Samen gaan we voor een optimale bedrijfs­overdracht

Ooit breekt het moment aan dat je jouw bedrijf gaat overdragen. Misschien omdat je een heel andere weg wilt inslaan of omdat je simpelweg een bod krijgt dat je niet kunt afslaan. Dit kan een vrijwillige keuze zijn, maar soms is het ook noodgedwongen, bijvoorbeeld vanwege je leeftijd of gezondheidsredenen. Wat de reden ook is, één ding is en blijft belangrijk: je moet er klaar voor zijn. Samen gaan we daarvoor zorgen.
Neem direct contact op

Bedrijf overdragen

Bedrijfsoverdracht omvat veel vormen. Je kunt denken aan:

Welke vorm voor jou ook maar geldt; het is belangrijk om tijdig te beginnen met (het nadenken over) een bedrijfsoverdracht. Het is goed om 5-7 jaar voor de bedrijfsovername te starten met de gespreksvoering. Echter, het 'ideale' moment is afhankelijk van de leeftijd van de overdrager en de opvolger.

Om je bedrijfsverkoop goed voor te bereiden kan je jezelf vragen stellen als:

  • Op welke termijn wil ik mijn bedrijf overdragen?
  • Moet de overnemende partij intern of extern worden gezocht?
  • Is het wenselijk om alles in één keer over te dragen?
  • Is mijn fiscale structuur flexibel genoeg voor een toekomstige bedrijfsoverdracht?

Bedrijfsverkoop voorbereiden: 21 vragen

Een succesvolle overdracht begint bij een goede voorbereiding! Maar waar begin je? Dat wordt vaak als lastig ervaren. Graag helpen wij je op weg. In deze whitepaper vind je 21 vragen waarmee je de oriëntatie- en voorbereidingsfase concreet start.

Wie is een geschikte opvolger?

Heb je een (familie)bedrijf en weet je nog niet wie het gaat voortzetten? Of vind je het lastig om te bepalen wie een 'geschikte' opvolger is? Dan ben je zeker niet de enige. In de praktijk lopen verschillende ondernemers tegen deze vraagstukken aan. Ik licht dit toe aan de hand van een voorbeeld met potentiële opvolger Joost.

Lees blog
generaties mensen

Wat is mijn bedrijf waard?

Hoeveel is mijn bedrijf eigenlijk waard? Een logische vraag als je jouw bedrijf wilt verkopen of je onderneming wilt overdragen. Wat jouw bedrijf waard is, blijkt uit een waardebepaling. De inzet van een waardebepaling is altijd de toekomst. De waarde wordt niet bepaald door cijfers uit het verleden, maar door wat er in de toekomst structureel mee verdiend kan worden. Het is de contante waarde van de kasstromen die de onderneming in de toekomst genereert.

Meer over waardebepaling
medewerker de jong en laan

Overdracht binnen familie

Wanneer je onderneming een familiebelang is, of je familie bedrijfsbelang, dan heeft ondernemen heel wat meer voeten in de aarde. Privé beslist dan zakelijk regelmatig mee. En ogenschijnlijk rationele beslissingen blijken in de praktijk vaak toch net wat emotioneler uit te pakken dan voorzien. Een bedrijfsopvolging binnen de familie moet daarom nauwkeurig plaatsvinden.

Je bedrijf klaarmaken voor de volgende generatie

Een vraagstuk waar ondernemers veel mee worstelen is: hoe maak ik mijn bedrijf klaar voor een volgende generatie? Belangrijk daarbij is het uitwerken van een gedetailleerd overdrachtsplan. Een plan dat verder gaat dan waar je in eerste instantie met een accountant gerelateerde inslag aan denkt.

Christiaan en Hendrik, eigenaren van Edens Plants, schakelden hiervoor de Jong & Laan in. "Toen het inhoudelijk op cijfers en fiscaliteit aankwam, hebben we de Jong & Laan ingeschakeld. Vanaf dat moment is er een intensieve samenwerking ontstaan. Naast inzicht op basis van digitale dashboards waarmee we de cijfermatige informatie met elkaar delen, praten we ook op persoonlijk vlak met elkaar."

Naar praktijkcase
generaties

Een optimale bedrijfsoverdracht voor Catering van 't Hooge

Inge van 't Hooge is dochter van een horecaondernemer. En de appel valt niet ver van de boom; ook Inge wilde na haar studie een eigen bedrijf beginnen in de horeca. Haar vader Jan, van orgine kok, bood haar aan om bij hem te gaan werken. 13 jaar later is het bijna zover; nog even en dan wordt het stokje overgedragen aan Inge en kan ze zich officieel eigenaresse noemen van Catering 't Hooge.

Naar praktijkcase
medewerkers de jong en laan

Hoe verkoop ik mijn bedrijf?

Het overdragen van een onderneming is een complex proces. Kennis van zaken is noodzakelijk om een bedrijfsverkoop tot een goed einde te brengen. Ieder verkooptraject is bovendien maatwerk en kost tijd; houd minimaal rekening met een half jaar. Het verkoopproces delen we op in 3 hoofdfases: de voorbereidingsfase, de verkoopfase en het afronden van de transactie.

man met lichtblauw jasje

De 3 fases van een bedrijfsverkoop

Het verkopen van een onderneming is een intensief traject. In deze whitepaper lees je welke stappen je moet ondernemen om je bedrijf succesvol te verkopen onderverdeeld in 3 fases.

Hulp nodig bij een (toekomstige) bedrijfsoverdracht?

Vraag een gesprek aan door het onderstaande formulier in te vullen.