Auto op de zaak

Kiest u een auto op de zaak of een privéauto? Beide opties hebben voor- en nadelen. Benieuwd welke? We hebben de fiscale gevolgen voor u op een rij gezet. 

Als u ervoor kiest om de auto zakelijk aan te schaffen, moet u rekening houden met het volgende:

  • Alle kosten van de auto (aanschaf, benzine, onderhoud, afschrijving, verzekeringen, btw) zijn voor de onderneming en aftrekbaar van de winst.
  • Onder voorwaarden toepassing van fiscaal gunstige regelingen (bijv. milieu-investeringsaftrek).
  • Rijdt u privékilometers, dan moet u rekening houden met een bijtelling. De bijtelling kan variëren van 0% tot 35% en is afhankelijk van het type auto en de datum van de eerste tenaamstelling.
  • Deze bijtelling kunt u voorkomen als u minder dan 500 kilometer privé per jaar rijdt. U moet dit echter met een goed sluitende rittenregistratie kunnen aantonen. Klopt deze rittenregistratie niet, dan riskeert u een naheffingsaanslag met boete.
Leonie Pongers
Leonie Pongers Specialist loonheffingen

Zakelijke kilometers met een privéauto

Als u met een privéauto zakelijke kilometers maakt, moet u rekening houden met het volgende. Als u voor de zaak in een privéauto rijdt, kunt u de zakelijke kilometers in rekening brengen bij uw bedrijf (beperkt tot €0,19 per km).

Maakt u zakelijk veel kilometers, dan kan het financieel aantrekkelijk zijn om een auto privé aan te schaffen. Dit hangt echter ook af van zaken als de aanschafprijs en het type auto. En ook hier bent u verplicht om een rittenregistratie bij te houden voor de zakelijke kilometers.

Auto leasen: voordelen en nadelen

U kunt er voor kiezen om een auto te leasen. Dat is voordelig als u net start met uw bedrijf en al veel kosten maakt. En het is wellicht een prettig idee dat u voor uw auto niet met onverwachte kosten te maken krijgt. Een auto leasen betekent:

  • U betaalt een vast bedrag per maand, inclusief onderhoud en verzekeringen.
  • Als u meer dan 500 kilometer privé rijdt, geldt een bijtelling.
  • U weet precies waar u aan toe bent.
  • U bouwt geen no claim op.
  • U kiest één van de mogelijke leasevormen. Zo kunt u ervoor kiezen om voor het dagelijkse woon-werkverkeer in een zuinige leaseauto te rijden. 

Wilt u weten welke optie voor u het meest gunstig is? Daarbij spelen veel factoren een rol. We rekenen het graag met u door. 

Interessant autonieuws

Nieuws
Fiscale voordelen elektrische auto tot 2025
Lees meer
Nieuws
Nieuwe bestelauto? Zorg voor een nieuwe verklaring
Lees meer
Blog
Leaseauto zonder bijtelling mee op vakantie? Zo regel je dat!
Lees meer