Zakelijke auto

Gaat u als ondernemer een zakelijke auto of privéauto kopen? Beide opties hebben voor- en nadelen. Benieuwd welke? We hebben de fiscale gevolgen voor u op een rij gezet. 

Als u ervoor kiest om de auto zakelijk te kopen, moet u rekening houden met het volgende:

  • Alle kosten van de zakelijke auto (aanschaf, benzine, onderhoud, afschrijving, verzekeringen, btw) zijn voor de onderneming en aftrekbaar van de winst.
  • Onder voorwaarden toepassing van fiscaal gunstige regelingen (bijv. milieu-investeringsaftrek).
  • Rijdt u privékilometers, dan moet u rekening houden met een bijtelling. De bijtelling kan variëren van 0% tot 35% en is afhankelijk van het type auto en de datum van de eerste tenaamstelling.
  • Deze bijtelling kunt u voorkomen als u minder dan 500 kilometer privé per jaar rijdt. U moet dit echter met een goed sluitende rittenregistratie kunnen aantonen. Klopt deze rittenregistratie niet, dan riskeert u een naheffingsaanslag met boete.

Zakelijke kilometers met een privéauto

Als u met een privéauto zakelijke kilometers maakt, moet u rekening houden met het volgende. Als u voor de zaak in een privéauto rijdt, kunt u de zakelijke kilometers in rekening brengen bij uw bedrijf (beperkt tot €0,19 per km).

Maakt u zakelijk veel kilometers, dan kan het financieel aantrekkelijk zijn om een auto privé aan te schaffen. Dit hangt echter ook af van zaken als de aanschafprijs en het type auto. En ook hier bent u verplicht om een rittenregistratie bij te houden voor de zakelijke kilometers.

Auto leasen: voordelen en nadelen

U kunt ervoor kiezen om een auto te leasen. Dat is voordelig als u net start met uw bedrijf en veel kosten maakt. Verder is het wellicht een prettig idee dat u niet met onverwachte kosten te maken krijgt met betrekking tot uw auto. Een auto leasen betekent:

  • U betaalt een vast bedrag per maand, inclusief onderhoud en verzekeringen.
  • Als u meer dan 500 kilometer privé rijdt, geldt een bijtelling.
  • U weet precies waar u aan toe bent.
  • U bouwt geen no claim op.
  • U kiest één van de mogelijke leasevormen. Zo kunt u ervoor kiezen om voor het dagelijkse woon-werkverkeer in een zuinige leaseauto te rijden. 

Wilt u weten welke optie (een privéauto of zakelijke auto kopen) voor u het meest gunstig is? Daarbij spelen veel factoren een rol. We rekenen het graag met u door.