Kan je een gezonde lunch belastingvrij vergoeden?

Werkgevers die hun personeel voorzien van een gezonde lunch, krijgen hiervoor geen extra fiscale faciliteit. Dit blijkt uit het eerdere antwoord van staatssecretaris Vijlbrief op Kamervragen. Maar wat kan er wel?

Waarom geen vrijstelling?

De Kamervragen werden gesteld naar aanleiding van berichten in de pers dat een ondernemer ruim € 22.000 aan belasting moest betalen omdat hij zijn personeel van een gratis gezonde lunch voorzag. De ondernemer had de gezonde lunch als onbelaste arbovoorziening willen aanmerken, maar die vlieger ging niet op.

Wat kan er wel?

In de antwoorden op de Kamervragen verwijst de staatssecretaris naar het feit dat de fiscale wetgeving al een aantal tegemoetkomingen kent voor gezonde lunches.

Zo kunnen tussendoortjes in de vorm van groente en fruit belastingvrij worden verstrekt en hoeft een gratis lunch slechts gewaardeerd te worden op een vast bedrag van € 3,35, ook als de werkelijke waarde hoger is.

Ellen Punte
Ellen Punte Senior belastingadviseur

Werkkostenregeling

Daarnaast verwijst de staatssecretaris naar de vrije ruimte in de werkkostenregeling. Door deze te benutten kan de lunch ook belastingvrij aan de werknemer worden verstrekt. Pas als de vrije ruimte wordt overschreden, betaalt de werkgever 80% eindheffing.

Gerelateerd

Zo haal je het maximale uit de WKR

De juiste toepassing van de werkkostenregeling levert je voordelen op! Maar hoe pak je dit aan? Wij leggen je in deze whitepaper uit hoe jij het maximale uit de werkkostenregeling haalt.

In het kort

Een gezonde lunch is in fiscaal opzicht géén arbovoorziening en dus niet vrijgesteld. De fiscale vrijstelling is bedoeld voor arbovoorzieningen waarin de werkgever 'moet voorzien' - denk hierbij bijvoorbeeld aan schoenen met stalen neuzen voor in de bouw.

Wel kunnen tussendoortjes in de vorm van groente en fruit belastingvrij worden verstrekt en kan er gebruik worden gemaakt van de vrije ruimte in de werkkostenregeling. 

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem gerust contact met ons op.