Energielijst 2024

Ondernemers die investeren in energiezuinige bedrijfsmiddelen, kunnen hiervoor de energie-investeringsaftrek (EIA) aanvragen. Om voor de EIA in aanmerking te komen, moet een bedrijfsmiddel op de Energielijst staan. De RVO heeft de nieuwe Energielijst voor 2024 onlangs gepubliceerd.

Energie-investeringsaftrek (EIA)

De EIA is een extra aftrek op de winst, die in 2024 40% bedraagt van de kostprijs van het bedrijfsmiddel (in 2023 was dit nog 45%). Het voordeel van de EIA hangt dan ook af van jouw belastingtarief. 

Zarina Buckert
Zarina Buckert Subsidieadviseur

Let op!

Er moet minimaal voor een bedrag van € 2.500 worden geïnvesteerd. Het maximale investeringsbedrag waarvoor EIA kan worden verkregen bedraagt € 136 miljoen.

Energielijst

De Energielijst bevat alle bedrijfsmiddelen waarvoor de EIA kan worden verkregen. In de Energielijst worden de bedrijfsmiddelen per categorie opgesomd, variërend van processen tot transportmiddelen en energietransitie.

Wijzigingen

De Energielijst wordt jaarlijks aangepast. De wijzigingen ten opzichte van vorig jaar staan apart vermeld in een overzicht. Zo staan HR-luchtverwarmers niet meer op de Energielijst 2024, omdat er inmiddels betere alternatieven beschikbaar zijn.

De voorwaarden

De Energielijst vermeldt ook eventuele extra voorwaarden waaraan een investering moet voldoen. Zo staat bijvoorbeeld een cruise control voor vrachtauto’s op de Energielijst, maar alleen indien die gebaseerd is op basis van wegenkaartinformatie en GPS-gegevens. Anderzijds is adaptieve cruise control - deze kan ook remmen of gas geven - juist uitgesloten.

Tips!

  • Het is van belang om voorafgaand aan jouw mogelijke investering de actuele Energielijst goed te checken.
  • Investeer je in de aanschaf- en voortbrengingskoten van een nieuw bedrijfsmiddel? Wellicht komt je dan in aanmerking voor de milieu-investeringsaftrek (MIA).

Heb je vragen over de Energie-investeringsaftrek (EIA)? Of wil je weten of jouw energiezuinige bedrijfsmiddel in aanmerking komt voor subsidie? Neem gerust contact op.

Kom jij in aanmerking voor de EIA?

Wij kijken graag met je mee welke kansen er liggen voor jouw organisatie door een subsidiescan te doen. Hierdoor wordt het duidelijk of je voor de EIA en/of andere subsidies in aanmerking komt.

Subsidiescan aanvragen
medewerker de jong en laan