Premie Aof bij uitkering aanvullend geboorteverlof

Op welke manier verwerk jij de gedifferentieerde premie Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) in de aangifte loonheffingen bij aanvullend geboorteverlof? Hier geldt de hoge premie Aof.

Premie Aof bij uitkering aanvullend geboorteverlof

Op welke manier verwerk jij de gedifferentieerde premie Arbeidsongeschiktheidsfonds (Aof) in de aangifte loonheffingen bij aanvullend geboorteverlof van jouw werknemer? Wij helpen je graag op weg met het juist toepassen van de premie Aof.

 

Hoge of lage premie Aof toepassen?

Voor een uitkering aanvullend geboorteverlof geldt altijd de hoge premie Aof.

Wanneer je de uitkering voor aanvullend geboorteverlof in een aparte inkomstenverhouding verwerkt, dan geef je in deze inkomstenverhouding de hoge premie Aof aan. Je vermeldt de grondslagaanwas en de premie Aof in de rubrieken voor ‘Aof-uitkering’. Je gebruikt dan ‘Code soort Inkomstenverhouding 31’.

Verwerk je de uitkering voor aanvullend geboorteverlof in dezelfde inkomstenverhouding als het reguliere loon? Dan vul je de premie Aof als volgt in:

  • Voor het reguliere loon en een aanvulling op de uitkering vermeld je de grondslagaanwas en de premie Aof in de rubrieken voor ‘Aof laag’ of ‘Aof hoog’. Als kleine werkgever (totale loonsom lager dan € 882.500) betaal je de lage premie. Als middelgrote of grote werkgever betaal je de hoge premie.
  • Voor de uitkering aanvullend geboorteverlof vermeld je de grondslagaanwas en de premie Aof in de rubrieken voor ‘Aof-uitkering’. 

Handreiking met voorbeelden en uitleg

De Belastingdienst heeft informatie over de premie Aof toegevoegd aan de handreiking ‘Hoe aanvullend geboorteverlof aangeven in aangifte?’. In deze handreiking was al eerder beschreven hoe je moet omgaan met de premie Werkloosheidswet (WW) en het aanvullend geboorteverlof. In het document vind je voorbeelden met uitleg over hoe je deze premies verwerkt in de aangifte loonheffingen. De handreiking is gepubliceerd op Forum Salaris, een online platform van de Belastingdienst voor salarisadministrateurs.

Heb je vragen of wil je samen met een specialist kijken naar de premie Aof? Neem dan contact met ons op.

Blog
Ook interessant

Lagere Aof-premie vanaf 2023

De Aof-premie gaat vanaf 2023 voor kleine werkgevers omlaag. Wat de nieuwe premie exact wordt, is nog niet bekend.

Door Steven Akse
Lees blog