Zakelijke auto of privéauto?

Kies je een zakelijke auto of een privéauto? We hebben de fiscale gevolgen voor je op een rij gezet.
Neem direct contact op

Samen gaan!

Ga je als ondernemer een zakelijke auto of privéauto kopen? Beide opties hebben voor- en nadelen. Benieuwd welke? We hebben de fiscale gevolgen voor je op een rij gezet. 

Als je ervoor kiest om de auto zakelijk te kopen, moet je rekening houden met het volgende:

  • Alle kosten van de zakelijke auto (aanschaf, benzine, onderhoud, afschrijving, verzekeringen, btw) zijn voor de onderneming en aftrekbaar van de winst.
  • Onder voorwaarden kan je gebruikmaken van fiscaal gunstige regelingen (bijvoorbeeld de milieu-investeringsaftrek).
  • Rijd je privékilometers? Dan moet je rekening houden met een bijtelling. De bijtelling kan variëren van 0% tot 35% en is afhankelijk van het type auto en de datum van de eerste tenaamstelling.
  • Deze bijtelling kan je voorkomen als je minder dan 500 kilometer privé per jaar rijdt. Je moet dit echter met een goed sluitende rittenregistratie kunnen aantonen. Klopt deze rittenregistratie niet, dan riskeer je een naheffingsaanslag met boete.

Zakelijke kilometers

Als je met een privéauto zakelijke kilometers maakt, moet je rekening houden met het volgende. Als je voor de zaak in een privéauto rijdt, kan je de zakelijke kilometers in rekening brengen bij je bedrijf (beperkt tot €0,19 per km).

Maak je zakelijk veel kilometers, dan kan het financieel aantrekkelijk zijn om een auto privé aan te schaffen. Dit hangt echter ook af van zaken als de aanschafprijs en het type auto. En ook hier ben je verplicht om een rittenregistratie bij te houden voor de zakelijke kilometers.

Auto leasen: voordelen en nadelen

Je kunt ervoor kiezen om een auto te leasen. Dat is voordelig als je net start met je bedrijf en veel kosten maakt. Verder is het wellicht een prettig idee dat je niet met onverwachte kosten te maken krijgt met betrekking tot je auto. Een auto leasen betekent:

  • Je betaalt een vast bedrag per maand, inclusief onderhoud en verzekeringen.
  • Als je meer dan 500 kilometer privé rijdt, geldt een bijtelling.
  • Je weet precies waar u aan toe bent.
  • Je bouwt geen no claim op.
  • Je kiest één van de mogelijke leasevormen. Zo kan je ervoor kiezen om voor het dagelijkse woon-werkverkeer in een zuinige leaseauto te rijden. 

Wil je weten welke optie (een privéauto of zakelijke auto kopen) voor jou het meest gunstig is? Daarbij spelen veel factoren een rol. We rekenen het graag met je door. 

Neem contact op

Contact

Neem contact op door het onderstaande formulier in te vullen