Waardebepaling

Hoeveel is mijn bedrijf eigenlijk waard? Een logische vraag als u uw bedrijf wilt verkopen. Maar ook als u een bedrijf wilt kopen, wilt u de waarde weten. In beide gevallen is een waardebepaling essentieel.

Redenen waardebepaling

Er zijn nog meer redenen om een waardebepaling te laten uitvoeren. Bijvoorbeeld:

  • Een fusie
  • De omzetting van een eenmanszaak in een bv
  • Juridische herstructurering
  • Geschillen
  • Toe- of uittreden van vennoten
  • Nieuwe financiering en/of investeerders
  • Overlijden van de ondernemer
Dico van Toor
Dico van Toor Senior adviseur corporate finance

Hoe bepalen wij de waarde van uw bedrijf?

Om tot een goede waardebepaling te komen, maken onze corporate finance adviseurs gebruik van de Discounted Cashflow (DCF)-methode  (meer specifiek: de Adjusted Present Value, ook wel APV-methode).

DCF-methode of APV-methode

De APV-methode geeft u inzicht in de 'stand-alone' waarde van uw onderneming, op basis van een 'going-concern' veronderstelling. Een belangrijk aspect van de APV-methode is dat de methode uitgaat van geldstromen en niet van winst. Geldstromen zijn een objectieve maatstaf, omdat deze niet afhankelijk zijn van boekhoudkundige principes.

De APV-methode kan de dynamiek van verschillen in groei en investeringen aan. Ook houdt de methode rekening met toekomstige ontwikkelingen, het op grond van het risicoprofiel van de onderneming geëiste rendement en de tijdswaarde van geld. Geld dat in de toekomst wordt ontvangen, vertegenwoordigt op dit moment namelijk een lagere waarde. 

Whitepaper

Hoe verkoop ik mijn onderneming?

Eens komt het moment dat u denkt: 'ik wil mijn bedrijf verkopen'. Dat is een behoorlijke stap, die u niet overhaast moet nemen. Het verkopen van een onderneming is een intensief traject. Omdat uw onderneming u aan het hart gaat, neemt u alleen met de best mogelijke uitkomst genoegen. Waarom wilt u uw bedrijf verkopen? Welke stappen moet u ondernemen, als u uw organisatie op de juiste manier wilt verkopen zodat u het maximale rendement eruit haalt? Wie wil uw bedrijf kopen? Wat is uw bedrijf eigenlijk waard? Wij vertellen u graag welke stappen wij ondernemen om een bedrijf succesvol te verkopen.