits belastingnummer.

Daniël Mol
Daniël Mol Senior belastingadviseur

GmbH oprichten: 5 stappen

Hieronder worden 5 stappen benoemd die genomen moeten worden op een GmbH te starten. 

1. Opstellen oprichtingsakte/Gesellschaftsvertrag

De Duitse notaris zal een concept van de oprichtingsakte/Gesellschaftsvertrag van de GmbH opstellen. Deze wordt vervolgens ondertekend door de betreffende aandeelhouders. Voor het oprichten van een Duitse GmbH en het opstellen van het Gesellschaftsvertrag heeft de Duitse notaris in ieder geval de volgende gegevens nodig:

  • Firmanaam van de GmbH.
  • Doelstellingen/doelomschrijving van de GmbH.
  • Het vestigingsadres van de GmbH.
  • Een opgaaf van wie Geschäftsführer (directeur) in Duitsland wordt of worden. De Geschäftsführer mag geen rechtspersoon zijn, maar moet een natuurlijk/privépersoon zijn. De notaris heeft een kopie van een geldig legitimatiebewijs van deze Geschäftsführer nodig.
  • Wie wordt de aandeelhouder van de GmbH? Van de aandeelhouder (BV of natuurlijk persoon) zal ook nog nadere informatie moeten worden aangeleverd.
  • Een opgaaf van de hoogte van het in Duitsland te storten stamm-/ aandelenkapitaal. Het in Duitsland minimaal te storten aandelenkapitaal bedraagt € 25.000.

2. Openen bankrekening en storting

Als het Gesellschaftsvertrag is opgesteld, kan met een bank (bijvoorbeeld de Volksbank in Gronau) een afspraak worden gemaakt voor het openen van een bankrekening waarop het stamm-/aandelenkapitaal moet worden gestort.

3. Verklaring naar Duitse notaris

Als de storting op de bankrekening gebeurd is, zal de bank hiervan een verklaring afgeven en deze verklaring naar de Duitse notaris sturen.

4. Inschrijving Duitse handelsregister

Als de Duitse notaris over de bankverklaring beschikt, kan de GmbH worden ingeschreven in het Duitse handelsregister van het betreffende Amtsgericht (kantongerecht). Als dit, en publicatie van de oprichting van de GmbH is afgerond, is de GmbH opgericht.

5. Aanmelding Duitse Belastingdienst en gemeente 

De GmbH zal ook bij de Duitse Belastingdienst en betreffende gemeente moeten worden aangemeld.

Hulp nodig?

Wij kunnen het oprichten van een Duitse GmbH voor jou coördineren met de Duitse notaris, Duitse Steuerberater en de Duitse Bank. Neem contact met ons op om de mogelijkheden te bespreken. 

Neem contact op
medewerker de jong en laan

Samen gaan we ervoor

Daniël Mol
Daniël Mol Senior belastingadviseur Meer over Daniël
André Potgraven
André Potgraven Partner Meer over André
Henk-Jan Timmerman
Henk-Jan Timmerman Vestigingsmanager Meer over Henk-Jan
Cliff Roetenberg
Cliff Roetenberg Vestigingsmanager Meer over Cliff
Leonie Pongers
Leonie Pongers Specialist loonheffingen Meer over Leonie