Misbruik social media reden voor ontslag?

Maken werknemers misbruik van social media, dan kan dit in sommige gevallen zelfs een legitieme reden zijn voor ontslag. Dit besliste de rechter onlangs, toen een werknemer een foute voorstelling gaf van zijn functie.

Praktijkvoorbeeld

Gebruik van social media, zoals Facebook en LinkedIn, is tegenwoordig niet meer weg te denken. Toch gelden ook voor het gebruik van social media de nodige spelregels.

Foute functieomschrijving

Onlangs kwam een zaak voor de rechter, waarbij een werknemer was ontslagen, omdat hij op LinkedIn aangaf een andere functie te vervullen dan hij in werkelijkheid had. De werkgever verzocht de man dit te corrigeren, maar hij weigerde. Uiteindelijk leidde dit tot zijn ontslag.

Marketing en PR

In genoemde zaak gaf de werknemer aan verantwoordelijk te zijn voor de marketing en PR van het bedrijf waarvoor hij werkte. Dit was onjuist, want hij was accountmanager.

Reden voor de foute informatie was de baan die de man ambieerde. Deze lag bij voorkeur op het terrein van marketing en PR.

Transitievergoeding

De rechter vond het ontslag op staande voet terecht. Omdat er echter geen sprake was van ernstig verwijtbaar handelen of nalatigheid, had de ontslagen werknemer wel recht op een schadevergoeding van ruim € 2200.

Niet strikt privé

Uit de uitspraak blijkt dat van het gebruik van social media niet gezegd kan worden dat dit strikt privé is. Onjuiste informatie verstrekken is dan ook niet zonder risico.

Let op!
Het opstellen van gedragsregels inzake social media schept duidelijkheid bij het personeel en zo zien ze de mogelijkheden inzake het gebruik ervan.

Heb je nog vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op. 

Cindy Notkamp
Cindy Notkamp Senior jurist arbeidsrecht
Praktische sparringpartner in het arbeidsrecht
Mijn naam is Cindy en ik ben werkzaam als senior jurist arbeidsrecht. Snel schakelen is in mijn vakgebied van belang en dat maakt het voor mij uitdagend, net zoals het feit dat het arbeidsrecht altijd in ontwikkeling is. Ik ben nooit uitgeleerd en zet de juridische situatie graag af tegen de praktische kant om zo een ondernemer verder te helpen. Toegankelijkheid, flexibiliteit en vol energie typeren mij hierbij!
Neem contact op
Werknemers op LinkedIn, wat mag je als werkgever eisen?

LinkedIn kennen we als hét zakelijke en professionele forum van social media. De kans is groot dat ook jouw werknemer op dit medium actief is. Maar wat zet jouw werknemer er eigenlijk op? Is zijn/haar profiel conform de werkelijkheid en wens van jou als werkgever?

Lees blog