Premie Aof bij uitkering aanvullend geboorteverlof

Op welke manier verwerk jij de gedifferentieerde premie Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) in de aangifte loonheffingen bij aanvullend geboorteverlof? Hier geldt de hoge premie Aof.

Premie Aof

Op welke manier verwerk jij de gedifferentieerde premie Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) in de aangifte loonheffingen bij aanvullend geboorteverlof van jouw werknemer? Wij helpen je graag op weg met het juist toepassen van de premie Aof.

Hoge of lage premie Aof?

Voor een uitkering aanvullend geboorteverlof geldt altijd de hoge premie Aof.

Wanneer je de uitkering voor aanvullend geboorteverlof in een aparte inkomstenverhouding verwerkt, dan geef je in deze inkomstenverhouding de hoge premie Aof aan. Je vermeldt de grondslagaanwas en de premie Aof in de rubrieken voor ‘Aof-uitkering’. Je gebruikt dan ‘Code soort Inkomstenverhouding 31’.

Verwerk je de uitkering voor aanvullend geboorteverlof in dezelfde inkomstenverhouding als het reguliere loon? Dan vul je de premie Aof als volgt in:

  • Voor het reguliere loon en een aanvulling op de uitkering vermeld je de grondslagaanwas en de premie Aof in de rubrieken voor ‘Aof laag’ of ‘Aof hoog’. Als kleine werkgever (totale loonsom lager dan € 882.500) betaal je de lage premie. Als middelgrote of grote werkgever betaal je de hoge premie.
  • Voor de uitkering aanvullend geboorteverlof vermeld je de grondslagaanwas en de premie Aof in de rubrieken voor ‘Aof-uitkering’. 
Leonie Pongers
Leonie Pongers Specialist loonheffingen
Specialist op het gebied van loonheffingen
Loonheffingen, het leukste wat er is! Samen met mijn team kijk ik met klanten mee hoe zij kosten kunnen besparen bij het belonen van personeel. Ook het geven van presentaties op mijn vakgebied, zowel intern als extern, geeft mij veel energie. Het contact met klanten & collega’s om (internationale) vraagstukken op te lossen is mijn grootste drive!
Neem contact op

Handreiking met voorbeelden en uitleg

De Belastingdienst heeft informatie over de premie Aof toegevoegd aan de handreiking ‘Hoe aanvullend geboorteverlof aangeven in aangifte?’. In deze handreiking was al eerder beschreven hoe je moet omgaan met de premie Werkloosheidswet (WW) en het aanvullend geboorteverlof. In het document vind je voorbeelden met uitleg over hoe je deze premies verwerkt in de aangifte loonheffingen. De handreiking is gepubliceerd op Forum Salaris, een online platform van de Belastingdienst voor salarisadministrateurs.

Heb je vragen of wil je samen met een specialist kijken naar de premie Aof? Neem dan contact met ons op.

Whitepaper

9 soorten verlofregelingen

Als werkgever ben je verplicht om je werknemers vrij te geven voor de onder de Wet arbeid en zorg (Wazo) vallende verlofregelingen. Daarom is het belangrijk dat je op de hoogte bent van deze regelingen! Download de whitepaper en spijker je kennis bij.