Dui­de­lijk­heid over loon­be­las­ting­ta­bel voor vluch­te­ling uit Oe­kra­ïne

Heb jij of wil jij een vluchteling uit Oekraïne in dienst nemen? Dan moet je weten welke loonbelastingtabel je moet toepassen. De Belastingdienst geeft hier duidelijkheid over.

Loonbelastingtabel

Welke loonbelastingtabel moet je toepassen als je een vluchteling uit de Oekraïne in dienst wilt nemen? Hiervoor moet je weten wat de fiscale woonplaats is. Wat te doen als hierover onzekerheid bestaat? Wij leggen het uit.

Wat is de fiscale woonplaats?

Als iemand een verblijfplaats in Nederland heeft, betekent dit nog niet dat Nederland zijn fiscale woonplaats is. Daarvoor is bepalend of de werknemer een duurzame persoonlijke band met Nederland heeft. Hij is alleen inwoner van Nederland als zijn sociale en economische leven zich hier afspeelt.

Leonie Pongers
Leonie Pongers Specialist loonheffingen

Feiten en omstandigheden

Waar een werknemer woont, bepaal je op basis van alle feiten en omstandigheden die bij jou bekend zijn. Denk bijvoorbeeld aan de woonplaats die hij aanlevert en de reiskostenvergoedingen die je betaalt. Woont het gezin van de werknemer bijvoorbeeld in het buitenland, gaan zijn kinderen daar naar school en houdt hij daar bankrekeningen aan, dan kun je aannemen dat hij geen inwoner van Nederland is.

Vluchteling uit Oekraïne

Voor een vluchteling uit de Oekraïne kan het zijn dat de fiscale woonplaats op basis van de feiten en omstandigheden Oekraïne blijkt te zijn. Dan pas je de tabel toe voor een inwoner van een derde land. Ook kan het zijn dat uit de feiten en omstandigheden blijkt dat Nederland de fiscale woonplaats is. Dan pas je de tabel toe voor een inwoner van Nederland. 

Wat nu als de woonplaats niet is vast te stellen?

Kun je de woonplaats niet vaststellen, verblijft de werknemer al ten minste zes maanden in Nederland en beschik je over zijn volledige verblijfsadres in Nederland, dan mag je er voor de loonheffingen van uitgaan dat dat adres de fiscale woonplaats is. Je past dan de loonbelastingtabel toe voor een inwoner van Nederland. In alle andere gevallen pas je het anoniementarief toe.

Heb je een vraag over de loonbelastingtabel voor vluchtelingen uit Oekraïne? Neem gerust contact op.