Auto op de zaak

Heeft u gekozen voor een auto van de zaak of een privé-auto? Veel ondernemers kiezen voor een auto van de zaak. Dat is handig, maar heeft ook fiscale gevolgen. Wat uw keuze ook is, beide hebben voor- en nadelen.

Leonie Pongers
Leonie Pongers Belastingadviseur

Auto zakelijk aanschaffen

Als u ervoor kiest om de auto zakelijk aan te schaffen, moet u rekening houden met het volgende:

  • Alle kosten van de auto (aanschaf, benzine, onderhoud, afschrijving, verzekeringen, btw) zijn voor de onderneming en aftrekbaar van de winst.
  • Onder voorwaarden toepassing van fiscaal gunstige regelingen (bijv. milieu-investeringsaftrek).
  • Rijdt u privékilometers, dan moet u rekening houden met een bijtelling. De bijtelling kan variëren van 0% tot 35% en is afhankelijk van het type auto en de datum van de eerste tenaamstelling.
  • Deze bijtelling kunt u voorkomen als u minder dan 500 kilometer privé per jaar rijdt. U moet dit echter met een goed sluitende rittenregistratie kunnen aantonen. Klopt deze rittenregistratie niet, dan riskeert u een naheffingsaanslag met boete.

Zakelijke kilometers

Als u voor de zaak in een privé-auto rijdt, dan kunt u de zakelijke kilometers in rekening brengen bij uw bedrijf (beperkt tot €0,19 per km). Maakt u zakelijk veel kilometers, dan kan het financieel aantrekkelijk zijn om een auto privé aan te schaffen. Dit hangt echter ook af van zaken als de aanschafprijs en het type auto. En ook hier bent u verplicht om een rittenregistratie bij te houden voor de zakelijke kilometers.

Auto leasen

U kunt er ook voor kiezen om een auto te leasen:

  • U betaalt dan een vast bedrag per maand, inclusief onderhoud en verzekeringen.
  • Als u meer dan 500 kilometer privé rijdt, geldt een bijtelling.
  • U weet precies waar u aan toe bent.
  • Daarnaast zijn er tegenwoordig verschillende leasevormen mogelijk. Zo kunt u ervoor kiezen om voor het dagelijkse woon-werkverkeer in een zuinige leaseauto te rijden. In de vakanties ruilt u deze auto om voor een groter exemplaar.
Nieuws
Auto van de zaak delen kan duur uitpakken voor dga
Lees meer
Nieuws
Veranderingen voor uw auto op komst?!
Lees meer
Blog
Kilometerleed
Lees meer